Μπάιντεν και Πούτιν αντάλλαξαν έμμεσες απειλές για την Ουκρανία

Μπάιντεν και Πούτιν αντάλλαξαν έμμεσες απειλές για την Ουκρανία Facebook Twitter
0

Η τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν - Πούτιν ήταν «γεμάτη» έμμεσες απειλές και σαφείς προειδοποιήσεις, με φόντο τις συγκεντρωμένες ρωσικές δυνάμεις στα σύνορα της Ουκρατίας. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος απείλησε τον Ρώσο ομόλογό του πως η αντίδραση των ΗΠΑ σε οποιαδήποτε ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα ήταν σκληρή, ενώ ο Πούτιν προειδοποίησε τον Μπάιντεν ότι η επιβολή νέων κυρώσεων άνευ προηγουμένου από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους θα αποτελούσε «κολοσσιαίο λάθος» και θα μπορούσε να προκαλέσει ρήξη στις σχέσεις τους.

Μολαταύτα, η ρωσική πλευρά έκανε γνωστό πως ο κ. Πούτιν είναι «ικανοποιημένος» μετά από την 50λεπτη «σοβαρή» συζήτηση με τον κ. Μπάιντεν. Και οι δύο ηγέτες άλλωστε έπλεξαν το εγκώμιο της διπλωματίας, που θεωρούν ότι μπορεί να προσφέρει μια οδό εξόδου από την κρίση.

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου όμως επέμεινε στο ότι η οποιαδήποτε διπλωματική πρόοδος περνάει από την «αποκλιμάκωση» στην Ουκρανία. Ο Τζο Μπάιντεν μίλησε με τον Ρώσο ομόλογό του –για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα– από την Ουίλμινγκτον, το προπύργιό του στην πολιτεία Ντέλαγουερ, όπου περνάει τις γιορτές.

Η Ουάσινγκτον θα αντιδράσει με «αποφασιστικό τρόπο» εάν υπάρχει «περαιτέρω εισβολή» της Ρωσίας στην Ουκρανία, είπε στον Ρώσο ομόλογό του, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Τζεν Ψάκι.

Από τη δική του πλευρά, το Κρεμλίνο απαίτησε «αποτελέσματα» και να ικανοποιηθούν τα αιτήματά του για τις «εγγυήσεις» ασφαλείας, δύο συνθήκες που πρότεινε οι οποίες επανακαθορίζουν την ισορροπία και την αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη, που θα εξεταστούν στις επικείμενες ρωσοαμερικανικές συνομιλίες της 10ης Ιανουαρίου στη Γενεύη.

Για τη Μόσχα, η ασφάλεια της Ρωσίας περνάει από την απαγόρευση της διεύρυνσης του NATO προς ανατολάς, που εκλαμβάνει ως υπαρξιακή απειλή, και το τέλος των δυτικών στρατιωτικών δραστηριοτήτων κοντά στα σύνορα της Ρωσίας.

«Πλήρης υποστήριξη των ΗΠΑ»

Η ικανοποίηση των απαιτήσεων αυτών είναι ο μόνος τρόπος να αποτραπεί η όξυνση των εντάσεων, κατά την άποψη της Μόσχας, που θεωρεί ιδίως την υποστήριξη των ΗΠΑ, του NATO και της ΕΕ στην Ουκρανία άμεση απειλή για την ασφάλεια και τα συμφέροντά της.

Οι ΗΠΑ, οι οποίες γενικά έχουν επικριθεί πως χειρίζονται διεθνή θέματα χωρίς να προβληματίζονται ιδιαίτερα για την άποψη των συμμάχων τους, επιμένουν ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα θα υπάρξει στενός συντονισμός με τους Ευρωπαίους και με τους Ουκρανούς. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν φρόντισε να συζητήσει προχθές Τετάρτη με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι από τη μια, με τους ομολόγους της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας από την άλλη.

Ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους είπε πως έλαβε διαβεβαιώσεις για την «πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ» για να «αντιμετωπιστεί» η «ρωσική επίθεση».

Καμία παραχώρηση

Οι δυτικοί αποκλείουν μέχρι σήμερα την στρατιωτική αντίδραση σε ενδεχόμενη ρωσική εισβολή. Ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος επέμεινε ωστόσο στο ότι η επιβολή μαζικών κυρώσεων στη Μόσχα εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία θα αποτελούσαν «κολοσσιαίο λάθος», ανέφερε το Κρεμλίνο.

