Μπατακλάν: Ηχητικό ντοκουμέντο της σφαγής - Θεατές προσποιούνταν τους νεκρούς

Μπατακλάν: Ηχητικό ντοκουμέντο από την τρομοκρατική επίθεση - Θεατές προσποιούνταν τους νεκρούς Facebook Twitter
Associated Press
0

«Ο πρώτος που θα σηκωθεί, πυροβολώ». Στο ειδικό κακουργιοδικείο του Παρισίου ακούστηκε σήμερα ένα συνταρακτικό ηχητικό ντοκουμέντο λίγων λεπτών από το μακελειό στο Μπατακλάν.

Μετά από πέντε εβδομάδες ακροάσεων περίπου 350 πολιτικών εναγόντων, η δημοσιοποίηση του αποσπάσματος, έπειτα από αίτημα μιας οργάνωσης των θυμάτων, επιτρέπει να «αντιληφθεί κανείς με έναν άλλον τρόπο τον τρόμο», σημείωσε ο Αρτούρ Ντενουβό, πρόεδρος της Life for Paris, ο οποίος είναι και ο ίδιος μεταξύ των επιζώντων της επίθεσης, που στοίχισε τη ζωή σε 90 ανθρώπους στον συναυλιακό χώρο του Μπατακλάν.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου Ζαν Λουίς Περιέ δέχθηκε το αίτημά του και αποφάσισε να ακουστεί ένα μικρό απόσπασμα του ντοκουμέντου που ηχογραφήθηκε από μία συσκευή υπαγόρευσης που είχε μείνει ανοικτή και κατέγραψε κάθε λεπτό της επίθεσης. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου είχε καλέσει όσους ενάγοντες το επιθυμούσαν να βγουν έξω από την αίθουσα πριν ακουστεί το δραματικό ντοκουμέντο. 

Από την αρχή του αποσπάσματος, ακούγεται η φωνή, από μακριά, ενός εκ των τριών δραστών που ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση «για τη Συρία και το Ιράκ». Γίνεται ακόμη αναφορά «στον πρόεδρο της Γαλλίας Ολάντ» και σε βομβαρδισμούς που διεξήγαγαν οι «Γάλλοι και Αμερικανοί στρατιώτες».

«Μας βομβαρδίζουν εδώ. Εμείς δεν έχουμε ανάγκη τα αεροσκάφη», ακούγεται να λέει η φωνή. Αφού πέφτει ένας πυροβολισμός, συνεχίζει: «Ο πρώτος που θα σηκωθεί, πυροβολώ». «Ο πρώτος που θα κινηθεί, θα του ρίξω μια σφαίρα στο κεφάλι. Είναι σαφές; Εκείνον που θα προσπαθήσει να πάρει τον νόμο στα χέρια του, τον σκοτώνω. Είναι κατανοητό;», λέει ένας δράστης, με καθαρή φωνή.

Στη συνέχεια ένας ακόμη πυροβολισμός, κατόπιν κι άλλος. «Δεν μπορείτε να μας κατηγορήσετε, μονάχα τον πρόεδρό σας Φρανσουά Ολάντ», αναφέρει ένας τζιχαντιστής. Στην αίθουσα, ενάγοντες κατεβάζουν το κεφάλι ή το κρατούν με τα χέρια τους, ορισμένοι αγκαλιάζονται. Κάποιοι λίγοι βγαίνουν από την αίθουσα.

«Μπορείτε να τα βάλετε με τον πρόεδρό σας. Εκείνος διαπράττει αυτή τη σφαγή σήμερα και να γνωρίζετε πως είναι η αρχή», ακούγεται επίσης. Πυροβολισμοί ακούγονται, ένας άνδρας που κλαίει και μια έκρηξη «Το απόσπασμα τελειώνει με την πυροδότηση των εκρηκτικών που φέρει ο Σαμί Αμινούρ», μετά την επέμβαση ενός αστυνομικού, διευκρινίζει ο πρόεδρος.

Το δικαστήριο είχε ήδη δώσει δημοσιότητα στα μέσα Σεπτεμβρίου τα πρώτα 30 δευτερόλεπτα του ηχητικού ντοκουμέντου, στο οποίο ακουγόταν να παίζει το συγκρότημα Eagles of Death Metal και στη συνέχεια οι πρώτοι πυροβολισμοί.

Θεατές προσποιούνταν τους νεκρούς - Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Άνθρωποι που πίστεψαν ότι θα σκοτωθούν αλλά βγήκαν τελικά ζωντανοί από την «αίθουσα συναυλιών του τρόμου» στο Μπατακλάν, μετά την τρομοκρατική επίθεση της 13ης Νοεμβρίου του 2015, περιέγραψαν στο δικαστήριο πώς προσποιούνταν τους νεκρούς, μέσα κυριολεκτικές λίμνες αίματος άλλων θυμάτων. 

Βρετανοί και Ιρλανδοί επιζήσαντες της τραγωδίας, ταξίδεψαν πριν λίγες ημέρες στο Παρίσι για να καταθέσουν στη μεγαλύτερη δίκη και η αναβίωση της αιματοχυσίας «πάγωσε» το ακροατήριο. Κάποιοι από αυτούς σέρνονταν αθόρυβα ανάμεσα σε πτώματα, για να ξεφύγουν από τους ένοπλους εκτελεστές που περπατούσαν ατάραχοι ανάμεσα στους νεκρούς, γαζώνοντας κάθε σημείο του συναυλιακού χώρου που εντόπιζαν κίνηση. 

Το χρονικό

Εκείνη την νύχτα, 130 άτομα σκοτώθηκαν και περισσότερα από 400 τραυματίστηκαν, σε συντονισμένες βομβιστικές επιθέσεις και μαζικές ένοπλες επιθέσεις στην γαλλική πρωτεύουσα, για τις οποίες το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη. Οι επιθέσεις σε ανυποψίαστους πολίτες ξεκίνησαν λίγο μετά τις 9, το βράδυ εκείνης της Παρασκευής, όταν ένας βομβιστής αυτοκτονίας ανατινάχθηκε, χωρίς να καταφέρει να μπει στο γήπεδο Stade de France όπου η Γαλλία έπαιζε με την Γερμανία. 

Ακολούθησαν επιθέσεις και εκρήξεις σε καφετέριες και εστιατόρια του Παρισίου και η πολύωρη, φονική ομηρία στον συναυλιακό χώρο του Μπατακλάν, όπου το ροκ συγκρότημα Eagles of Death Metal έπαιζε μουσική. Ενενήντα θεατές σκοτώθηκαν μέσα σε εκείνη την αίθουσα μέσα σε δύο ώρες.  

Άνθρωποι στα 30, 40 και 50 τους, είχαν ταξιδέψει στη Γαλλία για να ακούσουν από κοντά τους Eagles of Death Metal. Κάποιοι από αυτούς έκαναν ένα ρομαντικό ταξίδι με τους συντρόφους τους ή συνδύασαν την συναυλία με τα γενέθλιά τους. Τώρα, λένε πως δεν θα ξεχάσουν ποτέ τους ανθρώπους που είδαν να πέφτουν νεκροί στην μπροστινή σειρά ή στο διπλανό κάθισμα. 

Έξι χρόνια μετά, τα φυσικά και ψυχολογικά τραύματα είναι ακόμα εκεί. 

Στο Μπατακλάν η σφαγή κράτησε περίπου 120 λεπτά, καθώς τρεις ένοπλοι πυροβολούσαν στο πλήθος, ξαναγέμιζαν τα όπλα τους και συνέχιζαν να πυροβολούν, βάζοντας στο στόχαστρο τρομοκρατημένους ανθρώπους που προσπαθούσαν να ξεφύγουν. Τα πτώματα έπεφταν το ένα πάνω στο άλλο. 

Ο Mark Blackwell, εργαζόμενος στο βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας, περιέγραψε πώς είχε αγοράσει τα εισιτήρια για τα 50α γενέθλιά του και στεκόταν κοντά στη σκηνή μαζί με φίλους. Άκουσε τους πρώτους πυροβολισμούς και όταν άναψαν τα φώτα είδε πως άνθρωποι είχαν ήδη πέσει νεκροί. 

