Μιανμάρ: Τεθωρακισμένα του στρατού στους δρόμους - Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται για 10η ημέρα

Μιανμάρ: Τεθωρακισμένα του στρατού στους δρόμους - Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται για 10η ημέρα Facebook Twitter
EPA
0

Αυξάνει την πίεση η στρατιωτική χούντα στη Μιανμάρ καθώς τεθωρακισμένα και δυνάμεις του στρατού αναπτύσσονται σε κεντρικούς δρόμους σε πολλές πόλεις, ενώ διέκοψε σχεδόν πλήρως την πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Κωφεύοντας στις αυξανόμενες διεθνείς επικρίσεις και αντιμέτωπη με ένα ανυποχώρητο κίνημα αμφισβήτησης η στρατιωτική χούντα που έχει καταλάβει την εξουσία στη Μιανμάρ αυξάνει την καταστολή εναντίον των διαδηλωτών που καταγγέλλουν το πραξικόπημα, προχωρώντας ακόμα και σε νυχτερινές συλλήψεις αντιφρονούντων και απειλώντας με διώξεις οποιονδήποτε προσφέρει καταφύγιο στους καταζητούμενους ακτιβιστές.

Ωστόσο, σύμφωνα με το CNN, οι διαδηλωτές είναι αποφασισμένοι και θα βγουν στους δρόμους για δέκατη συνεχόμενη ημέρα με στόχο να αντιταχθούν στο πρόσφατο στρατιωτικό πραξικόπημα. Δεκάδες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έχουν οργανωθεί για σήμερα Δευτέρα στη Μιανμάρ.

Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χτες στην περιοχή Μιτκγίνα, ενώ κατά την συγκέντρωση, όπως μεταδίδει το CNN, οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν με πλαστικές σφαίρες και έκαναν χρήση αντλιών νερού για να απωθήσουν το πλήθος. Σύμφωνα με πληροφορίες, πέντε δημοσιογράφοι συνελήφθησαν, ενώ κάλυπταν το περιστατικό.

Μιανμάρ: Τεθωρακισμένα του στρατού στους δρόμους - Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται για 10η ημέρα Facebook Twitter
EPA

Καταζητούνται επτά ακτιβιστές

Την ίδια ώρα η χούντα, υπό τον στρατηγό Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, έδωσε στη δημοσιότητα έναν κατάλογο με επτά ακτιβιστές, τους πιο γνωστούς στη χώρα, τους οποίους αναζητά επειδή φέρονται να υποκίνησαν τις διαδηλώσεις. «Αν εντοπίσετε τους καταζητούμενους που αναφέρονται εδώ ή αν έχετε πληροφορίες για το θέμα, ενημερώστε το πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα", ανέφερε η χούντα σε ανακοίνωσή της που μεταδόθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. "Όσοι τους προσφέρουν καταφύγιο, θα είναι αντιμέτωποι με επιπτώσεις βάσει του νόμου».

Εξάλλου αργά το Σάββατο, επανήλθε η νομοθεσία που προβλέπει ότι οι πολίτες θα πρέπει να αναφέρουν στις αρχές τυχόν επισκέπτες που έχουν οι οποίοι πρόκειται να περάσουν τη νύκτα στο σπίτι τους. Από την 1η Φεβρουαρίου που κατέλαβαν την εξουσία οι στρατιωτικοί έχουν θέσει υπό κράτηση περίπου 400 πολιτικούς, ακτιβιστές και μέλη της κοινωνίας των πολιτών, ανάμεσά τους δημοσιογράφοι, γιατροί και φοιτητές.

Στον κατάλογο με τους επτά «καταζητούμενους» βρίσκεται και ο Μιν Κο Νάινγκ, προσωπικότητα του φοιτητικού κινήματος του 1988, ο οποίος πέρασε 10 χρόνια στη φυλακή για τον ρόλο του στις διαδηλώσεις κατά της δικτατορίας. Χάρη στις διαδηλώσεις του 1988 η Αούνγκ Σαν Σου Τσι αναδείχθηκε ως βασική προσωπικότητα του δημοκρατικού κινήματος στη Μιανμάρ και της απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 1991. Αφού πέρασε πολλά χρόνια σε κατ' οίκον περιορισμό βρέθηκε επικεφαλής της Μιανμάρ το 2015.

Στον αντίποδα, σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή, οι πρεσβείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Βρετανίας, του Καναδά και άλλων 11 χωρών καταδίκασαν τις συλλήψεις πολιτικών ηγετών και την παρενόχληση δημοσιογράφων μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου και κατήγγειλαν τη διακοπή των τηλεπικοινωνιών από τον στρατό.

«Υποστηρίζουμε τον λαό της Μιανμάρ στην αναζήτησή του για δημοκρατία, ελευθερία, ειρήνη και ευημερία. Ο κόσμος παρακολουθεί» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Μιανμάρ: Τεθωρακισμένα του στρατού στους δρόμους - Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται για 10η ημέρα Facebook Twitter
EPA

Δυτικές πρεσβείες στη Μιανμάρ κάλεσαν επίσης σήμερα τον στρατό της χώρας να «αποφύγει τη χρήση βίας εναντίον διαδηλωτών και πολιτών».

Έως την Τετάρτη θα παραμείνει υπό κράτηση κατ' οίκον η Αούνγκ Σαν Σου Τσι

 

«Η Αούνγκ Σαν Σου Τσι, η 75χρονη de facto επικεφαλής της πολιτικής κυβέρνησης της Μιανμάρ που ανατράπηκε με το στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου, θα παραμείνει υπό κράτηση ως τουλάχιστον την Τετάρτη», ενημέρωσε ο δικηγόρος της δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα Ναϊπιντάου.

Ο δικαστής που είναι αρμόδιος για την υπόθεσή της γνωστοποίησε πως η ακροαματική διαδικασία για να αποφασιστεί εάν η επικεφαλής του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία θα αφεθεί ελεύθερη θα διεξαχθεί «την 17η (Φεβρουαρίου), όχι σήμερα», ανέφερε ο συνήγορός της, προσθέτοντας ότι προσπαθεί ακόμη να τη δει, όπως επιτρέπει ο νόμος.

Ερωτηθείς αν θεωρεί τη μεταχείριση της δίκαιη, ο δικηγόρος απάντησε «μπορείτε να το κρίνετε μόνοι σας». Η Αούνγκ Σαν Σου Τσι κατηγορείται, κατά όσα έχουν γίνει γνωστά, για παράνομη εισαγωγή γουόκι-τόκι. Είναι «καλά στην υγεία της», διαβεβαίωσε το κόμμα της. Παραμένει υπό κράτηση κατ' οίκον στην πρωτεύουσα.

Με πληροφορίες από CNN/Reuters/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM