Ναγκόρνο-Καραμπάχ: «Σφοδρές μάχες» στα περίχωρα στρατηγικής πόλης - Τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν - Πούτιν

Ναγκόρνο-Καραμπάχ: «Σφοδρές μάχες» στα περίχωρα στρατηγικής πόλης - Τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν - Πούτιν Facebook Twitter
Φωτογραφία: Armenian Unified Infocentre (ΕΡΑ)
0

Η Αρμενία γνωστοποίησε σήμερα ότι «σφοδρές μάχες» βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ των στρατευμάτων του Αζερμπαϊτζάν και των στρατιωτών του Ναγκόρνο-Καραμπάχ γύρω από τη Σούσα, μια πόλη-κλειδί που ανοίγει τον δρόμο προς την πρωτεύουσα Στεπανακέρτ.

Από την επανάληψη των εχθροπραξιών την 27η Σεπτεμβρίου, οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν ανέκτησαν σημαντικό μέρος εδαφών στο νότιο τμήμα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και πλησιάζουν εδώ και ημέρες τη Σούσα και έναν δρόμο ζωτικής σημασίας που ενώνει την πρωτεύουσα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ με την Αρμενία.

Μια εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας, η Σουσάν Στεπανιάν, έκανε λόγο για «ιδιαίτερα σφοδρές και βίαιες μάχες» που εκτυλίχθηκαν τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο στα περίχωρα της Σούσας, προσθέτοντας πως απετράπησαν επιθέσεις των αζέρικων δυνάμεων.

Βομβαρδισμοί έχουν επίσης πλήξει την πόλη, σύμφωνα με το Γερεβάν. Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν απέρριψε τον ισχυρισμό αυτό, που είναι, σύμφωνα με το ίδιο, «απολύτως ψευδής».

Από τις εχθροπραξίες που έχουν ξεσπάσει στην περιοχή, τις χειρότερες εδώ και σχεδόν 30 χρόνια, έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 1.250 άνθρωποι, όμως ο αριθμός των θυμάτων είναι πολύ υψηλότερος, δεδομένου ότι το Αζερμπαϊτζάν δεν επικοινωνεί τις στρατιωτικές απώλειές του. Τρεις απόπειρες για την εφαρμογή ανθρωπιστικής εκεχειρίας δεν ευοδώθηκαν.

Μακρόν και Πούτιν επιμένουν στην «αναγκαιότητα να τερματιστούν οι συγκρούσεις»

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν επέμειναν μία ακόμη φορά σήμερα, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους, στην «αναγκαιότητα να τερματιστούν οι εχθροπραξίες» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, έγινε γνωστό από το Ελιζέ.

Οι πρόεδροι της Γαλλίας και της Ρωσίας «συνομίλησαν εκτενώς για την κρίση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και συμφώνησαν στην ανάγκη να τερματιστούν οι συγκρούσεις, προκειμένου να επιτραπεί η επιστροφή στις διαπραγματεύσεις σε μια ρεαλιστική βάση», διευκρίνισε το προεδρικό μέγαρο της Γαλλίας, υπενθυμίζοντας πως ο βασικός στόχος είναι «να διασφαλιστεί η παραμονή των αρμενικών πληθυσμών σε αυτά τα εδάφη και το τέλος των δοκιμασιών για τους άμαχους πληθυσμούς».

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ανησυχία τους και για την εμπλοκή μαχητών από τη Συρία και τη Λιβύη στη σύρραξη. Η Αρμενία γνωστοποίησε σήμερα ότι νέες «σφοδρές μάχες» εκτυλίσσονται στην περιοχή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο νέος σταρ της βρετανικής κηπουρικής δεν πουλά μόνο φυτά, αλλά έναν ολόκληρο τρόπο να βλέπεις τον κόσμο

Διεθνή / Ο νέος σταρ της βρετανικής κηπουρικής δεν πουλά μόνο φυτά, αλλά έναν ολόκληρο τρόπο να βλέπεις τον κόσμο

Με το άνοιγμα του Field Nursery, ο Jonny Bruce αναδεικνύεται σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα νέα πρόσωπα της βρετανικής κηπουρικής, φέρνοντας μαζί του μια ιδέα του κήπου που ενώνει αισθητική, οικολογία και τρόπο ζωής.
THE LIFO TEAM
Το “China Chic” κυριαρχεί στις φετινές κινεζικές fashion weeks

Διεθνή / Το “China Chic” κυριαρχεί στις φετινές κινεζικές εβδομάδες μόδας

Παραδοσιακά υφάσματα, ιστορικά μοτίβα και πιο σύγχρονες σιλουέτες φέρνουν το “China Chic” στο προσκήνιο των φετινών εβδομάδων μόδας σε Πεκίνο και Σανγκάη, σε μια στιγμή που τα κινεζικά brands επανασυστήνονται και διεθνώς.
THE LIFO TEAM
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΧΕΡΣΑΙΑ ΕΙΣΒΟΛΗ ΗΠΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ

Διεθνή / Μέση Ανατολή: Εντείνονται τα σενάρια για χερσαία εισβολή των ΗΠΑ - «Ο Τραμπ ίσως στείλει άλλους 10.000 στρατιώτες»

Ο Τραμπ, βέβαια, συνεχίζει να κάνει λόγο για «διαπραγματεύσεις με το Ιράν», με την Τεχεράνη να το αρνείται και να θέτει τους δικούς της όρους για τερματισμό του πολέμου
THE LIFO TEAM