Μην φέρνετε «ολόκληρο» τον εαυτό σας στη δουλειά

Do not bring your whole self to work Facebook Twitter
0

Η φράση είχε γίνει μόδα πριν από μια δεκαετία και τώρα είναι παντού: «Φέρτε ολόκληρο τον εαυτό σας». 

Είναι μία από τις τέσσερις αξίες που η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων, British Land, διατυμπανίζει στην ιστοσελίδα της. Η εκδοτική Quartz, διοργάνωσε πέρυσι ένα εργαστήριο με τίτλο «Πώς να κινηθείτε στον εργασιακό χώρο με ολόκληρο τον εαυτό σας».

«Ολόκληρος ο εαυτός σας είναι ευπρόσδεκτος εδώ», υπόσχεται η τράπεζα ING στους υποψήφιους υπαλλήλους που αναζητούν δουλειά και η Whole Foods επίσης χρησιμοποιεί τη φράση στην σελίδα της με θέσεις εργασίας, αλλά τουλάχιστον έχει μία αξιοπρεπή δικαιολογία.

Υπάρχουν όμως και εκδοχές του εαυτού μας, spin off, αν προτιμάτε.

Η εταιρεία λογισμικών για επιχειρήσεις Workday, θέλει οι υπάλληλοί της να είναι ο «καλύτερος εαυτός» τους στη δουλειά. Η Finn, ένας ιστότοπος αγγελιών στη Νορβηγία, αναζητά έναν ειδικό σε θέματα αποζημιώσεων και παροχών «που να λατρεύει να φέρνει τον «ολόκληρο τον εαυτό του» στο γραφείο. Η αμερικανική τράπεζα Key προτιμά να χρησιμοποιεί τον όρο «αυθεντικός εαυτός».

Η ιδέα που ενώνει όλες αυτές τις προτροπές, είναι ότι οι εργαζόμενοι δεν χρειάζεται να προσποιούνται πως είναι κάποιοι άλλοι από αυτό που είναι. Αντί να διατηρούν μια περσόνα στο χώρο εργασίας και ένα άλλο πρόσωπο εκτός δουλειάς, μπορούν απλώς να χαλαρώσουν και να είναι πάντα ο εαυτός τους.

Πίσω από αυτή τη σκέψη κρύβεται μια καλή πρόθεση -ή μάλλον πολλές καλές προθέσεις. Η έννοια του «καθολικού εαυτού» αποτυπώνει ποικιλοτρόπως την ιδέα πως οι άνθρωποι αφοσιώνονται στην εργασία τους αν πιστεύουν στον σκοπό μιας επιχείρησης· πως οι ομάδες είναι πιο αποτελεσματικές αν οι συνάδελφοι κατανοούν ο ένας τον άλλον· πως οι άνθρωποι με διαφορετικές ταυτότητες πρέπει να αισθάνονται πραγματικά άνετα»· πως οι επιχειρήσεις πρέπει να ενδιαφέρονται και να ανταποκρίνονται σε θέματα που επηρεάζουν την ευημερία του προσωπικού τους, από την ψυχική υγεία έως τη φροντίδα των παιδιών- και ότι οι ηγέτες πρέπει να δείχνουν κάποια προσωπική πλευρά για να επικοινωνούν καλύτερα με τους υφισταμένους τους. 

Κανένα από αυτά τα ζητήματα δεν είναι ασήμαντο ή ανόητο. Πολλά από αυτά είναι όντως επιθυμητά, αλλά κάθε ιδέα που καλύπτει ένα ευρύ πλαίσιο, είναι βέβαιο πως θα παρουσιάσει και κενά. «Και αυτή η νοοτροπία θα έκανε ακόμα και ένα σουρωτήρι να κοκκινίσει», σχολιάζει χαριτολογώντας ο Economist. 

