Μίνι μάρκετ χωρίς υπαλλήλους στη Σουηδία- Πληρώνεις με κινητό και φεύγεις

Shops return to rural Sweden but are now staff-free Facebook Twitter
0

Στην πόλη Χούμελστα στη Σουηδία, μια πόλη 1.000 ατόμων που δεν είχε τοπικά καταστήματα εδώ και μια δεκαετία, πλέον ένα κόκκινο ξύλινο κοντέινερ αποτελεί σανίδα σωτηρίας για τους κατοίκους

Πρόκειται για ένα μίνι μάρκετ που λειτουργεί όλο το 24ωρο και παρέχει μια μεγάλη ποικιλία από είδη παντοπωλείου, από φρέσκα φρούτα και λαχανικά έως σουηδικά είδη συρραφής, και κατεψυγμένα τρόφιμα. Αλλά δεν υπάρχει προσωπικό ούτε ταμειακές μηχανές.  

Οι πόρτες του καταστήματος ανοίγουν με την εφαρμογή της εταιρείας, που λειτουργεί σε συνδυασμό με το BankID, την εφαρμογή ταυτοποίησης που διαχειρίζονται οι σουηδικές τράπεζες (και επί της ουσίας έχει αντικαταστήσει τις ταυτότητες στη Σουηδία). Στη συνέχεια, ο πελάτης σκανάρει τους κωδικούς των προϊόντων με το τηλέφωνό του και ο λογαριασμός χρεώνεται αυτόματα στην συνδεδεμένη τραπεζική κάρτα.

Το κατάστημα ανήκει στην αλυσίδα Lifvs, μία start-up που ιδρύθηκε το 2018 με στόχο να επαναφέρει τα καταστήματα σε απομονωμένες περιοχές όπου οι κάτοικοι έπρεπε να μετακινηθούν μέχρι την κοντινότερη μεγαλύτερη πόλη ακόμη για τα πιο βασικά είδη. Ωστόσο οι ιδρυτές της Livfs είδαν μία ευκαιρία στις απομονωμένες περιοχές, όπου διέκριναν ότι υπήρχε ανάγκη. Εκτός από το ότι δεν χρειάζεται πληρώνουν προσωπικό, αποφεύγουν επίσης τα υψηλά ενοίκια διαρκείας με τη χρήση των κοντέινερ. Και αν υπάρχει μικρή κίνηση σε κάποια περιοχή είναι πολύ εύκολο το κοντέινερ να μεταφερθεί κάπου αλλού.

Στην Ασία αρκετές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Alibaba, έχουν καταστήματα χωρίς προσωπικό σε αστικές περιοχές. Η Amazon έχει επίσης ανοίξει τέτοιου είδους σούπερ μάρκετ σε πόλεις των ΗΠΑ και αυτό το μήνα αναμένεται να ανοίξουν τέτοια καταστήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο,  τα οποία χρησιμοποιούν αισθητήρες και κάμερες για να ελέγξουν τα ψώνια, ώστε να μη χρειάζεται καν να σκανάρει κάποιος μόνος του τους κωδικούς.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ για την επίθεση σε μέλη της Εθνοφορυράς: «Ήταν πράξη τρομοκρατίας, το κτήνος θα πληρώσει»

Διεθνή / Ο Τραμπ για την επίθεση σε μέλη της Εθνοφορυράς: «Ήταν πράξη τρομοκρατίας, το κτήνος θα πληρώσει»

Με αφορμή τη δημοσίευση των στοιχείων του φερόμενου ως δράστη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ξεσπά εναντίον της μετανάστευσης, που λέει ότι αποτελεί τη «μεγαλύτερη απειλή για την εθνική ασφάλεια»
LIFO NEWSROOM
ΑΡΚΤΙΚΗ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΙΝΑ ΡΩΣΙΑ

Διεθνή / Αρκτική: «Μετατρέπεται σε στρατηγικό θέατρο γεωπολιτικού ανταγωνισμού» προειδοποιεί το Ευρωκοινοβούλιο

Οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν την αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση της Αρκτικής, επισημαίνοντας την εκτεταμένη στρατιωτική αναδιάρθρωση της Ρωσίας και το ενδιαφέρον της Κίνας
LIFO NEWSROOM
Γαλλία: Οριστική η καταδίκη του Νικολά Σαρκοζί για τις δαπάνες της καμπάνιας του 2012

Διεθνή / Γαλλία: Οριστική η καταδίκη του Νικολά Σαρκοζί για τις δαπάνες της καμπάνιας του 2012

Παράλληλα, τόσο ο Νικολά Σαρκοζί όσο και η σύζυγός του, Κάρλα Μπρούνι, βρίσκονται αντιμέτωποι με έρευνες για πιθανές προσπάθειες επηρεασμού μαρτύρων που εμπλέκονται στην υπόθεση της Λιβύης
LIFO NEWSROOM