Το μυστικό του πύργου της Πίζας αποκάλυψαν Βρετανοί και Ιταλοί μηχανικοί

Το μυστικό του πύργου της Πίζας αποκάλυψαν Βρετανοί και Ιταλοί μηχανικοί Facebook Twitter
EPA
0

Ομάδα επιστημόνων μηχανικών από την Βρετανία και την Ιταλία, ανακοίνωσε ότι βρήκε την απάντηση στο ερώτημα, γιατί δεν πέφτει ο ύψους 58 μέτρων πύργος της Πίζας.

Σημειώνεται ότι ο Πύργος χρονολογείται από το 1280 καθώς παρουσιάζει μια κλίση 3-4 μοιρών και εξακολουθεί να παραμένει όρθιος παρά τους τέσσερις ισχυρούς σεισμούς που έχουν σημειωθεί στην περιοχή στα 500 χρόνια της ύπαρξης του.

Οι ερευνητές αποδίδουν την σταθερότητα του πύργου της Πίζας στο μαλακό έδαφος πάνω στο οποίο έχει χτιστεί.

«Η ειρωνεία βρίσκεται στο ότι, το ίδιο αυτό μαλακό έδαφος που προκάλεσε την κλίση και έφερε τον Πύργο στα όρια της κατάρρευσης, ήταν αυτό που συνέβαλε στο να αντέξει στις σεισμικές επιδράσεις», δηλώνει ένας από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, ο καθηγητής Τζώρτζ Μυλωνάκης.

Σύμφωνα με τους μηχανικούς, ο συνδυασμός της ανθεκτικής κατασκευής του Πύργου και του μαλακού εδάφους κατά την διάρκεια των σεισμού δεν δημιουργεί ταλαντώσεις.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η κατασκευή αυτή να έχει σχεδόν τον καλύτερο δείκτη της λεγόμενης δυναμικής αλληλεπίδρασης κτίσματος και εδάφους, με τον οποίο οι μηχανικοί αξιολογούν την σταθερότητα ενός κτιρίου κατά την διάρκεια σεισμού.

Ο καθηγητής Τζώρτζ Μυλωνάκης από το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του πανεπιστημίου του Μπρίστολ, προσκλήθηκε να συμμετάσχει στην ομάδα 16 ερευνητών υπό την εποπτεία του Καθηγητή Camillo Nuti του Πανεπιστήμιου της Ρώμης 3 (Roma Tre University), για να μελετήσουν το μυστήριο της Κλίσης του Πύργου της Πίζας, που προβληματίζει τους μηχανικούς επί χρόνια.

Τα αποτελέσματα της μελέτης των 16 Βρετανών και Ιταλών μηχανικών έχουν ήδη παρουσιασθεί σε διεθνή ομάδα εργασίας και τυπικά θα ανακοινωθούν στο 16η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Σεισμών και Μηχανικής (16th European Conference in Earthquake Engineering) που θα πραγματοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη, στο διάστημα 18-21 Ιουνίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πλημμύρες στο Τέξας: Στους 109 οι νεκροί - «Ακόμα ψάχνουν για πολλά μικρά κορίτσια»

Διεθνή / Πλημμύρες στο Τέξας: Στους 109 οι νεκροί - «Ακόμα ψάχνουν για πολλά μικρά κορίτσια»

Στην κομητεία Κερ, που υπέστη τις μεγαλύτερες καταστροφές, έχουν ανασυρθεί μέχρι στιγμής 86 σοροί - 56 ενήλικες και 30 παιδιά - ενώ περισσότερα από 20 πτώματα δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί
LIFO NEWSROOM
Απόφαση σταθμός για τον υπερτουρισμό στην Μαδρίτη: Κλείσιμο τουριστικών διαμερισμάτων έπειτα από παράπονα οικογένειας

Διεθνή / Απόφαση σταθμός για τον υπερτουρισμό στην Μαδρίτη: Κλείσιμο τουριστικών διαμερισμάτων έπειτα από παράπονα οικογένειας

Η οικογένεια, η οποία έχει δύο παιδιά, κατήγγειλε ότι υπέφερε από έντονο στρες, άγχος και αϋπνία λόγω της θορυβώδους και ανάρμοστης συμπεριφοράς των μεθυσμένων επισκεπτών των τουριστικών διαμερισμάτων
LIFO NEWSROOM
Βρετανία: Ουίλιαμ και Κέιτ υποδέχθηκαν τους Μακρόν – Η πριγκίπισσα με look εμπνευσμένο από Dior

Διεθνή / Βρετανία: Ουίλιαμ και Κέιτ υποδέχθηκαν τους Μακρόν – Η πριγκίπισσα με look εμπνευσμένο από Dior

Η Κέιτ Μίντλετον εντυπωσίασε με σακάκι Christian Dior και σκουλαρίκια που ανήκαν στην πριγκίπισσα Νταϊάνα, τιμώντας τη γαλλοβρετανική φιλία και την παράδοση του οίκου
LIFO NEWSROOM