«Σκέφτηκα ότι αυτό θα είχε ιδιαίτερη κατάληξη για μένα αν με έπαιρναν όμηρο, δεν ήμουν Γάλλος, ένας ξένος στην πόλη, και κατάλαβα ότι έπρεπε να βγω έξω, αλλά τότε ένα πτώμα έπεσε στα πόδια μου, και στα δύο, ως τους αστραγάλους μου. Στην αρχή πανικοβλήθηκα και μετά μια φωνή μέσα στο κεφάλι μου μου είπε «απλά μείνε ήρεμος». Κατάφερα να κουνήσω τα πόδια μου, ένα τη φορά, και μπορούσα να δω μπροστά από εμένα όλους να έχουν ήδη πέσει με τα μούτρα στο πάτωμα. Δεν ήξερα πόσοι από αυτούς ήταν ζωντανοί και πόσοι όχι». 

Αποφάσισε να συρθεί πολύ αργά ανάμεσα στα πτώματα, το πάτωμα ματωμένο, ενώ οι σφαίρες σφύριζαν πάνω από το κεφάλι του. «Η μυρωδιά ήταν φρικτή, αυτή η φρικτή μίξη μπαρουτιού και αίματος, τόσο δυνατή που μπορούσες σχεδόν να την γευτείς. Κατέλαβε όλο τον χώρο. Ξεκίνησα να σέρνομαι επειδή σκέφτηκα πως αν έτρεχα δεν θα τα κατάφερνα». 

Ο Blackwell ένιωσε να χτυπιέται από δύο σφαίρες. Μία τίναξε ένα κομμάτι σάρκας από το χέρι του. Σήκωσε το κεφάλι του και είδε έναν από τους ένοπλους. «Μπορούσα να κοιτάξω στα μάτια του, δεν υπήρχε τίποτα σε αυτά, καμία ανθρωπιά. Σταμάτησα μπροστά από ένα πρόσωπο, μερικά εκατοστά μακριά από το δικό μου, το πρόσωπο ενός κοριτσιού. Κοίταξα μέσα στα μάτια της και ήταν γεμάτα φόβο και πόνο. Όλα είχαν θολώσει μέσα σε αυτά τα μάτια, σταμάτησαν, έμειναν κενά. Νομίζω πέθανε». 

Κοιτάζοντας προς το μπαρ, «υπήρχε αίμα παντού, κορμιά που δεν γνώριζα ποια ήταν ζωντανά και ποια νεκρά. Ένας άνδρας προς τα πίσω σηκώθηκε στα γόνατα προσπαθώντας να ξεφύγει και έπεσε ξανά στο πάτωμα. Δεν ξανασηκώθηκε. Τον είδα να πέφτει στο πάτωμα και δεν κουνήθηκε ξανά». 

Όταν έφτασε στην έξοδο, «υπήρχε ένας σωρός από πτώματα, τρία ή τέσσερα μπλεγμένα μεταξύ τους» σα να είχαν σκοτωθεί προσπαθώντας να τρέξουν προς τα έξω. Εκείνο το βράδυ, ο Blackwell νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο του Παρισίου. Ήθελε να επιστρέψει στο Λονδίνο.

Ένας Ιρλανδός που δεν θέλησε να κατονομαστεί δημοσίως θυμήθηκε: «Σε κάποιο σημείο, οι πυροβολισμοί από ριπές έγιναν «ατομικοί», σα να περπατούσαν γύρω γύρω εκτελώντας ανθρώπους ξεχωριστά». Ήταν εκεί μαζί με την σύζυγό του. Το ζευγάρι έμεινε ξαπλωμένο και οι δύο σύντροφοι ψιθύρισαν «αντίο» ο ένας στον άλλον. Η γυναίκα περιέγραψε: «άπλωσα το χέρι μου ώστε να μην πεθάνει μόνος». 

