Ο διάσημος Ιάπωνας συγγραφέας Χαρούκι Μουρακάμι άσκησε σφοδρή κριτική στην ιαπωνική κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας κορωνοϊού

 

Στη μηνιαία ραδιοφωνική εκπομπή του, ο δημιουργός του Νορβηγικού Δάσους επέκρινε τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Γιοσιχίντε Σούγκα, χρεώνοντάς του πως αγνόησε την έξαρση κρουσμάτων και τη δημόσια ανησυχία για την πανδημία. 


Μάλιστα, επικαλούμενος μια αισιόδοξη ανακοίνωση του Σούγκα που είχε πει πως «είναι ορατή μια  έξοδος μετά από ένα μακρύ τούνελ» λίγο πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, ο 72χρονος Μουρακάμι σημείωσε πως «αν πραγματικά είδε έξοδο, πρέπει να έχει πολύ καλή όραση για την ηλικία του. Είμαι στην ίδια ηλικία με τον κ. Σούγκα, αλλά δεν βλέπω καμία έξοδο»


«Φαίνεται πως δεν ακούει τους άλλους και έχει μόνο μάτια που βλέπουν καλά, ή που βλέπουν μόνο όσα θέλουν να δουν» πρόσθεσε. 

 

Σημειώνεται πως, από την έναρξη των Ολυμπιακών του Τόκιο, ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων έχει σχεδόν πενταπλασιαστεί σε πανεθνικό επίπεδο - και τριπλασιαστεί στο Τόκιο. 

 

Ο Μουρακάμι επέκρινε και τους πολιτικούς της χώρας του για τον ξύλινο λόγο και τα γραμμένα από γραφειοκράτες κείμενα με τα οποία απευθύνονται στους ανήσυχους πολίτες. 

 

Σε ιστορικό χαμηλό η δημοτικότητα του Σούγκα 


Ο Σούγκα, ο οποίος κατά πολλούς υπήρξε υπεραισιόδοξος για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, έχει επικριθεί ευρέως για την πραγματοποίηση των Ολυμπιακών και των Παραολυμπιακών, παρά την έξαρση κρουσμάτων και τις αντιρρήσεις των πολιτών. 


Η δημοτικότητα του Ιάπωνα πρωθυπουργού κατρακύλησε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, για πρώτη φορά κάτω από στο 26%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που δημοσιεύει η εφημερίδα Mainichi. 


Ο Σούγκα απέτυχε να κεφαλαιοποιήσει τα κέρδη από τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στη χώρα που έχει πληγεί από την COVID-19, καθώς ένα νέο κύμα μολύνσεων ανάγκασε τη κυβέρνηση να κηρύξει για τέταρτη φορά κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας εν μέσω μιας αργόσυρτης εμβολιαστικής εκστρατείας.

 

Με πληροφορίες από Wall Street Journal