Η Ρωσία και η ελίτ της υφίστανται ήδη αρκετά οικονομικά αντίποινα εξαιτίας της κρίσης με την Ουκρανία και της καταστολής εντός της χώρας, αλλά κανένα από αυτά τα μέτρα δεν έκανε το Κρεμλίνο να αλλάξει γραμμή, τουναντίον.

Η Μόσχα αρνείται ότι απειλεί την Ουκρανία, παρότι προσάρτησε ήδη τμήμα της επικράτειάς της, τη χερσόνησο της Κριμαίας, το 2014, και λέει πως πρέπει να προστατευθεί έναντι της εχθρότητας των δυτικών, που υποστηρίζουν το Κίεβο στον πόλεμο με τους φιλορώσους αυτονομιστές στο ανατολικό της τμήμα. Αυτοί οι τελευταίοι, παρά τις επανειλημμένες ρωσικές διαψεύσεις, θεωρείται γενικά στη Δύση πως εκτελούν διαταγές του Κρεμλίνου.

Σε μια σαφή ένδειξη πως οι συνομιλίες της 10ης Ιανουαρίου στη Γενεύη για την Ουκρανία και τη στρατηγική σταθερότητα θα είναι πικρές και σκληρές, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ απέκλεισε οποιαδήποτε «παραχώρηση». Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους χαρακτηρίζουν ορισμένες ρωσικές αξιώσεις «απαράδεκτες».

Οι συνομιλίες, που θα γίνουν με τη συμμετοχή της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουέντι Σέρμαν και του ρώσου ομολόγου της Σεργκέι Ριάμπκοφ, θα ακολουθηθούν τη 12η Ιανουαρίου από τη συνεδρίαση του συμβουλίου NATO-Ρωσίας και τη 13η Ιανουαρίου από συνομιλίες στο πλαίσιο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ θα επιτρέψει στην Ουγγαρία να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο - Τι δήλωσε για ενδεχόμενη συνάντηση με τον Πούτιν

Διεθνή / Ο Τραμπ θα επιτρέψει στην Ουγγαρία να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο - Τι δήλωσε για ενδεχόμενη συνάντηση με τον Πούτιν

Τον περασμένο μήνα οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στις δύο μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες της Ρωσίας (Rosneft και Lukoil) λόγω της άρνησης της Ρωσίας να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Εάν δεν βρέξει μέχρι το τέλος του έτους, η Τεχεράνη θα πρέπει να εκκενωθεί, προειδοποιεί ο πρόεδρος του Ιράν

Διεθνή / «Εάν δεν βρέξει μέχρι το τέλος του έτους, η Τεχεράνη θα πρέπει να εκκενωθεί», προειδοποιεί ο πρόεδρος του Ιράν

«Εάν δεν βρέξει, θα πρέπει να αρχίσουμε να μοιράζουμε το νερό με δελτίο στην Τεχεράνη, γύρω στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου», τόνισε ο Μασούντ Πεζεσκιάν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Αυξάνονται οι αιωνόβιοι στη χώρα - 2.000 περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι

Διεθνή / Ιταλία: Αυξάνονται οι αιωνόβιοι στη χώρα - 2.000 περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι

Η μεσογειακή διατροφή θεωρείται εδώ και δεκαετίες ο βασικός παράγοντας μακροζωίας των Ιταλών, σε συνδυασμό με τους ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς και ένα σύστημα υγείας που θεωρείται γενικά ποιοτικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Αναστάτωση στα αεροδρόμια με περισσότερες από 1.000 πτήσεις να ακυρώνονται λόγω του shutdown

Διεθνή / ΗΠΑ: Αναστάτωση στα αεροδρόμια με περισσότερες από 1.000 πτήσεις να ακυρώνονται λόγω του shutdown

Παρότι οι αεροπορικές είχαν μόλις 48 ώρες για να τροποποιήσουν τα προγράμματά τους, δήλωσαν υποστηρικτικές προς το σχέδιο της κυβέρνησης, επισημαίνοντας την ανάγκη να διαφυλαχθεί η ασφάλεια
LIFO NEWSROOM