«Να παραιτηθεί ο Τραμπ»- Η πρώτη από τους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές που του ζητά να φύγει

«Να παραιτηθεί ο Τραμπ»- Η πρώτη από τους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές που του ζητά να φύγει Facebook Twitter
Η Λίζα Μουρκόφσκι ζήτησε να παραιτηθεί ο Ντόναλντ Τραμπ (Πηγή φωτό EPA)
0

Η Λίζα Μουρκόφσκι έγινε η πρώτη από τους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές που ζητά δημοσίως την παραίτηση του Ντόναλντ Τραμπ.

«Θέλω να παραιτηθεί. Θέλω να φύγει. Αρκετή ζημιά έχει προκαλέσει», δήλωσε η γερουσιαστής από την Αλάσκα, μιλώντας στη Anchorage Daily News. Έως τώρα, μετά τις πρωτοφανείς ταραχές στο Καπιτώλιο, κάποιοι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές είχαν ζητήσει την απομάκρυνση του Τραμπ από την εξουσία, αλλά η Μουρκόφσκι είναι η πρώτη εκ των γερουσιαστών των Ρεπουμπλικάνων που ζητά κάτι τέτοιο.

«Πιστεύω ότι πρέπει να φύγει. Δεν θα παραστεί στην ορκωμοσία. Δεν έχει επικεντρωθεί στο τι συμβαίνει με τον κορωνοϊό. Είτε παίζει γκολφ είτε κάθεται στον Οβάλ γραφείο, μαινόμενος και προδίδοντας κάθε έναν που του ήταν πιστός, ξεκινώντας από τον αντιπρόεδρο», δήλωσε.

«Δεν θέλει να μείνει εκεί. Θέλει μόνο να είναι εκεί για τον τίτλο. Θέλει να μείνει εκεί για τον εγωισμό του. Πρέπει να φύγει. Πρέπει να κάνει το σωστό, αλλά δεν νομίζω ότι είναι ικανός να κάνει ένα σωστό πράγμα», συμπλήρωσε.

Η δραματική παρέμβαση της Μουρκόφσκι θυμίζει εκείνη της αντιπροσωπείας Ρεπουμπλικάνων που πήγαν στον Ρίτσαρντ Νίξον και του είπαν να παραιτηθεί, προτού παραπεμφθεί για το Watergate το 1974, σχολιάζει ο Guardian.

Όμως, φαίνεται απίθανο να φύγει οικειοθελώς ο Τραμπ, εκτός αν- υποθέτουν κάποιοι- επιχειρήσει πρώτα να απονείμει χάρη στον εαυτό του, για προληπτικούς λόγους. Επίσης, θα χρειαστούν πολλοί περισσότεροι Γερουσιαστές από τη Μουρκόφσκι, προκειμένου να καταδικαστεί στη Γερουσία και να καθαιρεθεί, αν παραπεμφθεί σε δίκη πριν από την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν.

Ο Τραμπ θα είναι ευάλωτος έναντι διώξεων, είτε σε πολιτειακό είτε σε ομοσπονδιακό επίπεδο, μετά την αποχώρησή του από την εξουσία. Όμως, αν η παραπομπή του έχει επιτυχία, τότε θα χάσει και όλα προνόμια της ζωής μετά το Οβάλ γραφείο, μεταξύ των οποίων η σύνταξη και η προστασία από τη Μυστική Υπηρεσία.

Παράλληλα η Μουρκόφσκι δήλωσε ότι σκέφτεται να αποχωρήσει από το κόμμα. «Αν το Ρεπουμπλικανικό κόμμα δεν είναι πλέον τίποτα περισσότερο από κόμμα του Τραμπ, ειλικρινά αμφιβάλω αν αυτό είναι ένα κόμμα για μένα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε περίπτωση που το κάνει αυτό, η κατάσταση στη Γερουσία θα είναι ακόμη πιο δυσμενής για τους Ρεπουμπλικάνους. Αυτή τη στιγμή τα δύο κόμματα έχουν 50-50 τις έδρες, χάρη στη διπλή νίκη των Δημοκρατικών στις επαναληπτικές εκλογές της Τζόρτζια. Όμως, οι Δημοκρατικοί θα έχουν τον έλεγχο, μέσω της ψήφου της αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις.

