Μπιλ Γκέιτς: «Τα εγγόνια μας θα μεγαλώσουν σε έναν κόσμο χειρότερο» αν δεν επιλύσουμε το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής

Μπιλ Γκέιτς: «Τα εγγόνια μας θα μεγαλώσουν σε έναν κόσμο χειρότερο» αν δεν επιλύσουμε το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής Facebook Twitter
0

Ο Μπιλ Γκέιτς θα γίνει παππούς και πλέον, όπως ο ίδιος λέει, σκέφτεται το μέλλον των εγγονών του.

Η 26χρονη κόρη του Γκέιτς, Τζένιφερ και ο σύζυγός της, ο Ναϊέλ Νασάρ, περιμένουν το πρώτο τους μωρό το 2023 και όπως φαίνεται το μυαλό του δισεκατομμυριούχο τριβελίζει η σκέψη σε τι κόσμο θα έρθουν τα εγγόνια του.

«Άρχισα να βλέπω τον κόσμο μέσα από ένα νέο πρίσμα πρόσφατα, όταν η μεγαλύτερη κόρη μου μου ανακοίνωσε απίστευτα νέα ότι θα γίνει παππούς τον επόμενο χρόνο», έγραψε ο Γκέιτς στο προσωπικό του μπλογκ, Gates Notes.

«Και μόνο που πληκτρολογώ αυτή τη φράση, "θα γίνω παππούς του χρόνου", συγκινούμαι», σημειώνει. «Και η σκέψη αυτή δίνει μια νέα διάσταση στη δουλειά μου. Όταν σκέφτομαι τον κόσμο στον οποίο θα γεννηθεί το εγγόνι μου, εμπνέομαι περισσότερο από ποτέ να βοηθήσω τα παιδιά και τα εγγόνια όλων μας να έχουν την ευκαιρία να επιβιώσουν και να ευημερήσουν», πρόσθεσε.

Μέσα στις 12 σελίδες του μηνύματός του, ο ιδρυτής της Microsoft συνοψίζει το έργο που επιτελεί το ίδρυμά του για τα παιδιά που ζουν σε συνθήκες παγκόσμιας φτώχειας, για τη βελτίωση της εκπαίδευσης, την ετοιμότητα για πανδημίες και την καταπολέμηση της πολιομυελίτιδας και του AIDS.

Ο Γκέιτς μιλά επίσης για το έργο που επιτελεί για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, τόσο μέσω του Ιδρύματος Γκέιτς σε φιλανθρωπική βάση όσο και με την υποστήριξη εταιρειών που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο για το κλίμα με την επενδυτική του εταιρεία Breakthrough Energy Ventures.

Το πόσο καλά θα ανταποκριθούν οι ηγέτες στην κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει τις μελλοντικές γενιές, το οποίο είναι το πρώτο σημείο που αναφέρει ο Γκέιτς στο κομμάτι της επιστολής του όπου αναφέρεται στο μείζον ζήτημα.

«Μπορώ να συνοψίσω τη λύση για την κλιματική αλλαγή σε δύο προτάσεις: Πρέπει να εξαλείψουμε τις παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050», γράφει ο Γκέιτς. «Τα ακραία καιρικά φαινόμενα προκαλούν ήδη περισσότερα δεινά, και αν δεν φτάσουμε σε καθαρές μηδενικές εκπομπές, τα εγγόνια μας θα μεγαλώσουν σε έναν κόσμο που θα είναι δραματικά χειρότερα».

Και ενώ οι επιπτώσεις της αντιμετώπισης αυτής της πρόκλησης είναι σαφείς, το ίδιο ισχύει και για το μέγεθός της.

«Μπορώ να συνοψίσω την πρόκληση σε δύο προτάσεις: Το να φτάσουμε στο μηδέν θα είναι το δυσκολότερο πράγμα που έχουν κάνει ποτέ οι άνθρωποι», τονίζει.

«Πρέπει να φέρουμε επανάσταση σε ολόκληρη τη φυσική οικονομία –στον τρόπο που κατασκευάζουμε αντικείμενα, μετακινούμαστε, παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια, καλλιεργούμε τρόφιμα και μένουμε ζεστοί και δροσεροί- σε λιγότερο από τρεις δεκαετίες».

Ο Γκέιτς λέει ότι η απαλλαγή της παγκόσμιας βιομηχανίας από τον άνθρακα είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα ακόμη και για τις βαθιές τσέπες του –η περιουσία του αγγίζει τα 103,6 δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με το Forbes.

«Η φιλανθρωπία από μόνη της δεν μπορεί να εξαλείψει τα αέρια του θερμοκηπίου. Μόνο οι αγορές και οι κυβερνήσεις μπορούν να επιτύχουν αυτό το είδος του ρυθμού και της κλίμακας», δήλωσε ο Γκέιτς. Οποιαδήποτε κέρδη αποκομίσει ο Γκέιτς από τις επενδύσεις που πραγματοποιεί στις Breakthrough Energy Companies θα επιστρέψουν στο έργο για το κλίμα ή στο φιλανθρωπικό ίδρυμα, είπε.

