Μόσχα: Κατάπαυση του πυρός στο Azovstal για να απομακρυνθούν άμαχοι

Μόσχα: Κατάπαυση του πυρός στο Azovstal για να απομακρυνθούν άμαχοι Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Η Μόσχα ανακοίνωσε κατάπαυση του πυρός στο εργοστάσιο Azovstal της Μαριούπολης και άνοιγμα ανθρωπιστικού διάδρομου για τρεις ημέρες, από την Πέμπτη, για την απομάκρυνση αμάχων. 

«Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα ανοίξουν έναν ανθρωπιστικό διάδρομο από τις 08:00 έως τις 18:00 ώρα Μόσχας στις 5, 6 και 7 Μαΐου από τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου χαλυβουργίας Azovstal προκειμένου ν' απομακρυνθούν άμαχοι», ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας. 

Από την πλευρά του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τον Αντόνιο Γκουτέρες να βοηθήσει να σωθούν οι τραυματίες που βρίσκονται στη χαλυβουργία, που πολιορκείται και βομβαρδίζεται από τις ρωσικές δυνάμεις. 

«Η ζωή των ανθρώπων που παραμένουν εκεί κάτω κινδυνεύει. Ζητούμε τη βοήθειά σας για να τους σώσουμε», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος στον γ.γ. του ΟΗΕ, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας. Σύμφωνα με το Κίεβο, εκατοντάδες στρατιώτες και άμαχοι, ανάμεσά τους δεκάδες παιδιά, βρίσκονται στις υπόγειες στοές του Azovstal.

«Αιματηρές μάχες» 

Μέσα στο Azovstal οι ουκρανικές δυνάμεις δίνουν «δύσκολες, αιματηρές μάχες» με τα ρωσικά στρατεύματα, μετέδιδε νωρίτερα το Reuters. 

«Είμαι υπερήφανος για τους στρατιώτες μου που κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να περιορίσουν την πίεση του εχθρού… η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη», ανέφερε ο Ντένις Προκοπένκο, διοικητής του τάγματος του Αζόφ, σε μήνυμα στο Telegram. 

Οι ρωσικές δυνάμεις μπήκαν στην περιοχή του εργοστασίου χαλυβουργίας σήμερα, Τετάρτη, σύμφωνα με Ουκρανό αξιωματούχο

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης, Βαντίμ Μποϊτσένκο έκανε νωρίτερα σήμερα λόγο για «σφοδρές μάχες» στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου. «Χάσαμε την επαφή με τα αγόρια. Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι συμβαίνει εκεί, αν είναι σε ασφάλεια ή όχι», πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι οι επιθέσεις των Ρώσων γίνονται από το πυροβολικό, άρματα μάχης και την αεροπορία, όπως και πλοία που προσέγγισαν τις ακτές. 


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

JK ROWLING GLAMOUR

Διεθνή / JK Rowling: Το εξώφυλλο με τις τρανς γυναίκες που την εξόργισε και η απάντηση του περιοδικού

Στο εξώφυλλο ποζάρει μια ομάδα τρανς γυναικών φορώντας μπλουζάκια «Protect the Dolls» που δημιουργήθηκαν από τον σχεδιαστή Connor Ives για να συγκεντρώσουν χρήματα για το φιλανθρωπικό ίδρυμα Trans Lifeline
LIFO NEWSROOM
«Από την ειρηνική Ευρώπη, στην Ευρώπη των όπλων»

LiFO politics / «Από την ειρηνική Ευρώπη, στην Ευρώπη των όπλων»

Ποιες πολιτικές, ποιοι σχεδιασμοί και ποια πρόσωπα βρίσκονται πίσω από την έκρηξη των αμυντικών δαπανών στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Ποιοι είναι οι μεγάλοι λομπίστες της ευρωπαϊκής πολεμικής βιομηχανίας και πώς επηρεάζουν την ευρωπαϊκή πολιτική; Η Βασιλική Σιούτη συζητά για τα θέματα αυτά με τον Φέρρυ Μπατζόγλου, δημοσιογράφο-ανταποκριτή γερμανικών ΜΜΕ στην Αθήνα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ένας χρόνος μετά το Νόβι Σαντ: Δεκάδες χιλιάδες Σέρβοι τίμησαν τα 16 θύματα της κατάρρευσης

Διεθνή / Ένας χρόνος μετά το Νόβι Σαντ: Δεκάδες χιλιάδες Σέρβοι τίμησαν τα 16 θύματα της κατάρρευσης

Το πλήθος τήρησε 16 λεπτά σιγής, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι τοποθέτησαν λουλούδια και κεριά γύρω από τα κιγκλιδώματα που εξακολουθούν να περιβάλλουν την είσοδο του σταθμού
LIFO NEWSROOM
Τέως πρίγκιπας Άντριου: Μετά την αποφυλάκιση του Έπσταϊν, ήθελε να τα «ξαναπούν από κοντά»

Διεθνή / Τέως πρίγκιπας Άντριου: Μετά την αποφυλάκιση του Έπσταϊν, ήθελε να τα «ξαναπούν από κοντά»

Τα έγγραφα της υπόθεσης φανερώνουν επίσης ότι η JP Morgan είχε προειδοποιήσει τις αμερικανικές αρχές για συναλλαγές που συνδέονταν με τον Έπσταϊν και ενδέχεται να σχετίζονταν με υποθέσεις εμπορίας ανθρώπων
LIFO NEWSROOM
«Favela Lives Matter»: Χιλιάδες στους δρόμους του Ρίο μετά την πιο φονική αστυνομική επιχείρηση στη Βραζιλία

Διεθνή / «Favela Lives Matter»: Χιλιάδες στους δρόμους του Ρίο μετά την πιο φονική αστυνομική επιχείρηση στη Βραζιλία

Οι διαδηλωτές κάλεσαν την κυβέρνηση να επανεξετάσει την πολιτική αστυνόμευσης που, όπως υποστηρίζουν, αντιμετωπίζει τις λαϊκές συνοικίες ως «ζώνες πολέμου»
LIFO NEWSROOM
Τανζανία: H Σαμίγια Σουλούχου Χασάν επανεκλέγεται πρόεδρος και εκατοντάδες θεωρούνται νεκροί στις ταραχές

Διεθνή / Τανζανία: H Σαμίγια Σουλούχου Χασάν επανεκλέγεται πρόεδρος και εκατοντάδες θεωρούνται νεκροί στις ταραχές

Οι διαδηλώσεις οδηγούνται κυρίως από νέους - Κατηγορούν την κυβέρνηση ότι υπονομεύει τη δημοκρατία καταστέλλοντας τους βασικούς ηγέτες της αντιπολίτευσης
LIFO NEWSROOM