Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν συμφώνησαν σε κατάπαυση πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, έπειτα από τις συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, στη Μόσχα.

 

Η εκεχειρία τίθεται σε εφαρμογή από τις 12:00 (τοπική ώρα) του Σαββάτου, προκειμένου να γίνει ανταλλαγή αιχμαλώτων και των σορών εκείνων που σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις, ανακοίνωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, που ήταν ο μεσολαβητής στο τραπέζι του διαλόγου.

 

Οι συνομιλίες στη Μόσχα ήταν η πρώτη διπλωματική επαφή ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν από τις 27 Σεπτεμβρίου, όταν ξέσπασαν οι συγκρούσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, οι οποίες κόστισαν τη ζωή εκατοντάδων.

 

Ο Λαβρόφ ανακοίνωσε την κατάπαυση πυρός έπειτα από 10 ώρες συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών. Επίσης ανακοίνωσε πως η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν συμφώνησαν να ξεκινήσει διάλογος για την ειρηνική διευθέτηση της διαμάχης.

 

Μεσολαβητής στην ανθρωπιστική επιχείρηση θα είναι η διεθνής επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού είπε ακόμη ο Λαβρόφ. Σε ό,τι αφορά στις συνομιλίες για την επίτευξη ειρηνικής επίλυσης, δεν έδωσε λεπτομέρειες, αλλά ανέφερε ότι μεσολαβητής αυτής της προσπάθειας θα είναι η Ομάδα του Μινσκ.

 

Την Παρασκευή, το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι από την έναρξη των συγκρούσεων 31 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και 168 τραυματίστηκαν. Δεν έδωσε πληροφορίες για τις απώλειες στις ένοπλες δυνάμεις του. Το Ναγκόρνο Καραμπάχ ανακοίνωσε ότι 376 στρατιώτες του και 22 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των συγκρούσεων.

 

Με πληροφορίες από Guardian