Μνημόνιο για την αποχώρηση των ξένων στρατιωτών ετοιμάζει το Ιράκ

Μνημόνιο για την αποχώρηση των ξένων στρατιωτών ετοιμάζει το Ιράκ Facebook Twitter
0

Η ιρακινή κυβέρνηση ετοιμάζει το μνημόνιο για την αποχώρηση των ξένων στρατιωτών, διαμήνυσε ο πρωθυπουργός Άντελ Άμπντουλ Μάχντι.

Όπως δήλωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, η ιρακινή κυβέρνησή του εργάζεται αυτή τη στιγμή για να εφαρμόσει την απόφαση που έλαβε νωρίτερα σήμερα το κοινοβούλιο για τον τερματισμό της παρουσίας όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στη χώρα.

«Ο πρωθυπουργός είπε ότι οι αρμόδιοι Ιρακινοί αξιωματούχοι στα διάφορα κυβερνητικά τμήματα προετοιμάζουν ένα μνημόνιο που περιγράφει τα νομικά βήματα που απαιτούνται για την εφαρμογή της απόφασης του κοινοβουλίου για την αποχώρηση των ξένων στρατιωτών», ανέφερε το γραφείο του Μάχντι.

Ο Λε Ντριάν μετέφερε στον Ιρακινό πρωθυπουργό μήνυμα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ζητούσε να δοθεί χρόνος για να συζητηθεί το μέλλον της παρουσίας των ξένων στρατευμάτων στη χώρα, κατά τρόπο που να σέβεται την εθνική κυριαρχία του Ιράκ, προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.

«Δύναμη κατοχής»

Άλλωστε, ο υποστηριζόμενος από το Ιράν διοικητής μιας ιρακινής πολιτοφυλακής Καΐς αλ Χαζάλι, δήλωσε σήμερα ότι αν οι Αμερικανοί στρατιώτες δεν φύγουν από το Ιράκ θα θεωρηθούν δύναμη κατοχής.

Ο Χαζάλι έκανε αυτή τη δήλωση μετά την απόφαση του ιρακινού κοινοβουλίου να τερματιστεί η παρουσία των ξένων στρατευμάτων στη χώρα, σε απάντηση για τον θάνατο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί σε αεροπορική αμερικανική επιδρομή στη Βαγδάτη.

Την Παρασκευή οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην οργάνωση Ασάιμπ Αχλ αλ Χακ του Χαζάλι, θεωρώντας την «πληρεξούσιο» του Ιράν στο Ιράκ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ-Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κίνα προειδοποιεί τα διεθνή ΜΜΕ για τη φωτιά στο Χονγκ Κονγκ: «Μην διαδίδετε συκοφαντίες»

Διεθνή / Η Κίνα προειδοποιεί τα διεθνή ΜΜΕ για τη φωτιά στο Χονγκ Κονγκ: «Μην διαδίδετε συκοφαντίες»

To Γραφείο για την Προστασία της Εθνικής Ασφάλειας κάλεσε έναν αριθμό μη προσδιορισμένων μέσων ενημέρωσης, επικρίνοντας την κάλυψη της πυρκαγιάς που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 159 άτομα στο πολυώροφο συγκρότημα κατοικιών Wang Fuk Court
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ έλαβε το νεοσύστατο Βραβείο Ειρήνης της FIFA

Διεθνή / Ο Τραμπ έλαβε το νεοσύστατο Βραβείο Ειρήνης της FIFA

«Αναμφίβολα αξίζετε το πρώτο Βραβείο Ειρήνης της FIFA για τις πράξεις σας, για όσα έχετε επιτύχει με τον δικό σας τρόπο», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της FIFA Τζάνι Ινφαντίνο απευθυνόμενος στον Αμερικανό πρόεδρο
LIFO NEWSROOM
Γαλλία: Η κυβέρνηση αυξάνει την ασφάλεια σε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις λόγω «πολύ υψηλού» κινδύνου τρομοκρατίας

Διεθνή / Γαλλία: Η κυβέρνηση αυξάνει την ασφάλεια σε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις λόγω «πολύ υψηλού» κινδύνου τρομοκρατίας

Τα αυξημένα μέτρα έρχονται λίγες ημέρες μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Παρισιού να ακυρώσει τη μεγάλη συναυλία της Παραμονής Πρωτοχρονιάς στα Ηλύσια Πεδία
LIFO NEWSROOM