Μήνυμα ΗΠΑ στη Βόρεια Μακεδονία: Σεβαστείτε τη Συμφωνία των Πρεσπών για να αποφευχθούν περιττές εντάσεις

Μήνυμα ΗΠΑ στα Βόρεια Μακεδονία: Σεβαστείτε τη Συμφωνία των Πρεσπών για να αποφευχθούν περιττές εντάσεις Facebook Twitter
Τζορτζ Τσούνης/ Φωτ. Αρχείου: Eurokinissi
0

Να τηρήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών ώστε να αποφευχθούν περιττές εντάσεις, καλεί τη νέα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζόρτζ Τσούνης.

Στην συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, ο κ. Τσούνης μίλησε ακόμα για το μέλλον της αμυντικής συνεργασίας Αθήνας – Ουάσιγκτον, τον ρόλο του ΝΑΤΟ στην περιοχή μας και την προοπτική του ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Ένα ζήτημα μείζονος σημασίας για τους Έλληνες, ειδικά για όσους ζουν στη βόρεια Ελλάδα, είναι εκείνο της Βόρειας Μακεδονίας. Σίγουρα είστε ενήμερος για την παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών από μέλη της νέας κυβέρνησης στη Βόρεια Μακεδονία. Υπάρχει τρόπος να συμμορφώσει το ΝΑΤΟ τη νέα κυβέρνηση με τη Συμφωνία των Πρεσπών;» ήταν η ερώτηση που έθεσε ο Απόστολος Μαγγηριάδης με τον κ. Τσούνη να απαντά «δεν θέλω να είμαι σκληρός, καθώς πρόκειται για μια νέα κυβέρνηση. Θα ήταν, όμως, λάθος να κάνει κάτι που θα έθετε σε κίνδυνο τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ήταν μια συμφωνία που επιτεύχθηκε δύσκολα, ήταν ιστορική και πρέπει να γίνει σεβαστή. Έχω ξαφνιαστεί που η νέα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας δεν αναφέρεται στη Βόρεια Μακεδονία με το συνταγματικό της όνομα. Νομίζω ότι έχουμε ξαφνιαστεί όλοι, αλλά προσπαθούμε όλοι, με σεβασμό, να τους προτρέψουμε ν’ αναφέρονται στη χώρα τους με το συνταγματικό της όνομα. Πέραν τούτου, η τήρηση των διεθνών συμφωνιών είναι η ραχοκοκαλιά της διπλωματίας. Η μη τήρησή τους δημιουργεί πολύ προβληματικές καταστάσεις».

Στην ερώτηση αν θεωρεί ότι ίσως θέτουν σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή τους πορεία ο Πρέσβης των ΗΠΑ τόνισε «δεν μιλώ εκ μέρους της Ευρώπης, αλλά θα επαναλάμβανα ό,τι έχει πει η κυβέρνησή μου, δηλαδή ότι έχουμε κάνει σοβαρή σύσταση στους φίλους μας στη Βόρεια Μακεδονία ν’ αναφέρονται στη χώρα τους με το συνταγματικό της όνομα. Η Συμφωνία είναι σε ισχύ και πρέπει να τηρηθεί, γιατί οι διεθνείς συμφωνίες μεταξύ των κρατών είναι η ίδια η ραχοκοκαλιά της διπλωματίας. Η μη τήρησή τους θα οδηγούσε σε περιττές εντάσεις. Είναι κάτι που μπορεί να αποφευχθεί».

Τζορτζ Τσούνης για ελληνοτουρκικές σχέσεις

Αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά και το αν θεωρεί ότι οι αντιπαραθέσεις μπορούν να επιλυθούν και αν οι δύο χώρες μπορούν να έρθουν σε διάλογο που θα φέρει κάποιον τερματισμό ο κ. Τσούνης τόνισε: «Το ελπίζω. Το ελπίζω. Χαίρομαι που βλέπω ότι ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης και ο πρωθυπουργός Ερντογάν πιθανόν να συναντηθούν για πέμπτη φορά μέσα σ’ έναν χρόνο. Ο διάλογος είναι πάντα σημαντικός. Δεν διεξάγεται, όμως, μόνο μεταξύ των κυβερνώντων.

Σ’ όλες τις βαθμίδες της διπλωματικής και στρατιωτικής ιεραρχίας συνομιλητές από Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται σε διάλογο, που οδήγησε σε μια μείωση της τάξης του 90% της παράνομης μετανάστευσης από Τουρκία σε Ελλάδα. Αυτό είναι σταθεροποιητικό. Επιπλέον, οδήγησε σε τερματισμό των υπερπτήσεων τους τελευταίους 17 μήνες. Κι αυτό είναι σταθεροποιητικό. Είναι κάτι που επικροτούμε.

