Ναγκόρνο-Καραμπάχ: «Σφοδρές μάχες» στα περίχωρα στρατηγικής πόλης - Τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν - Πούτιν

Ναγκόρνο-Καραμπάχ: «Σφοδρές μάχες» στα περίχωρα στρατηγικής πόλης - Τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν - Πούτιν Facebook Twitter
Φωτογραφία: Armenian Unified Infocentre (ΕΡΑ)
0

Η Αρμενία γνωστοποίησε σήμερα ότι «σφοδρές μάχες» βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ των στρατευμάτων του Αζερμπαϊτζάν και των στρατιωτών του Ναγκόρνο-Καραμπάχ γύρω από τη Σούσα, μια πόλη-κλειδί που ανοίγει τον δρόμο προς την πρωτεύουσα Στεπανακέρτ.

Από την επανάληψη των εχθροπραξιών την 27η Σεπτεμβρίου, οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν ανέκτησαν σημαντικό μέρος εδαφών στο νότιο τμήμα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και πλησιάζουν εδώ και ημέρες τη Σούσα και έναν δρόμο ζωτικής σημασίας που ενώνει την πρωτεύουσα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ με την Αρμενία.

Μια εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας, η Σουσάν Στεπανιάν, έκανε λόγο για «ιδιαίτερα σφοδρές και βίαιες μάχες» που εκτυλίχθηκαν τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο στα περίχωρα της Σούσας, προσθέτοντας πως απετράπησαν επιθέσεις των αζέρικων δυνάμεων.

Βομβαρδισμοί έχουν επίσης πλήξει την πόλη, σύμφωνα με το Γερεβάν. Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν απέρριψε τον ισχυρισμό αυτό, που είναι, σύμφωνα με το ίδιο, «απολύτως ψευδής».

Από τις εχθροπραξίες που έχουν ξεσπάσει στην περιοχή, τις χειρότερες εδώ και σχεδόν 30 χρόνια, έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 1.250 άνθρωποι, όμως ο αριθμός των θυμάτων είναι πολύ υψηλότερος, δεδομένου ότι το Αζερμπαϊτζάν δεν επικοινωνεί τις στρατιωτικές απώλειές του. Τρεις απόπειρες για την εφαρμογή ανθρωπιστικής εκεχειρίας δεν ευοδώθηκαν.

Μακρόν και Πούτιν επιμένουν στην «αναγκαιότητα να τερματιστούν οι συγκρούσεις»

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν επέμειναν μία ακόμη φορά σήμερα, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους, στην «αναγκαιότητα να τερματιστούν οι εχθροπραξίες» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, έγινε γνωστό από το Ελιζέ.

Οι πρόεδροι της Γαλλίας και της Ρωσίας «συνομίλησαν εκτενώς για την κρίση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και συμφώνησαν στην ανάγκη να τερματιστούν οι συγκρούσεις, προκειμένου να επιτραπεί η επιστροφή στις διαπραγματεύσεις σε μια ρεαλιστική βάση», διευκρίνισε το προεδρικό μέγαρο της Γαλλίας, υπενθυμίζοντας πως ο βασικός στόχος είναι «να διασφαλιστεί η παραμονή των αρμενικών πληθυσμών σε αυτά τα εδάφη και το τέλος των δοκιμασιών για τους άμαχους πληθυσμούς».

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ανησυχία τους και για την εμπλοκή μαχητών από τη Συρία και τη Λιβύη στη σύρραξη. Η Αρμενία γνωστοποίησε σήμερα ότι νέες «σφοδρές μάχες» εκτυλίσσονται στην περιοχή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ

Διεθνή / Στενά του Ορμούζ: Το Ιράν δεν μπορεί να εντοπίσει τις νάρκες που τοποθέτησε, λένε οι ΗΠΑ

Η Τεχεράνη έχει αφήσει έναν περιορισμένο διάδρομο διέλευσης για πλοία που καταβάλλουν διόδια, ενώ έχει εκδώσει προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο σύγκρουσης με νάρκες
THE LIFO TEAM
CIA ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ 25Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Διεθνή / Πρώην επικεφαλής της CIA ζητά την απομάκρυνση Τραμπ: «Είναι ξεκάθαρα εκτός ελέγχου»

Ο Τζον Μπρέναν επικαλέστηκε την 25η Τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ, η οποία προβλέπει τη δυνατότητα απομάκρυνσης του προέδρου, λέγοντας ότι «γράφτηκε για ανθρώπους σαν τον Τραμπ»
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ

Διεθνή / Ο Τραμπ ανακοίνωσε αποκλεισμό στα Στενά του Ορμούζ μετά το ναυάγιο συνομιλιών με το Ιράν

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ θα ξεκινήσει άμεσα διαδικασία αποκλεισμού κάθε πλοίου που επιχειρεί να εισέλθει ή να εξέλθει από τα Στενά του Ορμούζ
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΗΠΑ ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΧΑΡΗ

Διεθνή / Τραμπ: «Θα δώσω χάρη σε όλους» – Σενάρια για μαζικές απονομές στο τέλος της θητείας

O Τραμπ έχει ήδη δώσει χάρη ή ελαφρύνσεις ποινών σε περίπου 1.500 συμμετέχοντες στην εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021, ακόμη και σε άτομα που κατηγορήθηκαν για επιθέσεις κατά αστυνομικών
THE LIFO TEAM
ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Πώς ζει χωρίς μισθό – Από πού προέρχεται η εκατομμυρίων περιουσία του

Ως επικεφαλής της βρετανικής μοναρχίας συγκαταλέγεται στους πλουσιότερους ανθρώπους της Βρετανίας, με την περιουσία του να εκτιμάται περίπου στα 860 εκατομμύρια δολάρια
THE LIFO TEAM