Μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη - ΟΗΕ: «Ιστορική συμφωνία στη Γενεύη»

Μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη - ΟΗΕ: «Ιστορική συμφωνία στη Γενεύη» Facebook Twitter
EPA
0

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε σήμερα μια «ιστορική» συμφωνία για «μόνιμη κατάπαυση του πυρός» στη Λιβύη

Μετά την διαμεσολάβηση που έλαβε χώρα αυτή την εβδομάδα, με επικεφαλής την απεσταλμένη του ΟΗΕ Stephanie Turco Williams, η Κοινή Στρατιωτική Επιτροπή κατέληξε σε μια συμφωνία που ο ΟΗΕ χαρακτήρισε «σημαντικό σημείο καμπής προς την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Λιβύη».

Oι δύο πλευρές υπέγραψαν την επίσημη συμφωνία στη Γενεύη το πρωί της Παρασκευής, αλλά οι λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει προς το παρόν γνωστές.

Η Λιβύη βυθίστηκε στο χάος μετά την δολοφονία του δικτάτορα Μουαμάρ Καντάφι και πλέον έχει χωριστεί στα δύο με την κυβέρνηση της Τρίπολης από την μία πλευρά, και τις αντίπαλες αρχές που έχουν την έδρα τους στα ανατολικά. Τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα υποστηρίζονται τόσο από πλήθος ντόπιων, ενόπλων δυνάμεων όσο και από ξένες δυνάμεις. 

«Ο δρόμος για μόνιμη κατάπαυση του πυρός ήταν συχνά μακρύς και δύσκολος», είπε η Williams, πρώην αξιωματούχος του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Έχουμε μπροστά μας πολλή δουλειά για τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, ώστε να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις της συμφωνίας. Είναι κρίσιμο να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε όσο πιο γρήγορα γίνεται ώστε να επιλύσουμε τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός της Λιβύης, εξαιτίας της σύρραξης». 

Με πληροφορίες από AP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