Έχει λάβει χώρα μια σύσφιξη των σχέσεων. Ενθαρρύνουμε και τους δύο συμμάχους μας να συνεχίσουν. Είναι προς όφελος και των δύο. Η θετική ατζέντα είναι η συζήτηση για την αύξηση του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών, από έξι σε δέκα δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Αυτό είναι σημαντικό. Αυτή η βίζα διάρκειας επτά ημερών για τους Τούρκους πολίτες που πάνε σε ελληνικά νησιά πιθανόν να φέρει επιπρόσθετα ένα εκατομμύριο Τούρκους επισκέπτες στην Ελλάδα. Είναι πρέσβεις, αναμεταξύ τους.

Απ’ ό,τι ακούω, από μέρη όπως η Ρόδος και άλλα νησιά, οι σχέσεις μεταξύ Τούρκων τουριστών και Ελλήνων κατοίκων των νησιών ήταν ζεστές, φιλόξενες και υπέροχες. Σ’ αυτό πρέπει να δίνουμε έμφαση, στο γεγονός ότι και οι δύο χώρες έρχονται σ’ επαφή με σεβασμό. Με χαροποιεί που βλέπω ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί και είμαι αισιόδοξος και ενθαρρύνω και τις δύο χώρες να συνεχίσουν έτσι, καθώς είναι προς όφελος και των δύο».


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γερμανία: Ο Υπουργός Άμυνας καλεί τη βιομηχανία όπλων σταματήσει την γκρίνια και να παράξει

Διεθνή / Γερμανία: Ο υπουργός Άμυνας καλεί τη βιομηχανία όπλων «να σταματήσει την γκρίνια και να παράξει»

Ο Μπόρις Πιστόριους ζητά από τη βιομηχανία όπλων να επιταχύνει την παραγωγή για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, καθώς η Γερμανία σχεδιάζει δαπάνες 162 δισ. ευρώ έως το 2029
LIFO NEWSROOM
H κλιματική κρίση «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου: Η Ευρώπη καίγεται - Οι πόλεις αντιδρούν

Διεθνή / H κλιματική κρίση «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου: Η Ευρώπη καίγεται - Οι πόλεις αντιδρούν

Καθώς η κλιματική αλλαγή «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου, πόλεις όπως Βαρκελώνη και Σεβίλλη αναπροσαρμόζονται με πράσινες λύσεις, σκίαστρα και σημεία ψύξης για τους κατοίκους
LIFO NEWSROOM
Το σχέδιο Νετανιάχου για τη Γάζα φτιάχνει «στρατόπεδο συγκέντρωσης» για Παλαιστινίους, λέει πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ

Διεθνή / Το σχέδιο Νετανιάχου για τη Γάζα: «Φτιάχνει στρατόπεδο συγκέντρωσης για Παλαιστινίους»

Ο πρώην πρωθυπουργός Εχούντ Όλμερτ καταγγέλλει σχέδιο «εθνοκάθαρσης» της Γάζας, συγκρίνει τα σχέδια με ναζιστικά στρατόπεδα και καλεί τη διεθνή κοινότητα να επέμβει για να αποτραπούν εγκλήματα πολέμου
LIFO NEWSROOM
Η Ινδία λογοκρίνει την ταινία «Superman» - «Κόπηκαν» τα φιλιά με τη Λόις Λέιν

Διεθνή / Η Ινδία λογοκρίνει την ταινία «Superman» - «Κόπηκαν» τα φιλιά με τη Λόις Λέιν

Οι αλλαγές προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, με τους επικριτές να υποστηρίζουν ότι ενώ τα συναινετικά φιλιά λογοκρίνονται, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στις σκηνές βίας ή σεξιστικής συμπεριφοράς
LIFO NEWSROOM
Η Γερμανίδα πεζοπόρος εξηγεί πώς επιβίωσε για 11 νύχτες στην αυστραλιανή ερημιά

Διεθνή / «Χτύπησα και χάθηκα»: Η Γερμανίδα πεζοπόρος εξηγεί πώς επιβίωσε για 11 νύχτες στην αυστραλιανή ερημιά

Η 26χρονη Γερμανίδα εντοπίστηκε 24 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο όπου είχε αφήσει το όχημά της, εμφανώς εξαντλημένη, αφυδατωμένη και γεμάτη τσιμπήματα από κουνούπια
LIFO NEWSROOM