Μπανγκλαντές: Χωρίς ρεύμα 130 εκατ. άνθρωποι μετά από γενικευμένο μπλακ-άουτ

Μπανγκλαντές: Χωρίς ρεύμα 130 εκατ. άνθρωποι μετά από γενικευμένο μπλακ-άουτ	Facebook Twitter
Διαδήλωση για την ενεργειακή κρίση στο Μπανγκλαντές – Ντάκα, 25 Ιουλίου 2022- Φωτ.: EPA/MONIRUL ALAM
0

Γενικευμένο μπλακ άουτ στο Μπανγκλαντές έχει αφήσει χωρίς ρεύμα τουλάχιστον 130 εκατομμύρια άτομα

Βλάβη οδήγησε δίκτυο σε πλήρη κατάρρευση και, εκτός από ορισμένες περιοχές στα βορειοδυτικά, η υπόλοιπη χώρα δεν έχει πλέον ηλεκτρικό, ανέφερε ο Σαμίν Αχσάν, ένας εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ανάπτυξης Ενέργειας.

Δύο στους τρεις κατοίκους της χώρας έμειναν χωρίς ρεύμα, διευκρίνισε. Ο εκπρόσωπος είπε ότι είναι προς το παρόν άγνωστη η αιτία της βλάβης στο δίκτυο και διεξάγεται έρευνα.

Ο υπουργός Τεχνολογίας Ζουνάιντ Παλάκ, σε ανάρτησή του στο Facebook, ανέφερε ότι το ρεύμα αναμένεται να επανέλθει στις 20:00, τοπική ώρα, στην Ντάκα, την πρωτεύουσα των 22 εκατομμυρίων κατοίκων.

Εδώ και πολλούς μήνες το Μπανγκλαντές αντιμετωπίζει οξεία ενεργειακή κρίση, λόγω της αύξησης των τιμών των καυσίμων και του φυσικού αερίου. Καθώς δυσκολεύεται να χρηματοδοτήσει την εισαγωγή ντίζελ και αερίου σε επαρκείς ποσότητες ώστε να καλύψει τη ζήτηση σε ηλεκτρική ενέργεια, η Ντάκα αναγκάστηκε να επιβάλει «μέτρα λιτότητας».

Οι σταθμοί που παράγουν ηλεκτρικό χρησιμοποιώντας ντίζελ καθώς και ορισμένοι σταθμοί παραγωγής με φυσικό αέριο, διέκοψαν τη λειτουργία τους. Τα δεκάδες χιλιάδες τζαμιά της χώρας καλούνται να μην λειτουργούν τα κλιματιστικά παρά μόνο κατά τη διάρκεια των πέντε προσευχών την ημέρα.

Οι ελλείψεις αυτές επιδεινώθηκαν και από την υποτίμηση του τοπικού νομίσματος, του τάκα, κατά περίπου 20% σε σχέση με το δολάριο.

Οι πολύωρες, συνεχείς διακοπές ρεύματος έχουν προκαλέσει οργή στους κατοίκους. Τουλάχιστον τρεις διαδηλωτές σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας στις μεγάλες συγκεντρώσεις που οργανώθηκαν στην Ντάκα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αύξηση του κόστους διαβίωσης. Σύμφωνα με το αντιπολιτευόμενο Εθνικιστικό Κόμμα, περίπου 100 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε μια διαδήλωση που κατεστάλη βίαια από την αστυνομία.

Λόγω του πληθωρισμού, που ψαλιδίζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε πρόσφατα να θέσει πλαφόν στην τιμή πολλών βασικών ειδών διατροφής – όπως είναι το ρύζι – για να κατευνάσει τη δυσαρέσκεια του πληθυσμού.

Τον Νοέμβριο του 2014 είχε σημειωθεί και πάλι ένα γενικευμένο μπλακ-άουτ στο Μπανγκλαντές. Τότε, έμεινε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα περίπου το 70% των κατοίκων της χώρας, επί δέκα ώρες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ ΜΕΤΕ ΜΑΡΙΤ ΝΟΡΒΗΓΙΑ

Διεθνή / Μέτε-Μάριτ: Σχεδόν το 50% των Νορβηγών αμφισβητεί το αν πρέπει να γίνει βασίλισσα

Τα πρόσφατα σκάνδαλα της οικογένειας, ενισχύουν τη δυσπιστία των Νορβηγών απέναντί της και καθιστούν αβέβαιο αν θα μπορέσει να κερδίσει την πλήρη στήριξη του λαού ως μελλοντική βασίλισσα
THE LIFO TEAM
ΣΤΙΒΕΝ ΚΟΛΜΠΕΡΤ ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΤΩΝ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙΩΝ

Διεθνή / Στίβεν Κόλμπερτ: Θα γράψει νέα ταινία στον κόσμο του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» μετά το τέλος του Late Show

Η νέα ταινία αναμένεται να προσφέρει στους θαυμαστές μια φρέσκια ματιά σε ιστορίες που δεν είχαν δει το φως της μεγάλης οθόνης, συνδέοντας αρμονικά το παλιό με το νέο σύμπαν της Μέσης Γης
THE LIFO TEAM
ΜΠΕΝΙΑΜΙΝ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Γιατί ο Νετανιάχου ελπίζει ότι η καταστροφή του Ιράν θα αναβαθμίσει την εικόνα του;

Η πλειονότητα των Ισραηλινών συνεχίζει να στηρίζει τον πόλεμο, ενώ όπως όλα δείχνουν, η πολιτική και προσωπική τύχη του πρωθυπουργού εξαρτάται από την έκβαση της σύγκρουσης
THE LIFO TEAM