Ν. Αφρική: Ποινή 15 μηνών φυλάκισης στον πρώην πρόεδρο, Τζέικομπ Ζούμα- Προθεσμία 5 ημερών να παραδοθεί

Ν. Αφρική: Ποινή 15 μηνών φυλάκισης στον πρώην πρόεδρο, Τζέικομπ Ζούμα- Προθεσμία 5 ημερών να παραδοθεί Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Ο Τζέικομπ Ζούμα, πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, καταδικάστηκε σε 15 μήνες φυλάκιση για περιφρόνηση δικαστηρίου, επειδή αρνήθηκε να εμφανιστεί ενώπιον δικαστή που κάνει έρευνα για διαφθορά. 

Ο 79χρονος, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της Νότιας Αφρικής για σχεδόν εννέα χρόνια έως το 2018, δεν ήταν παρών όταν το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας ανακοίνωσε την ποινή του. Η δικαστής έδωσε στον πρώην πρόεδρο προθεσμία πέντε ημερών για να παραδοθεί, διαφορετικά θα διαταχθεί η σύλληψή του. 

Ο δικαστής Ρέιμοντ Ζόντον είναι επικεφαλής της έρευνας που εξετάζει καταγγελίες για υψηλού επιπέδου διαφθορά επί προεδρίας Ζούμα. Ο τελευταίος εμφανίστηκε μόνο μία φορά και αρνήθηκε να το ξανακάνει και ο Ζόντον ζήτησε να παρέμβει το Συνταγματικό Δικαστήριο. 

«Το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν μπορεί παρά να καταλήξει ότι ο κ. Ζούμα είναι ένοχος για το αδίκημα της περιφρόνησης δικαστηρίου», ανέφερε σήμερα η δικαστής Σίσι Καμπέμπε.

«Αυτού του είδους η ανυπακοή και απείθεια είναι παράνομη και θα τιμωρηθεί. Δεν έχω άλλη επιλογή παρά να καταδικάσω σε φυλάκιση τον κ. Ζούμα, με την ελπίδα ότι αυτό στέλνει ένα αδιαμφισβήτητο μήνυμα… το κράτος δικαίου και η απονομή δικαιοσύνης κυριαρχεί», συμπλήρωσε. 

Με πληροφορίες από Guardian, BBC


 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

odontiatros

Διεθνή / Πώς από έναν απλό πονόδοντο διαγνώστηκε με καρκίνο

Η περιπέτεια ενός άνδρα που δεν μπορούσε να κλείσει ραντεβού με οδοντίατρο στο βρετανικό σύστημα υγείας- με 800 άτομα στη λίστα αναμονής- και τελικά αναγκάστηκε να πληρώσει για τη διάγνωση και να προλάβει το μοιραίο
NEWSROOM

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