Μπορεί ο Τραμπ να επιστρατεύσει την Εθνοφρουρά; Τι ορίζει ο Νόμος τού 1807 περί εξέγερσης

Μπορεί ο Τραμπ να επιστρατεύσει την Εθνοφρουρά; Τι ορίζει ο Νόμος τού 1807 περί εξέγερσης Facebook Twitter
EPA
0

Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε ότι θα αναπτύξει τις ένοπλες δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών για να αποκαταστήσει την τάξη στις αμερικανικές πόλεις, με αφορμή τις οργισμένες διαδηλώσεις μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

Σύμφωνα με την Posse Comitatus Act, ομοσπονδιακό νόμο της εποχής του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου με στόχο τον περιορισμό των εξουσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στην χρησιμοποίηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων για εσωτερικούς λόγους, απαγορεύεται στις στρατιωτικές δυνάμεις της αμερικανικής ομοσπονδίας να συμμετέχουν σε ενέργειες επιβολής του νόμου, όπως συλλήψεις, κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων, έρευνες σε πολίτες.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ωστόσο, ο πρόεδρος μπορεί να επικαλεσθεί την Insurrection Act (1807), η οποία επιτρέπει την χρησιμοποιήση των δυνάμεων της Εθνοφρουράς για την επιβολή του νόμου.

Η Εθνοφρουρά χρησιμοποιήθηκε στην δεκαετία του 1950 στην εποχή των αγώνων κατά των φυλετικών διακρίσων, στην δεκαετία του 1960 για την καταστολή των ταραχών στο Ντιτρόιτ. Η τελευταία φορά επέμβασης της Εθνοφρουράς ήταν το 1992, για την καταστολή των ταραχών του Λος Αντζελες που πυροδοτήθηκαν από την άγρια κακοποίηση του Ρόντνεϊ Κινγκ από αστυνομικούς.

«Η Insurrection Act αποτελεί έναν όρο-ομπρέλα που καλύπτει σειρά διατάξεων που χρονολογούνται από τα ιδρυτικά χρόνια της Ομοσπονδίας και μέσω των οποίων το Κονγκρέσο ασκεί την εξουσία που απορρέει από το Αρθρο Ι, Εδάφιο 8, Ρήτρα 15 του Συντάγματος που επιτρέπει στο αμερικανικό νομοθετικό σώμα την επιστράτευση της Εθνοφρουράς για την επιβολή των Νόμων της Ενωσης, την καταστολή εξεγέρσεων και την αποτροπή εισβολών», ανέφερε σε άρθρο του στο Atlantic ο καθηγητής του Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Τέξας Stephen I Vladeck όταν τον περασμένο χρόνο ο Ντόναλντ Τραμπ είχε και πάλι απειλήσει να κάνει χρήση της Insurrection Act στο Μεταναστευτικό.

«Οι συνταγματικοί νομοθέτες κατανόησαν το ενδεχόμενο να υπάρξουν συνθήκες υπό τις οποίες οι τοπικές αρχές θα βρίσκονταν σε αδυναμία να προστατεύσουν τον πληθυσμό και να επιβάλουν τους νόμους και έτσι προχώρησαν όχι μόνο μέχρι του σημείου να προσδιορίσουν τρεις συνθήκες υπό τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι ένοπλες δυνάμεις, αλλά επίσης να δώσουν την εξουσία προσδιορισμού των συνθηκών αυτών στο Κονγκρέσο, όχι στον πρόεδρο».

Ο Stephen I Vladeck σημειώνει μία σημαντική για το θέμα γνωμοδότηση του Ανωτάτου Δικαστηρίου: «Το Κονγκρέσο, όχι η Εκτελεστική Εξουσία, οφείλουν να ελέγχουν την χρήση της πολεμικής εξουσίας ως εργαλείου εσωτερικής πολιτικής».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΙΚΤΟΚ ΚΑΤΑΓΓΕΊΑ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ

Διεθνή / TikTok: «Επικρατεί εκφοβισμός και παρενόχληση», καταγγέλλει πρώην υπάλληλος της εταιρείας

«Μερικές φορές κλαις, αλλά μετά συνεχίζεις να δουλεύεις γιατί πρέπει να πετύχεις τους στόχους, αλλιώς, θα επηρεαστεί το μπόνους σου, η εργασιακή σου ασφάλεια, ο μισθός σου», αποκαλύπτει η Lynda Ouaza
THE LIFO TEAM
Λαβρόφ: Η Ελλάδα διέκοψε πλήρως τη συνεργασία της με τη Ρωσία - «Εμείς δεν θα επιτρέπαμε ποτέ αντίστοιχη συμπεριφορά εις βάρος της»

Διεθνή / Λαβρόφ: Η Ελλάδα διέκοψε πλήρως τη συνεργασία της με τη Ρωσία - «Εμείς δεν θα επιτρέπαμε αντίστοιχη συμπεριφορά εις βάρος της»

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επιπλέον πως η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις πρώτες χώρες που απέστειλαν όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σε πόλεις με πολυάριθμη ελληνική διασπορά
THE LIFO TEAM
Πρίγκιπας Άντριου: Η Σάρα Φέργκιουσον πήγε τις κόρες τους για δείπνο με τον Έπσταϊν μετά την αποφυλάκισή του

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: Η Σάρα Φέργκιουσον πήγε τις κόρες τους για δείπνο με τον Έπσταϊν μετά την αποφυλάκισή του

Τα email στάλθηκαν πέντε ημέρες μετά την αποφυλάκιση του Έπσταϊν, ο οποίος εξέτισε 13 μήνες φυλάκισης, μεταξύ άλλων για απόπειρα εμπλοκής ανηλίκου σε πορνεία
THE LIFO TEAM
ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ ΝΟΛΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ ΛΟΥΠΙΤΑ ΝΙΟΝΓΚΟ

Διεθνή / «Ρωτήστε τον Όμηρο»: Αντιδράσεις στα social μετά την επίθεση Μασκ σε Νόλαν και Νιόνγκο για την Οδύσσεια

Χρήστες στα social επισημαίνουν πως το να επιλέγεις μια «όμορφη μαύρη γυναίκα δεν αντιβαίνει με κανέναν τρόπο, σχήμα ή μορφή» σε αυτά που γράφτηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια
THE LIFO TEAM
«Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι προσεκτικές στην προμήθεια όπλων προς την Ταϊβάν», προειδοποιεί ο Σι τον Τραμπ

Διεθνή / «Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι προσεκτικές στην προμήθεια όπλων προς την Ταϊβάν», προειδοποιεί ο Σι τον Τραμπ

«Η σχέση με την Κίνα και με τον πρόεδρο Σι είναι εξαιρετική, και οι δύο καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι να παραμείνει έτσι», έγραψε σε ανάρτησή του στο Truth Social ο Αμερικανός πρόεδρος
THE LIFO TEAM