Το πέλμα του Ιρλανδού διαλύθηκε από μία σφαίρα και χρειάστηκε πολλαπλά χειρουργεία. «Ψυχολογικά είναι ακόμα εκεί, απλά και μόνο το να μιλώ για αυτό τώρα, μπορώ να δω τις εικόνες στο μυαλό μου, νεκροί που δεν μπορώ να τους βγάλω από το κεφάλι μου, θα είναι για πάντα εκεί

Μια Βρετανίδα είπε πως εκείνη και σύζυγός της κρύφτηκαν σε μία ντουλάπα της αίθουσας συναυλιών, φροντίζοντας μία γυναίκα που έχασε τις αισθήσεις της. Τις στιγμές που συνερχόταν για λίγο, της χάιδευαν τα μαλλιά, σαν μικρό κοριτσάκι, για να την παρηγορήσουν. Έξι χρόνια μετά «ακόμα πρέπει να κοιμάμαι με τα φώτα ανοικτά κάθε βράδυ. Δεν μπορώ να βρίσκομαι σε σκοτεινό δωμάτιο. Πάντα λέω στους ανθρώπους ότι τους αγαπώ». 

Το μεγάλο θετικό μετά την σοκαριστική επίθεση είναι οι φίλοι που έκανε και η κοινότητα που δημιούργησαν οι επιζήσαντες. Λέει ότι συχνά την ρωτούν αν μισή τους τρομοκράτες. «Η σύντομη απάντηση είναι όχι, υπάρχει τόσο πολύ μίσος στον κόσμο ήδη, και για αυτό βρισκόμαστε εδώ. Δεν τους μισώ, τους λυπάμαι. Λυπάμαι που ένιωσαν την ανάγκη να το κάνουν, που δεν θα νιώσουν ποτέ την αγάπη ή τη συμπόνια που για τους περισσότερους από εμάς είναι δεδομένη. Πρέπει να είναι μια πολύ μοναχική επιλογή»

Πηγή AFP και Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πεντάγωνο: Ο Χέγκσεθ έθεσε υπό έρευνα 300 υπαλλήλους μετά τον θάνατο του Τσάρλι Κερκ

Διεθνή / Πεντάγωνο: Ο Χέγκσεθ έθεσε υπό έρευνα 300 υπαλλήλους μετά τον θάνατο του Τσάρλι Κερκ

Το Πεντάγωνο διερευνά 300 υπαλλήλους για σχόλια στο διαδίκτυο μετά τη δολοφονία του ακτιβιστή Τσάρλι Κερκ, προκαλώντας συζήτηση για πολιτική βία και πειθαρχικά μέτρα στον στρατό των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Το Όσλο ελπίζει να παραστεί η Μαρία Κορίνα Ματσάδο στην τελετή απονομής του Νόμπελ Ειρήνης

Διεθνή / Το Όσλο ελπίζει να παραστεί η Μαρία Κορίνα Ματσάδο στην τελετή απονομής του Νόμπελ Ειρήνης

Αναφερόμενος στο πολιτικό βάρος της βράβευσης, ο Φρίντνες υπογράμμισε ότι η απόφαση της επιτροπής στέλνει ένα μήνυμα υπέρ της δημοκρατίας και κατά του αυταρχισμού
LIFO NEWSROOM
Μαρία Κορίνα Ματσάδο: Ποια είναι η φετινή νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης;

Διεθνή / Μαρία Κορίνα Ματσάδο: Ποια είναι η φετινή νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης;

Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ την αναγνώρισε ως ενοποιητική μορφή της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, υπογραμμίζοντας τις ακούραστες προσπάθειές της, παρά τις σοβαρές απειλές που αντιμετώπισε
LIFO NEWSROOM
Συναγερμός στην Ινδονησία για διαρροή ραδιενέργειας μετά τον εντοπισμό μολυσμένων γαρίδων στις ΗΠΑ

Διεθνή / Συναγερμός στην Ινδονησία για διαρροή ραδιενέργειας μετά τον εντοπισμό μολυσμένων γαρίδων στις ΗΠΑ

Ραδιενεργή μόλυνση με Καίσιο-137 εντοπίστηκε σε βιομηχανική ζώνη της Τζακάρτας, προκαλώντας ανάκληση προϊόντων, έρευνες και ανησυχία για τις εξαγωγές θαλασσινών της Ινδονησίας
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: «Ήρθε η χωροφυλακή να σας πάρει» - Η Χαντισέ περιγράφει τον τρόμο της για την έρευνα για ναρκωτικά

