Ναγκόρνο-Καραμπάχ: «Σφοδρές μάχες» στα περίχωρα στρατηγικής πόλης - Τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν - Πούτιν

Ναγκόρνο-Καραμπάχ: «Σφοδρές μάχες» στα περίχωρα στρατηγικής πόλης - Τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν - Πούτιν Facebook Twitter
Φωτογραφία: Armenian Unified Infocentre (ΕΡΑ)
0

Η Αρμενία γνωστοποίησε σήμερα ότι «σφοδρές μάχες» βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ των στρατευμάτων του Αζερμπαϊτζάν και των στρατιωτών του Ναγκόρνο-Καραμπάχ γύρω από τη Σούσα, μια πόλη-κλειδί που ανοίγει τον δρόμο προς την πρωτεύουσα Στεπανακέρτ.

Από την επανάληψη των εχθροπραξιών την 27η Σεπτεμβρίου, οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν ανέκτησαν σημαντικό μέρος εδαφών στο νότιο τμήμα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και πλησιάζουν εδώ και ημέρες τη Σούσα και έναν δρόμο ζωτικής σημασίας που ενώνει την πρωτεύουσα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ με την Αρμενία.

Μια εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας, η Σουσάν Στεπανιάν, έκανε λόγο για «ιδιαίτερα σφοδρές και βίαιες μάχες» που εκτυλίχθηκαν τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο στα περίχωρα της Σούσας, προσθέτοντας πως απετράπησαν επιθέσεις των αζέρικων δυνάμεων.

Βομβαρδισμοί έχουν επίσης πλήξει την πόλη, σύμφωνα με το Γερεβάν. Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν απέρριψε τον ισχυρισμό αυτό, που είναι, σύμφωνα με το ίδιο, «απολύτως ψευδής».

Από τις εχθροπραξίες που έχουν ξεσπάσει στην περιοχή, τις χειρότερες εδώ και σχεδόν 30 χρόνια, έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 1.250 άνθρωποι, όμως ο αριθμός των θυμάτων είναι πολύ υψηλότερος, δεδομένου ότι το Αζερμπαϊτζάν δεν επικοινωνεί τις στρατιωτικές απώλειές του. Τρεις απόπειρες για την εφαρμογή ανθρωπιστικής εκεχειρίας δεν ευοδώθηκαν.

Μακρόν και Πούτιν επιμένουν στην «αναγκαιότητα να τερματιστούν οι συγκρούσεις»

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν επέμειναν μία ακόμη φορά σήμερα, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους, στην «αναγκαιότητα να τερματιστούν οι εχθροπραξίες» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, έγινε γνωστό από το Ελιζέ.

Οι πρόεδροι της Γαλλίας και της Ρωσίας «συνομίλησαν εκτενώς για την κρίση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και συμφώνησαν στην ανάγκη να τερματιστούν οι συγκρούσεις, προκειμένου να επιτραπεί η επιστροφή στις διαπραγματεύσεις σε μια ρεαλιστική βάση», διευκρίνισε το προεδρικό μέγαρο της Γαλλίας, υπενθυμίζοντας πως ο βασικός στόχος είναι «να διασφαλιστεί η παραμονή των αρμενικών πληθυσμών σε αυτά τα εδάφη και το τέλος των δοκιμασιών για τους άμαχους πληθυσμούς».

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ανησυχία τους και για την εμπλοκή μαχητών από τη Συρία και τη Λιβύη στη σύρραξη. Η Αρμενία γνωστοποίησε σήμερα ότι νέες «σφοδρές μάχες» εκτυλίσσονται στην περιοχή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΕΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΑΜΕΡΙΚΗ

Διεθνή / Η Ευρώπη «αποφασίζει» για τα Στενά του Ορμούζ χωρίς τους Αμερικανούς: Τι προτείνουν Μακρόν και Στάρμερ

Η ελευθερία της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ αποτελεί άμεση προτεραιότητα, κυρίως με δεδομένες τις παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις που ο πόλεμος
THE LIFO TEAM
Γιατί ο Ζόχραν Μαμντάνι δεν θα πάει στο Met Gala

Ειδήσεις / Γιατί ο Ζόχραν Μαμντάνι δεν θα πάει στο Met Gala

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης επιβεβαίωσε ότι ούτε ο ίδιος ούτε η σύζυγός του, Ράμα Ντουάτζι, θα παραστούν στο φετινό Met Gala. Η απόφασή του έρχεται σε μια στιγμή που ο Μαμντάνι επιμένει δημόσια στο κόστος ζωής και στη φορολόγηση των πολύ πλούσιων.
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΓΚΑΛΟΠ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΑΝΔΡΕΣ

Διεθνή / Gallup: Η αύξηση της θρησκευτικότητας στους νέους άνδρες αλλάζει τις ισορροπίες μεταξύ των φύλων

Στις ΗΠΑ, το 42% των ανδρών ηλικίας 18 έως 29 ετών δηλώνει ότι η θρησκεία είναι «πολύ σημαντική» για τους ίδιους, ποσοστό αυξημένο αισθητά από το 28% που καταγραφόταν το 2022-2023
THE LIFO TEAM
ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ Χ XCHAT

Διεθνή / Έλον Μασκ: Η X λανσάρει το XChat, μία αυτόνομη εφαρμογή μηνυμάτων

Η εφαρμογή περιλαμβάνει λειτουργίες που εστιάζουν στην ιδιωτικότητα, όπως η δυνατότητα απενεργοποίησης των στιγμιότυπων οθόνης και η αποστολή μηνυμάτων που διαγράφονται αυτόματα μέσα σε λίγα λεπτά
THE LIFO TEAM
ΝΑΠΟΛΗ ΕΝΟΠΛΗ ΛΗΣΤΕΙΑ

Διεθνή / Νάπολη: Ένοπλοι ληστές κράτησαν 25 ομήρους σε τράπεζα - Διέφυγαν μέσω υπόγειας σήραγγας

Παρόμοια ληστεία είχε σημειωθεί το 2020 σε υποκατάστημα της Crédit Agricole στο Milan, όπου οι δράστες χρησιμοποίησαν επίσης το αποχετευτικό δίκτυο για να αποκτήσουν πρόσβαση και να διαφύγουν
THE LIFO TEAM