Δικαστήριο στη Μόσχα απέρριψε την έφεση του Αλεξέι Ναβάλνι κατά της ποινής φυλάκισής του, ενώ λίγες ώρες αργότερα άλλος δικαστής τον έκρινε ένοχο και για δυσφήμηση βετεράνου.

 

Αρχικά ο Ναβάλνι έχασε την έφεση που είχε κάνει κατά της ποινής φυλάκισης που του επιβλήθηκε για παραβίαση των όρων της αναστολής του, ενώ βρισκόταν στη Γερμανία αναρρώνοντας από την απόπειρα δολοφονίας με δηλητηρίαση.

 

Το δικαστήριο απλά μείωσε την ποινή του από 2 χρόνια και 8 μήνες σε 2,5 χρόνια, κρίνοντας ότι ο 1,5 μήνας που είχε περάσει ο Ναβάλνι σε κατ'οίκον περιορισμό το 2015- όταν καταδικάστηκε σε αυτή την υπόθεση για κατάχρηση- θα αφαιρεθεί από την ποινή του. Η έφεσή του απορρίφθηκε παρότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζήτησε από τη Ρωσία να τον απελευθερώσει αμέσως.

 

Μιλώντας ενώπιον του δικαστηρίου, ο Ναβάλνι κάλεσε τους Ρώσους να ορθώσουν ανάστημα, σε μία μαχητική ομιλία με αναφορές από τη Βίβλο μέχρι τον «Χάρι Πότερ».

 

«Αποστολή αυτής της κυβέρνησης είναι να σας τρομάξουν και μετά να σας πείσουν ότι είστε μόνοι. Ο "Βόλντεμορτ" μας στο παλάτι του επίσης θέλει να αισθανθώ αποκομμένος», είπε αναφερόμενος στον Βλαντιμίρ Πούτιν. «Ζωή είναι να τα ρισκάρεις όλα. Αλλιώς είσαι απλά ένα αδρανές κομμάτι τυχαία συγκεντρωμένων μορίων που παρασύρεσαι όπου σε φυσά το διάστημα», συμπλήρωσε.

 

Ο Ναβάλνι απευθύνθηκε στον δικαστή και τον εισαγγελέα, λέγοντάς τους ότι θα μπορούσαν να είχαν πολύ καλύτερη ζωή σε μια νέα Ρωσία. «Απλά φανταστείτε πόσο υπέροχη θα ήταν η ζωή χωρίς τα συνεχή ψέματα. Φανταστείτε πόσο υπέροχο θα ήταν να δουλεύεις ως δικαστής, όταν κανένας δεν θα μπορούσε να σας τηλεφωνεί και να σας δίνει οδηγίες για τις ετυμηγορίες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Ο 44χρονος επανέλαβε ότι δεν μπορούσε να τηρήσει τους όρους της αναστολής ενώ ανάρρωνε από τη δηλητηρίαση, νοσηλευόμενος στη Γερμανία. «Δεν κρυβόμουν. Όλος ο κόσμος ήξερε πού ήμουν», τόνισε.

 

Ένοχος για δυσφήμηση και πρόστιμο

 

Λίγες ώρες αργότερα δικαστήριο καταδίκασε τον Ναβάλνι για τη δυσφήμηση βετεράνου του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και του επέβαλε πρόστιμο 850.000 ρουβλιών (περίπου 11.500 δολάρια). Οι εισαγγελείς ζητούσαν πρόστιμο 13.000 δολαρίων.

 

Ο Ναβάλνι είχε αποκαλέσει τον 94χρονο και άλλους που μετείχαν σε βίντεο προώθησης των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων του Πούτιν «διεφθαρμένα υποχείρια», «ανθρώπους χωρίς συνείδηση» και προδότες.

 

Ο 44χρονος επέμεινε ότι οι κατηγορίες αυτές είναι στο πλαίσιο της προσπάθειας του Κρεμλίνου να τον πλήξει και είπε στο δικαστήριο ότι αυτοί που τον κατηγορούν «θα καούν στην κόλαση».

 

Με πληροφορίες από ΑP

 


 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr