Μπορεί ο Τραμπ να επιστρατεύσει την Εθνοφρουρά; Τι ορίζει ο Νόμος τού 1807 περί εξέγερσης

Μπορεί ο Τραμπ να επιστρατεύσει την Εθνοφρουρά; Τι ορίζει ο Νόμος τού 1807 περί εξέγερσης Facebook Twitter
EPA
0

Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε ότι θα αναπτύξει τις ένοπλες δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών για να αποκαταστήσει την τάξη στις αμερικανικές πόλεις, με αφορμή τις οργισμένες διαδηλώσεις μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

Σύμφωνα με την Posse Comitatus Act, ομοσπονδιακό νόμο της εποχής του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου με στόχο τον περιορισμό των εξουσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στην χρησιμοποίηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων για εσωτερικούς λόγους, απαγορεύεται στις στρατιωτικές δυνάμεις της αμερικανικής ομοσπονδίας να συμμετέχουν σε ενέργειες επιβολής του νόμου, όπως συλλήψεις, κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων, έρευνες σε πολίτες.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ωστόσο, ο πρόεδρος μπορεί να επικαλεσθεί την Insurrection Act (1807), η οποία επιτρέπει την χρησιμοποιήση των δυνάμεων της Εθνοφρουράς για την επιβολή του νόμου.

Η Εθνοφρουρά χρησιμοποιήθηκε στην δεκαετία του 1950 στην εποχή των αγώνων κατά των φυλετικών διακρίσων, στην δεκαετία του 1960 για την καταστολή των ταραχών στο Ντιτρόιτ. Η τελευταία φορά επέμβασης της Εθνοφρουράς ήταν το 1992, για την καταστολή των ταραχών του Λος Αντζελες που πυροδοτήθηκαν από την άγρια κακοποίηση του Ρόντνεϊ Κινγκ από αστυνομικούς.

«Η Insurrection Act αποτελεί έναν όρο-ομπρέλα που καλύπτει σειρά διατάξεων που χρονολογούνται από τα ιδρυτικά χρόνια της Ομοσπονδίας και μέσω των οποίων το Κονγκρέσο ασκεί την εξουσία που απορρέει από το Αρθρο Ι, Εδάφιο 8, Ρήτρα 15 του Συντάγματος που επιτρέπει στο αμερικανικό νομοθετικό σώμα την επιστράτευση της Εθνοφρουράς για την επιβολή των Νόμων της Ενωσης, την καταστολή εξεγέρσεων και την αποτροπή εισβολών», ανέφερε σε άρθρο του στο Atlantic ο καθηγητής του Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Τέξας Stephen I Vladeck όταν τον περασμένο χρόνο ο Ντόναλντ Τραμπ είχε και πάλι απειλήσει να κάνει χρήση της Insurrection Act στο Μεταναστευτικό.

«Οι συνταγματικοί νομοθέτες κατανόησαν το ενδεχόμενο να υπάρξουν συνθήκες υπό τις οποίες οι τοπικές αρχές θα βρίσκονταν σε αδυναμία να προστατεύσουν τον πληθυσμό και να επιβάλουν τους νόμους και έτσι προχώρησαν όχι μόνο μέχρι του σημείου να προσδιορίσουν τρεις συνθήκες υπό τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι ένοπλες δυνάμεις, αλλά επίσης να δώσουν την εξουσία προσδιορισμού των συνθηκών αυτών στο Κονγκρέσο, όχι στον πρόεδρο».

Ο Stephen I Vladeck σημειώνει μία σημαντική για το θέμα γνωμοδότηση του Ανωτάτου Δικαστηρίου: «Το Κονγκρέσο, όχι η Εκτελεστική Εξουσία, οφείλουν να ελέγχουν την χρήση της πολεμικής εξουσίας ως εργαλείου εσωτερικής πολιτικής».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΑΛΛΙΑ FAST FOOD ΓΑΛΛΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Διεθνή / Γαλλία: Το fast food εκτοξεύεται στη «γενέτειρα» της haute cuisine, προκαλώντας ανησυχία στον κλάδο

Πλέον περισσότερο από το μισό της αγοράς προέρχεται από fast food και fast casual επιχειρήσεις, σε μία τάση που στηρίζεται κυρίως στους νεότερους καταναλωτές και στα social media
THE LIFO TEAM
ΠΕΤΕΡ ΜΑΓΙΑΡ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΒΙΚΤΟΡ ΟΡΜΠΑΝ

Διεθνή / Ουγγαρία: Ποιος είναι ο Πέτερ Μαγυάρ, ο πολιτικός που προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει εκλογών

Από το εσωτερικό του συστήματος εξουσίας στην ηγεσία της αντιπολίτευσης, ο 45χρονος πολιτικός επιχειρεί να ανατρέψει την κυριαρχία του Όρμπαν έπειτα από 16 χρόνια στην εξουσία
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

Διεθνή / Ο Τραμπ δημοσίευσε στα social βίντεο «με ωμές εικόνες βίας» από τη δολοφονία γυναίκας

O Αμερικανός πρόεδρος για άλλη μία φορά χρησιμοποιεί τον θάνατο μίας γυναίκας για να ενισχύσει το αίσθημα φόβου γύρω από τη μετανάστευση και να στηρίξει πολιτικές μαζικών απελάσεων
THE LIFO TEAM