Το μυστικό του πύργου της Πίζας αποκάλυψαν Βρετανοί και Ιταλοί μηχανικοί

Το μυστικό του πύργου της Πίζας αποκάλυψαν Βρετανοί και Ιταλοί μηχανικοί Facebook Twitter
EPA
0

Ομάδα επιστημόνων μηχανικών από την Βρετανία και την Ιταλία, ανακοίνωσε ότι βρήκε την απάντηση στο ερώτημα, γιατί δεν πέφτει ο ύψους 58 μέτρων πύργος της Πίζας.

Σημειώνεται ότι ο Πύργος χρονολογείται από το 1280 καθώς παρουσιάζει μια κλίση 3-4 μοιρών και εξακολουθεί να παραμένει όρθιος παρά τους τέσσερις ισχυρούς σεισμούς που έχουν σημειωθεί στην περιοχή στα 500 χρόνια της ύπαρξης του.

Οι ερευνητές αποδίδουν την σταθερότητα του πύργου της Πίζας στο μαλακό έδαφος πάνω στο οποίο έχει χτιστεί.

«Η ειρωνεία βρίσκεται στο ότι, το ίδιο αυτό μαλακό έδαφος που προκάλεσε την κλίση και έφερε τον Πύργο στα όρια της κατάρρευσης, ήταν αυτό που συνέβαλε στο να αντέξει στις σεισμικές επιδράσεις», δηλώνει ένας από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, ο καθηγητής Τζώρτζ Μυλωνάκης.

Σύμφωνα με τους μηχανικούς, ο συνδυασμός της ανθεκτικής κατασκευής του Πύργου και του μαλακού εδάφους κατά την διάρκεια των σεισμού δεν δημιουργεί ταλαντώσεις.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η κατασκευή αυτή να έχει σχεδόν τον καλύτερο δείκτη της λεγόμενης δυναμικής αλληλεπίδρασης κτίσματος και εδάφους, με τον οποίο οι μηχανικοί αξιολογούν την σταθερότητα ενός κτιρίου κατά την διάρκεια σεισμού.

Ο καθηγητής Τζώρτζ Μυλωνάκης από το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του πανεπιστημίου του Μπρίστολ, προσκλήθηκε να συμμετάσχει στην ομάδα 16 ερευνητών υπό την εποπτεία του Καθηγητή Camillo Nuti του Πανεπιστήμιου της Ρώμης 3 (Roma Tre University), για να μελετήσουν το μυστήριο της Κλίσης του Πύργου της Πίζας, που προβληματίζει τους μηχανικούς επί χρόνια.

Τα αποτελέσματα της μελέτης των 16 Βρετανών και Ιταλών μηχανικών έχουν ήδη παρουσιασθεί σε διεθνή ομάδα εργασίας και τυπικά θα ανακοινωθούν στο 16η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Σεισμών και Μηχανικής (16th European Conference in Earthquake Engineering) που θα πραγματοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη, στο διάστημα 18-21 Ιουνίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ουκρανία: Τουλάχιστον 14 νεκροί από τα νυχτερινά πλήγματα της Ρωσίας στο Κίεβο

Διεθνή / Ουκρανία: Τουλάχιστον 14 νεκροί από τα νυχτερινά πλήγματα της Ρωσίας στο Κίεβο

«Ο απολογισμός των νεκρών ανέρχεται σε 14. Σαράντα τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν στο Κίεβο, 6 ακόμη τραυματίστηκαν στην Οδησσό» δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Ίχορ Κλιμένκο
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Ισχυρές εκρήξεις ακούγονται στο Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ μετά την εκτόξευση πυραύλων από το Ιράν

Διεθνή / Ισραήλ: Ισχυρές εκρήξεις ακούγονται στο Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ μετά την εκτόξευση πυραύλων από το Ιράν

Η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ ανέφερε ότι «επιχειρεί για να αναχαιτίσει και να πλήξει εκεί όπου είναι απαραίτητο για να εξαλείψει την απειλή»
LIFO NEWSROOM
Πόλεμος Ιράν - Ισραήλ: Οι ΗΠΑ προτείνουν συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός

Διεθνή / Πόλεμος Ιράν - Ισραήλ: Οι ΗΠΑ προτείνουν συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός

Ο Λευκός Οίκος συζητά με το Ιράν την πιθανότητα να οργανωθεί συνάντηση εντός της εβδομάδας ανάμεσα στον ειδικό απεσταλμένο της προεδρίας των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ και τον ιρανό υπουργό Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί
LIFO NEWSROOM