Μουσείο στον Λίβανο επέστρεψε στη Συρία έργα τέχνης από την αρχαία πόλη της Παλμύρας

Μουσείο στο Λίβανο επέστρεψε στη Συρία έργα τέχνης από την αρχαία πόλη της Παλμύρας Facebook Twitter
0

Πέντε ρωμαϊκά έργα τέχνης από την αρχαία πόλη της Παλμύρας, τοποθεσίας που καταστράφηκε κατά τη διάρκεια της δεκαετούς σύγκρουσης στη Συρία, επιστράφηκαν στη Δαμασκό σήμερα Πέμπτη από ιδιωτικό λιβανέζικο μουσείο, όπου εκτίθεντο από το 2018.

Τα ασβεστολιθικά αγάλματα και οι λαξευμένες επιτύμβιες πέτρες που χρονολογούνται από τον ρωμαϊκό δεύτερο και τρίτο αιώνα μ.Χ. επιστράφηκαν με πρωτοβουλία ιδιώτη Λιβανέζου συλλέκτη, δήλωσε ο επικεφαλής Συριακών Αρχαιοτήτων Μοχάμεντ Ναζίρ Αουάντ σε τελετή παράδοσης που διοργάνωσε το Εθνικό Μουσείο του Λιβάνου στη Βηρυτό.

Ο συλλέκτης, Τζαουάντ Άντρα, απέκτησε αυτά τα έργα τέχνης από ευρωπαϊκούς οίκους δημοπρασιών πριν αρχίσει ο πόλεμος στη Συρία το 2011, δήλωσε ο Αουάντ, χαρακτηρίζοντας τις ενέργειές του ως μια «γενναιόδωρη πρωτοβουλία».

Τα τεχνουργήματα, τα οποία εκτίθεντο στο Μουσείο Ναμπού στον βόρειο Λίβανο, επιστρέφουν στην πατρίδα τους, πρόσθεσε ο Σύρος αξιωματούχος.

Κατά τη διάρκεια της συριακής σύγκρουσης, η τοποθεσία της Παλμύρας, ένα από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά κέντρα του αρχαίου κόσμου, έπεσε στα χέρια των τζιχαντιστών και τέθηκε υπό τον έλεγχο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, η οποία ανατίναξε ορισμένα από τα σημαντικότερα μνημεία της, συμπεριλαμβανομένης της Αψίδας του Θριάμβου.

Ο πρεσβευτής της Συρίας στον Λίβανο Αλί Αμπντούλ Καρίμ δήλωσε ότι διεξάγονται συνομιλίες για να διευθετηθεί η επιστροφή στη Συρία και άλλων τεχνουργημάτων από το Εθνικό Μουσείο της Βηρυτού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