Απεργία την Πρωτομαγιά

Προκλήσεις Ερντογάν από το «πικ νικ» στα Βαρώσια: Τα μόνα θύματα είναι οι Τουρκοκύπριοι

Προκλήσεις Ερντογάν από το «πικ νικ» στα Βαρώσια: Τα μόνα θύματα είναι οι Τουρκοκύπριοι Facebook Twitter
EPA
0

Πολιτικό αναβρασμό προκάλεσε η σημερινή επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων. 

Σε δηλώσεις του μετά το «πικ νικ» στην Αμμόχωστο υποστήριξε πως το να διατηρηθεί το Βαρώσι κλειστό είναι «προκλητικό» και τάχθηκε υπέρ της λύσης δύο κρατών, σχολιάζοντας πως η Κυπριακή Δημοκρατία καταστράφηκε το 1963 και το 1974 από την ελληνική χούντα. Κατά τον Ερντογάν «υπάρχουν δύο διαφορετικοί λαοί και δύο ξεχωριστά κράτη στην Κύπρο.»

Προκλήσεις Ερντογάν από το «πικ νικ» στα Βαρώσια: Τα μόνα θύματα είναι οι Τουρκοκύπριοι Facebook Twitter

Στην ομιλία του για την 37η επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, ο Τούρκος πρόεδρος δεν δίστασε να προκαλέσει ελληνοκυπριακή πλευρά, αναφέροντας πως εκείνοι που «αισθάνονται άβολα με το άνοιγμα των Βαρωσίων δεν μπορεί να εμφανίζονται ως θύματα».

«Υπάρχει μόνο ένα θύμα στο Κυπριακό, και είναι οι Τουρκοκύπριοι οι οποίοι βρίσκονταν στο περιθώριο για χρόνια, με τους Ελληνοκύπριους να σφετερίζονται τα δικαιώματα τους. Τώρα στα Βαρώσια θα ξεκινήσει μια νέα εποχή που θα τους ωφελήσει όλους».

Μάλιστα δεν δίστασε να υποστηρίξει πως η κατάσταση στην Κύπρο «ομαλοποιήθηκε με την ειρηνευτική επιχείρηση (σ.σ εισβολή) του 1974, η οποία σταμάτησε τις σφαγές και τις επιθέσεις από τους Ελληνοκύπριους» και κάλεσε τους Ελληνοκύπριους να κάνουν αίτηση να αποζημιωθούν για τα σπίτια τους στην Αμμόχωστο.

Υπενθυμίζεται πως το κατοχικό καθεστώς είχε προτείνει σε Ελληνοκύπριους αγορά της περιουσίας τους με ευτελή ποσά ως αποζημίωση, μέσα από την Επιτροπή Αποζημιώσεων που έχει ιδρύσει η Τουρκία. 

  

Προκλήσεις Ερντογάν από το «πικ νικ» στα Βαρώσια: Τα μόνα θύματα είναι οι Τουρκοκύπριοι Facebook Twitter
Προκλήσεις Ερντογάν από το «πικ νικ» στα Βαρώσια: Τα μόνα θύματα είναι οι Τουρκοκύπριοι Facebook Twitter
EPA

«Μια λύση δύο κρατών πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης βάσει της κυριαρχικής ισότητας. Αυτό έδειξαν να θέλουν και οι Τουρκοκύπριοι με την επιλογή του Τατάρ στις πρόσφατες εκλογές. Δεν ανεχόμαστε πλέον παιχνίδια διπλωματίας», πρόσθεσε και καταφέρθηκε εναντίον των διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για την επίσκεψη του, προτρέποντάς τους να« πάνε να διαμαρτυρηθούν στον Κύπριο Πρόεδρο στο Νότο.»

Ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε πως «θλίβεται» καθώς κατ' αυτόν, «οι Τουρκοκύπριοι αδικήθηκαν και οι Ελληνοκύπριοι εντάχθηκαν στην ΕΕ».

«Πικ νικ» στη βροχή

 

Υπό καταρρακτώδη βροχόπτωση, ο Ερντογάν επισκέφτηκε τα Βαρώσια και, παρά τις ευρείες προετοιμασίες που έγιναν, όλοι οι παρευρισκόμενοι περιορίστηκαν στα στέγαστρα του χώρου της περιοχής Λεωφόρου Κέννεντυ, καθώς κατά την άφιξη του Τούρκου Προέδρου ξέσπασε καταιγίδα, ενώ στην περιοχή έπνεαν ισχυρότατοι άνεμοι.