«Το πιο προφανές κενό είναι ότι κανείς δεν πρέπει να έρχεται «ολόκληρος» στην δουλειά. Οι άνθρωποι είναι ένα μείγμα χαρακτηριστικών, μερικά από αυτά είναι καλά και μερικά αρνητικά. Πολλά από αυτά θα πρέπει να κρατούνται μακριά από τον χώρο εργασίας. Ο επαγγελματικός σας εαυτός δείχνει αφοσίωση στη δουλειά και τρώει το μεσημεριανό του στο γραφείο. «Ολόκληρος» ο εαυτός σας σχεδιάζει τις επόμενες διακοπές του και τρώει παγωτό στον καναπέ. Ο επαγγελματικός σας εαυτός κάνει παρουσιάσεις στο διοικητικό συμβούλιο και λέει πράγματα όπως «Ας βάλουμε τους αναλυτές να ξετινάξουν το ζήτημα». Ολόκληρος ο εαυτός σας δεν μπορεί να χειριστεί καμιά φορά να χειριστεί μια τοστιέρα και ρωτά πράγματα όπως: «Είδε κανείς τις κάλτσες μου;» 

«Το να προσποιείσαι ότι είσαι κάποιος που δεν είσαι δεν είναι πρόβλημα- είναι απαραίτητο», σημειώνει ο Economist, για τους ίδιους λόγους, ο εργοδότης σας μπορεί να λέει ότι θέλει να φέρνετε ολόκληρο τον εαυτό σας στη δουλειά, αλλά δεν το εννοεί πραγματικά. Μια εταιρεία διέπεται από ιεραρχία, στην οποία ακόμη και οι εργοδότες με την μεγαλύτερη κατανόηση περιμένουν από τους υπαλλήλους να ακολουθούν εντολές και όχι την καρδιά τους.

Αν πείτε κάτι που φέρνει την εταιρεία σας σε δύσκολη θέση, όπως έκανε τον περασμένο μήνα ένα ανώτερο στέλεχος της HSBC, κάνοντας πλάκα με τις αποκαλυπτικές προειδοποιήσεις για την κλιματική αλλαγή, θα καταλήξετε να σας αποκηρύξουν αντί να σας επαινέσουν για την αυθεντικότητά σας. Σε ένα διήγημα του Herman Melville, στο οποίο ο ομώνυμος χαρακτήρας λέει τη δική του αλήθεια απαντώντας «Θα προτιμούσα να μην το κάνω» σε κάθε αίτημα του προϊσταμένου του. Καταλήγει νεκρός.»

Οποιαδήποτε δουλειά προϋποθέτει στολή εργασίας, για παράδειγμα, εξ ορισμού ζητά από τους εργαζόμενους να καθυποτάξουν ένα μέρος της προσωπικότητάς τους, όχι να την εκφράσουν. Όταν οι καιροί είναι δύσκολοι ή η απόδοση είναι κακή, ο εργαζόμενος είναι πρώτα από όλα ένα κονδύλι του προϋπολογισμού και μετά άτομο. Αν οι περιστάσεις το απαιτήσουν, θα του ζητηθεί να φύγει και να πάρει όλο του τον εαυτό μαζί του.

Ως αποτέλεσμα, η έκφραση «ολόκληρου» το εαυτού περιορίζεται μεθοδικά. Οι υποψήφιοι για θέσεις εργασίας αισθάνονται συνήθως υποχρεωμένοι να αποκαλύψουν μερικά πράγματα για τον εαυτό τους, προκειμένου να δείξουν ότι είναι ολοκληρωμένοι άνθρωποι. Χωρίς αμφιβολία, αυτά τα πράγματα είναι του τύπου «Έχω έναν σκύλο που τον λένε Casaubon, διευθύνω μια τοπική τράπεζα τροφίμων και μου αρέσει να κάνω θαλάσσιο καγιάκ». Ποτέ δεν είναι «Μισώ τα ζώα, την άσκηση και τους συνανθρώπους μου».
 

Πολλά στελέχη, επίσης, ασχολούνται με το θέμα του «ολόκληρου εαυτού», με έναν πολυσύνθετο τρόπο. Κατά κανόνα, αν λαμβάνετε συμβουλές για το πώς να είστε αυθεντικοί, δεν είστε αυθεντικοί. Και αν προγραμματίζετε συναντήσεις προκειμένου να επιδείξετε πόσο ευάλωτοι είστε, αυτό είναι εκ του πονηρού ελεγχόμενο. 

«Ένα από τα ελκυστικά χαρακτηριστικά της δουλειάς είναι ότι είναι ένας χώρος όπου γίνεται μια κοινή προσπάθεια. Αυτή η προσπάθεια ονομάζεται «εργασία». Πρέπει να είστε φιλικοί για να είστε καλοί συνάδελφοι, αλλά δεν χρειάζεται να είστε φίλοι. Πρέπει να είστε ικανοί για ενσυναίσθηση, αλλά δεν χρειάζεται να συναισθάνεστε συνεχώς. Πρέπει να έρχεστε στη δουλειά, να προσπαθείτε σκληρά και να παίζετε τον ρόλο σας. Πρέπει να φέρνετε τον ρόλο του εαυτού σας.»