Στο μεταξύ, οι Δημοκρατικοί ετοιμάζουν το κατηγορητήριο σε βάρος του Τραμπ, για μια νέα παραπομπή του. Τα άρθρα, που αναμένεται να κατατεθούν τη Δευτέρα, τον κατηγορούν για υποκίνηση εξέγερσης και ότι έθεσε σε σοβαρό κίνδυνο την ασφάλεια των ΗΠΑ και των θεσμών τους.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τον Πάπα στον MrBeast: η λίστα του TIME για όσους κρατούν σήμερα το βλέμμα του κόσμου

Διεθνή / Από τον Πάπα στον MrBeast: η λίστα του TIME για όσους κρατούν σήμερα το βλέμμα του κόσμου

Η φετινή λίστα του TIME με τα 100 πιο επιδραστικά πρόσωπα βάζει μαζί ηγέτες, σταρ, creators και πρόσωπα της τεχνητής νοημοσύνης. Και δείχνει ότι η επιρροή σήμερα δεν ανήκει σε έναν μόνο κόσμο, αλλά εκεί όπου συναντιούνται η εξουσία, η εικόνα και η δημόσια προσοχή.
THE LIFO TEAM
KATY PERRY ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Διεθνή / Katy Perry: «Και οι δύο είχαν πιει πάρα πολύ» λέει ο πρώην μάνατζερ του κλαμπ στη Μελβούρνη

Ο πρώην μάνατζερ του κλαμπ όπου φέρεται να σημειώθηκε το περιστατικό για το οποίο καταγγέλθηκε η Katy Perry, μιλώντας στο «Rolling Stone Australia», τοποθετήθηκε πρώτη φορά δημόσια για εκείνο το βράδυ
THE LIFO TEAM
ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΔΡΑΣΤΗΣ

Διεθνή / Τουρκία: Τι βρήκε η αστυνομία στο κινητό του 14χρονου δράστη που σκότωσε εννέα ανθρώπους

Συνελήφθη ο πατέρας του, που σύμφωνα με πληροφορίες είναι πρώην αστυνομικός επιθεωρητής - Βίντεο από κάμερες του σχολείου δείχνουν τη στιγμή που ξεκινά η ένοπλη επίθεση
THE LIFO TEAM
ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΚΙΜ ΓΙΟΝΓΚ ΟΥΝ

Διεθνή / Βόρεια Κορέα: Για «ραγδαία ενίσχυση του πυρηνικού της οπλοστασίου» προειδοποιεί ο ΟΗΕ

Η Βόρεια Κορέα έχει σημειώσει «πολύ σοβαρή» πρόοδο στην ικανότητά της να αυξήσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο, σύμφωνα με τον επικεφαλής στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας
THE LIFO TEAM
ΜΑΡΟΥΑΝ ΜΠΑΡΓΚΟΥΤΙ ΙΣΡΑΗΛ ΦΥΛΑΚΕΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Διεθνή / Μαρουάν Μπαργκούτι: Σε κίνδυνο ο Παλαιστίνιος ηγέτης λόγω «αυξανόμενης κακομεταχείρισης» στις φυλακές του Ισραήλ

Ο «Μαντέλα της Παλαιστίνης» υπέστη πρόσφατα τρεις επιθέσεις, μεταξύ των οποίων και μια επίθεση κατά την οποία οι δεσμοφύλακες έβαλαν ένα σκυλί να του ορμήξει, σύμφωνα με τον δικηγόρο του
THE LIFO TEAM
ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ ΠΕΤΕΡ ΜΑΓΙΑΡ ΛΟΑΤΚΙ+

Διεθνή / Ουγγαρία: Η «σιωπή» του Πέτερ Μαγιάρ για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας προκαλεί ανησυχία

Στην εκστρατεία που του χάρισε τη νίκη, ο νεοεκλεγείς Ούγγρος πρωθυπουργός εστίασε σε αρκετά βασικά ζητήματα που απασχολούν τη χώρα του, αφήνοντας ωστόσο «απ' έξω» τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας
THE LIFO TEAM