Προηγήθηκε τελετή στο μνημείο Φαζίλ Κιουτσούκ αλλά και παρέλαση η οποία ολοκληρώθηκε με πτήσεις τουρκικών F-16 που σχημάτισαν την Ημισέλινο.

Για τους υδρογονάνθρακες, ανέφερε: «Θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα τις σεισμικές δραστηριότητες και γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο μέχρι να επιτευχθεί μια δίκαιή συμφωνία [...] ως εγγυήτρια χώρα δεν μπορούμε να ανεχτούμε άλλα διπλωματικά παιχνίδια».

Μετά το τέλος της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου που συνοδευόταν από τον «εκλεκτό του» και ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ, ο Τατάρ δήλωσε: «Κρίμα που όλη αυτή η ομορφιά κρατήθηκε μακριά από το κοινό μέχρι σήμερα. Αυτό το μέρος περιμένει την ημέρα που θα συναντήσει τους πραγματικούς ιδιοκτήτες του».

Προκλήσεις Ερντογάν από το «πικ νικ» στα Βαρώσια: Τα μόνα θύματα είναι οι Τουρκοκύπριοι Facebook Twitter

«Ως μητέρα πατρίδα, θα είμαστε με το "ψευδοκράτος" σε κάθε του βήμα», υποσχέθηκε ο Ερντογάν που έφτασε στην περίκλειστη πόλη το απόγευμα της Κυριακής. Η λεωφόρος Κέννεντι διασχίζει την περιοχή που βρίσκονται τα τουριστικά καταλύματα Σερενίσιμα και Joulia house, από τις οροφές των οποίων έχουν κρεμαστεί σημαίες της Τουρκίας, του ψευδοκράτους, του «δήμου» Αμμοχώστου και του τουρκικού Δήμου Ικονίου.

Ο Τούρκος Πρόεδρος κατευθύνθηκε υπό βροχή στο λευκό σπίτι – κιόσκι που κατασκευάστηκε στην παραθαλάσσια περιοχή ενώ δίπλα ήταν ο «χώρος του πικνίκ.»

Προκλήσεις Ερντογάν από το «πικ νικ» στα Βαρώσια: Τα μόνα θύματα είναι οι Τουρκοκύπριοι Facebook Twitter

  

Για το φυσικό αέριο, ο Τατάρ επέμεινε πως το ψευδοκράτος είναι αποφασισμένο να «προστατεύσει τους φυσικούς πόρους στην υφαλοκρηπίδα του», παρότι δεν διαθέτει υφαλοκρηπίδα ως μη αναγνωρισμένη οντότητα. Κατά τον Τατάρ, τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων θα διασφαλιστούν με τη βοήθεια της Τουρκίας στο πλαίσιο του δόγματος της «γαλάζιας πατρίδας».

«Ευτυχώς για εμάς, πρόσθεσε, τα τουρκικά πλοία πλοία Fatih, Yavuz και Oruc Reis συνεχίζουν τις εργασίες γεώτρησης» και επανέλαβε πως δεν πρόκειται να αποδεχθεί τερματισμό των τουρκικών εγγυήσεων. Τέλος συνεχάρη και τους Αζέρους, εκφράζοντας υπερηφάνεια γιατί ανήκουν στο ίδιο έθνος, την ίδια ώρα που Αρμένιοι καίνε τις περιουσίες τους για να μην πέσουν στα χέρια των κατακτητών. 

Καταδίκη από το ελληνικό ΥΠΕΞ: «Πρωτοφανής πρόκληση» η επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα Βαρώσια

Με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το βράδυ του Σαββάτου το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει ως «πρωτοφανή πρόκληση» την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα Βαρώσια.


«Η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου, συνοδευόμενου από κυβερνητικό κλιμάκιο, στα κατεχόμενα Βαρώσια, ανήμερα της "επετείου" της μονομερούς και παράνομης ανακήρυξης της τουρκοκυπριακής οντότητας στα κατεχόμενα, αποτελεί μια πρωτοφανή πρόκληση, η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

«Η ενέργεια αυτή προστίθεται στην συνεχή και αυξανόμενη κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο. Την καταδικάζουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο και αναμένουμε να συζητηθεί ενδελεχώς στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο»

«Η Ελλάδα, όπως έχει τονιστεί επανειλημμένα, τάσσεται υπέρ της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, προκειμένου να βρεθεί μια συνολική, δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Κοινοτικού Κεκτημένου. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, η χώρα μας βρίσκεται σε συνεχή συντονισμό και απόλυτη σύμπνοια με την Κυπριακή κυβέρνηση».

Διεθνή
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