Και, αν οι εταιρείες που εργάζονται για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μπορούν να είναι αυτοσυντηρούμενες και επαρκείς, τότε θα βρουν και άλλους επενδυτές να βάλουν χρήματα σε αυτές, εκτός από εκείνους όπως ο Γκέιτς, ο οποίος, όπως έχει δηλώσει δημοσίως, εργάζεται για να χαρίσει τους τεράστιους πόρους του.

Με πληροφορίες CNBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τραμπική» τρέλα στα σύνορα των ΗΠΑ: Γιατί «έκοψαν» την επιστροφή μόνιμου κατοίκου από τον Καναδά

Διεθνή / «Τραμπική» τρέλα στα σύνορα των ΗΠΑ: Γιατί «έκοψαν» την επιστροφή μόνιμου κατοίκου από τον Καναδά

Μην επιστρέψεις γιατί θα συλληφθείς, είπαν στον Κρις Λάντρι οι αρχές - Επικαλούνται καταδίκες του 2007 για κατοχή μαριχουάνας και δεν επιτρέπουν την είσοδο στη χώρα σε μόνιμο κάτοικο, πατέρα πέντε παιδιών από τον Καναδά, που μάλιστα, υποστήριξε τον Τραμπ στις εκλογές
LIFO NEWSROOM
Θανατηφόρο κρούσμα πανώλης στις ΗΠΑ: Άγνωστο το πώς μολύνθηκε το θύμα

Διεθνή / Θανατηφόρο κρούσμα πανώλης στις ΗΠΑ: Άγνωστο το πώς μολύνθηκε το θύμα

Η βουβωνική πανώλη - γνωστή για τη θανάτωση εκατομμυρίων στην Ευρώπη κατά τον Μεσαίωνα - είναι πλέον σπάνια, αλλά εξακολουθούν να αναφέρονται ορισμένα περιστατικά σε αγροτικές περιοχές των δυτικών ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Σε κρίσιμο σημείο οι συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα – Παλαιστίνιοι προειδοποιούν για κατάρρευση

Διεθνή / Σε κρίσιμο σημείο οι συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα - Παλαιστίνιοι προειδοποιούν για κατάρρευση

Το Ισραήλ φέρεται να χρησιμοποίησε τους πρόσφατους γύρους συνομιλιών ως «μέσο καθυστέρησης» για να διευκολύνει την επίσκεψη του Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ουάσινγκτον, καταγγέλλουν οι Παλαιστίνιοι
LIFO NEWSROOM
«Ήξερα ότι θα νικούσα»: Ο Μαχμούντ Χαλίλ μιλά για τις άθλιες συνθήκες κράτησης από την ICE

Διεθνή / «Ήξερα ότι θα νικούσα»: Ο Μαχμούντ Χαλίλ μιλά για τις άθλιες συνθήκες κράτησης από την ICE

«Ήταν μια πολύ, πολύ απάνθρωπη εμπειρία, για κάποιον που δεν κατηγορήθηκε για κανένα έγκλημα» - Άθλιο φαγητό, συνθήκες ψύχους και ψυχολογική πίεση - Δεν θα τους συγχωρήσω που δεν μου επέτρεψαν να παραστώ στη γέννηση του γιου μου
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Εφετείο ανακαλεί τη συμφωνία ομολογίας ενοχής για τον «εγκέφαλο» της 11ης Σεπτεμβρίου

Διεθνή / ΗΠΑ: Εφετείο ανακαλεί τη συμφωνία ομολογίας ενοχής για τον «εγκέφαλο» της 11ης Σεπτεμβρίου

Ο πρώην υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν είχε ακυρώσει τις συμφωνίες που επέτρεπαν στον Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ και δύο συγκατηγορούμενούς του να ομολογήσουν την ενοχή τους προκειμένου να αποφύγουν τη θανατική ποινή
LIFO NEWSROOM
Πλημμύρες στο Τέξας: Επίσκεψη Τραμπ και Μελάνια στις πληγείσες περιοχές - Στους 120 οι νεκροί

Διεθνή / Πλημμύρες στο Τέξας: Επίσκεψη Τραμπ και Μελάνια στις πληγείσες περιοχές - Στους 120 οι νεκροί

Η επίσκεψη γίνεται σε μια στιγμή που πληθαίνουν τα ερωτήματα για τον ρόλο που έπαιξαν οι περικοπές δαπανών - τις οποίες προώθησε ο Τραμπ - στη λειτουργία των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και διάσωσης
LIFO NEWSROOM
ΕΕ: Το σχέδιο για νέο φόρο στις επιχειρήσεις με τζίρο άνω των €50 εκατ - Στο στόχαστρο οι εισαγωγές από την Κίνα

Διεθνή / ΕΕ: Το σχέδιο για νέο φόρο στις επιχειρήσεις με τζίρο άνω των €50 εκατ - Στο στόχαστρο οι εισαγωγές από την Κίνα

Οι νέες δημοσιονομικές απαιτήσεις, όπως η χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής άμυνας, εντείνουν την ανάγκη για πιο φιλόδοξες λύσεις, υποστηρίζει η Κομισιόν
LIFO NEWSROOM