Διεθνή / Τουρκία: «Ήρθε η χωροφυλακή να σας πάρει» - Η Χαντισέ περιγράφει τον τρόμο της για την έρευνα για ναρκωτικά

Η Χαντίσε περιγράφει τη στιγμή που «ήρθε η Χωροφυλακή να την πάρει» στις 6:30 το πρωί, ενώ και η Ιρέμ Ντεριτζί υποβλήθηκε στον ίδιο έλεγχο - Τι συνέβη στην επιχείρηση που συγκλόνισε τον καλλιτεχνικό κόσμο της Τουρκίας
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Ποινική έρευνα σε βάρος queer τραγουδιστή για «άσεμνο» τραγούδι και «αισχρολογία»

Διεθνή / Τουρκία: Ποινική έρευνα σε βάρος queer τραγουδιστή για «άσεμνο» τραγούδι και «αισχρολογία»

Η κυβέρνηση του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει πρόσφατα αυξήσει την πίεση που ασκεί στις ψηφιακές πλατφόρμες, τους τραγουδιστές και τους μουσικούς
LIFO NEWSROOM
Δολοφονία στη Φοινικούντα: Η διαθήκη–μυστήριο του ιδιοκτήτη του κάμπινγκ - Ανοίγει η κληρονομιά του 68χρονου

Διεθνή / Δολοφονία στη Φοινικούντα: Η διαθήκη–μυστήριο του ιδιοκτήτη του κάμπινγκ - Ανοίγει η κληρονομιά του 68χρονου

Ανοίγει η διαθήκη του 68χρονου από τη Φοινικούντα, ιδιοκτήτη κάμπινγκ, και οι Αρχές εξετάζουν τροποποιήσεις που ενδέχεται να τον έβαλαν στο στόχαστρο
LIFO NEWSROOM
Ιστορική εκεχειρία στη Γάζα: Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ η συμφωνία - Η Χαμάς ανακοίνωσε «τέλος του πολέμου»

Διεθνή / Ιστορική εκεχειρία στη Γάζα: Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ η συμφωνία - Η Χαμάς ανακοίνωσε «τέλος του πολέμου»

Η νέα συμφωνία εκεχειρίας ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς δίνει ελπίδα για το τέλος του διετούς πολέμου που στάθηκε αφορμή για την καταστροφή της Γάζας - Τι προβλέπει η συμφωνία
LIFO NEWSROOM
Σεισμός 7,2 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες - Προειδοποίηση για τσουνάμι

Διεθνή / Σεισμός 7,2 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες - Προειδοποίηση για τσουνάμι

Η σεισμολογική υπηρεσία των Φιλιππίνων συμβουλεύει τους κατοίκους των παράκτιων πόλεων στα κεντρικά και νότια της χώρας να εκκενώσουν αμέσως τις περιοχές τους και να μεταβούν σε υψηλότερα σημεία
LIFO NEWSROOM
Γιατί χωρίς τον ΟΗΕ ο κόσμος θα ήταν πιο επικίνδυνος

LiFO politics / Γιατί χωρίς τον ΟΗΕ ο κόσμος θα ήταν πιο επικίνδυνος

Ο καθηγητής Ευρωπαϊκής και Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κωνσταντίνος Λάβδας, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για τον ρόλο του ΟΗΕ, την κατάσταση στη Γάζα, και εξηγεί γιατί το Ισραήλ χάνει τη δημόσια στήριξη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Είμαστε παρόντες αλλά απόντες»: Η Κέιτ Μίντλετον προειδοποίεί για την επίδραση των κινητών στην οικογένεια

Διεθνή / «Είμαστε παρόντες αλλά απόντες»: Η Κέιτ Μίντλετον προειδοποιεί για την επίδραση των κινητών στην οικογένεια

«Ενώ οι ψηφιακές συσκευές υπόσχονται να μας κρατούν συνδεδεμένους, στην πραγματικότητα συχνά κάνουν το αντίθετο», έγραψε η Πριγκίπισσα της Ουαλίας σε άρθρο που συνέγραψε με καθηγητή του Χάρβαρντ
LIFO NEWSROOM