Μπορέλ: Πλησιάζουμε σε καθοριστική στιγμή της σχέσης ΕΕ-Τουρκίας, δεν υπάρχουν θετικά μηνύματα

Μπορέλ: Πλησιάζουμε σε καθοριστική στιγμή της σχέσης ΕΕ-Τουρκίας, δεν υπάρχουν θετικά μηνύματα Facebook Twitter
EPA
0

Πλησιάζουμε σε καθοριστική στιγμή της σχέσης της ΕΕ με την Τουρκία, δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ, τονίζοντας ότι θα απαιτηθεί θεμελιώδης αλλαγή τακτικής από πλευράς της Άγκυρας, για την επιστροφή στη θετική ατζέντα.

«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν θετικά μηνύματα από την πλευρά της Τουρκίας» δήλωσε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, μετά την τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ υπογράμμισε ότι η ΕΕ επαναλαμβάνει «την αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο» και προσέθεσε ότι «είναι σημαντικό η Τουρκία να καταλάβει ότι η συμπεριφορά της μεγαλώνει την απόστασή της από την ΕΕ».

«Για να επιστρέψουμε στην θετική ατζέντα, όπως ευχόμαστε, θα απαιτήσουμε θεμελιώδη αλλαγή της τακτικής από την πλευρά της Τουρκίας», συμπλήρωσε. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον επόμενο μήνα θα δώσει τις κρίσιμες κατευθύνσεις, πρόσθεσε ο Μπορέλ, επισημαίνοντας ότι «ο χρόνος κυλά και πλησιάζουμε σε καθοριστική στιγμή της σχέσης της ΕΕ με την Τουρκία».

Ο ίδιος έκανε λόγο για «πολύ αρνητικά γεγονότα» αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις στα Βαρώσια, στην Κύπρο.

Μάας: Από την Τουρκία εξαρτάται η απόφαση

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, δήλωσε ότι η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει τις προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, αν θέλει να αποφύγει τη διεξαγωγή νέων συνομιλιών στην ΕΕ για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων, στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

«Εξαρτάται από την Τουρκία ποια απόφαση θα ληφθεί στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο», είπε ο Μάας, πριν από την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών. Αν δεν υπάρξουν θετικά σημάδια από την Τουρκία ως τον Δεκέμβριο και μόνο νέες προκλήσεις, όπως η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κατεχόμενη Κύπρο, τότε η συζήτηση θα είναι μια δύσκολη, σημείωσε ο Μάας.

«Τότε σίγουρα θα προκύψει ξανά το ζήτημα επιβολής κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας», επεσήμανε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μίνι διπλωματικό επεισόδιο Τουρκίας - Γερμανίας :Γερμανός αξιωματούχος παρομοίασε τον Ερντογάν με «αρουραίο»

Διεθνή / Μίνι διπλωματικό επεισόδιο Τουρκίας - Γερμανίας: Γερμανός αξιωματούχος παρομοίασε τον Ερντογάν με «αρουραίο»

«Ο αρουραίος των υπονόμων είναι ένα μικρό, χαριτωμένο, αλλά ταυτόχρονα έξυπνο και πολυπράγμον πλάσμα, που εμφανίζεται επίσης σε παιδικά παραμύθια, όπως ο Ρατατούης»
NEWSROOM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