Η γέννηση του μικρού Μπέντζαμιν Γκόμπρεχτ υπερνίκησε κάθε εμπόδιο, καθώς έγινε το δεύτερο βρέφος στις ΗΠΑ που έρχεται στον κόσμο μετά από μεταμόσχευση μήτρας.

 

Η μητέρα του, Τζένιφερ, έμαθε σε ηλικία 17 ετών πως δεν μπορεί να κάνει παιδιά, καθώς έπασχε από το γενετικό σύνδρομο Mayer - Rokitansky - KŸster - Hauser (MRKH), που σήμαινε ότι έχει λειτουργικές ωοθήκες αλλά όχι πλήρως ανεπτυγμένη μήτρα. 

 

Το MRKH επηρεάζει περίπου 1 στις 4.500 γυναίκες, καθιστώντας αδύνατο να μείνουν έγκυες ή να κυοφορήσουν παιδί. «Πριν από δέκα χρόνια έλεγαν σε αυτές τις γυναίκες, "Γεννήθηκες χωρίς μήτρα και ποτέ δεν θα κυοφορήσεις παιδί". Έκτοτε η μεταμόσχευση μήτρας έχει γίνει πραγματικότητα», λέει η Δρ Καθλίν Ο'Νίλ, που συμμετείχε στην δοκιμαστική μεταμόσχευση.

 

 

Ο Μπέντζαμιν ήρθε στον κόσμο τον περασμένο Νοέμβριο στο νοσοκομείο του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια με καισαρική. Το έμβρυο μεγάλωσε μέσα στην μήτρα που έλαβε ως μόσχευμα η 33χρονη μητέρα, στο πλαίσιο δοκιμαστικής έρευνας, που είχε ξεκινήσει πριν από ένα χρόνο.

 

«Μωρό θαύμα» γεννήθηκε μετά από μεταμόσχευση μήτρας - Η δεύτερη μόλις περίπτωση στις ΗΠΑ

 

«Μωρό θαύμα» γεννήθηκε μετά από μεταμόσχευση μήτρας - Η δεύτερη μόλις περίπτωση στις ΗΠΑ

 

«Μωρό θαύμα» γεννήθηκε μετά από μεταμόσχευση μήτρας - Η δεύτερη μόλις περίπτωση στις ΗΠΑ

 

Η μεταμόσχευση μήτρας πραγματοποιήθηκε ως μέρος της κλινικής δοκιμής και ήταν μια περίπλοκη διαδικασία που εμπεριείχε τόσο χειρουργικές επεμβάσεις αλλά και φαρμακευτική αγωγή, ενώ μετά τον τοκετό η μήτρα αφαιρέθηκε ξανά από το σώμα της Τζένιφερ.

 


Αυτό που έκαναν οι γιατροί στην περίπτωση της Τζένιφερ ήταν να μεταμοσχεύσουν στο σώμα της την μήτρα μιας γυναίκας που είχε πεθάνει. Δέκα ημέρες μετά την εξωσωματική γονιμοποίηση, το ζευγάρι έλαβε ένα τηλεφώνημα από το νοσοκομείο πως το τεστ εγκυμοσύνης βγήκε θετικό.

 

«Ως γυναίκα για μένα σήμαινε, κατά κάποιον τρόπο, τα πάντα το να μπορέσω να έχω αυτό το ταξίδι του να γίνεις γονιός, με τρόπο που το βιώνουν οι περισσότεροι άνθρωποι γύρω σου», είπε από την πλευρά της η 33χρονη μητέρα.

 

Δείτε το βίντεο:

 

 

 

Με πληροφορίες από BBC, University of Pennsylvania