Με στοιχεία από τον Economist

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Διεθνή / Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Οι δηλώσεις έγιναν ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν για δεύτερη ημέρα τις επιχειρήσεις στη Γάζα, με τον τοπικό απολογισμό να ξεπερνά τους 100 νεκρούς μέσα σε μία ημέρα μόνο στην πόλη της Γάζας
LIFO NEWSROOM
«Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Άγνωστο το μέλλον για τα βαριά τραυματισμένα παιδιά της Γάζας

Διεθνή / «Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Το άγνωστο μέλλον των βαριά τραυματισμένων παιδιών της Γάζας

Δεκάδες τραυματισμένα παιδιά από τη Γάζα βρίσκονται εγκλωβισμένα στην Αίγυπτο και «επικίνδυνα» μακριά από τη θεραπεία τους, μετά την αιφνίδια απαγόρευση του Τραμπ για την είσοδο Παλαιστινίων στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Ο «βασιλιάς των ναρκωτικών» που κανείς δεν μπορεί να αγγίξει – Πώς ο «Μέντσο» κυριαρχεί σε ΗΠΑ και Μεξικό

Διεθνή / Ο «βασιλιάς των ναρκωτικών» που κανείς δεν μπορεί να αγγίξει – Πώς ο «Μέντσο» κυριαρχεί σε ΗΠΑ και Μεξικό

Η άνοδος του «νέου Ελ Τσάπο», Μέντσο Οσεγέρα, του πιο ισχυρού άρχοντα ναρκωτικών παγκοσμίως. Πώς κυριαρχεί στην κοκαΐνη, ελέγχει καρτέλ και συνεργάζεται με πρώην εχθρούς
LIFO NEWSROOM
Pussy Riot: Μέλη του συγκροτήματος καταδικάστηκαν ερήμην τους από δικαστήριο της Μόσχας

Διεθνή / Pussy Riot: Μέλη του συγκροτήματος καταδικάστηκαν ερήμην από δικαστήριο της Μόσχας

«Το παράδοξο είναι πως βιαστές και δολοφόνοι στη Ρωσία καταδικάζονται σε 3 με 4 χρόνια, ενώ οι ακτιβιστές λαμβάνουν τερατώδεις ποινές για τις απόψεις τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του μέλος του συγκροτήματος
LIFO NEWSROOM
Μπέρνι Σάντερς: Ο πρώτος γερουσιαστής των ΗΠΑ που λέει ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα

Διεθνή / Μπέρνι Σάντερς: Ο πρώτος γερουσιαστής των ΗΠΑ που λέει ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα

Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει «ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον ολόκληρου του παλαιστινιακού λαού» - Ο Αμερικανός γερουσιαστής είχε δεχθεί κριτική επειδή απέφευγε τον όρο
LIFO NEWSROOM
Κάρολος και Καμίλα παρέθεσαν δείπνο στον Τραμπ – Παρόντες οι κορυφαίοι της τεχνολογία

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος και βασίλισσα Καμίλα παρέθεσαν δείπνο στον Τραμπ – Παρόντες οι κορυφαίοι της τεχνολογίας

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους βρέθηκαν προσωπικότητες της τεχνολογίας όπως ο Τιμ Κουκ της Apple, ο Τζένσεν Χουάνγκ της Nvidia και ο Σαμ Άλτμαν της OpenAI, αλλά και ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης, Ρούπερτ Μέρντοχ.
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες προελαύνουν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας

Διεθνή / Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας

Κάτοικοι ανέφεραν ότι η προέλαση του στρατού ακολούθησε σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε κτίρια και κεντρικούς δρόμους, οι οποίοι φαίνεται να προετοίμασαν το έδαφος για την εισβολή
LIFO NEWSROOM
Στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Διεθνή / Στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Στη διάρκεια της συνάντησης έθεσε τα ζητήματα που απασχολούν το Πατριαρχείο, με έμφαση στη θρησκευτική ελευθερία και την προστασία των χριστιανικών κοινοτήτων
LIFO NEWSROOM