Η εκδιωχθείσα από τη χούντα ηγέτις της Μιανμάρ, Άουνγκ Σαν Σου Κι καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης, στην πρώτη από μία σειρά ποινών που ίσως την καταδικάσουν σε δια βίου κάθειρξη. 


Η ίδια βρέθηκε ένοχη στις κατηγορίες υποκίνησης βίας και παραβίασης των κανόνων της πανδημίας. 


Κατηγορείται για ακόμη 11 αδικήματα, τα οποία αρνείται η ίδια. 


Η 76χρονη ηγείτο της εκλεγμένης κυβέρνησης προτού εκδιωχθεί από στρατιωτικό πραξικόπημα τον περασμένο Φεβρουάριο. Ο στρατός κατέλαβε την εξουσία καταγγέλλοντας εκλογική νοθεία στις γενικές εκλογές του περασμένου χρόνου όπου το National League for Democracy επικράτησε κατά κράτος. 

 

Έκτοτε, η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης και Ζαχάρωφ τέθηκε σε κατ'οίκον κράτηση κατηγορούμενη για λογής αδικήματα -μεταξύ των οποίων διαφθορά, παραβίαση κρατικών απορρήτων και υποκίνηση βίας- τα οποία αθροιστικά μπορεί να της αποδώσουν ποινές άνω των 100 χρόνων. 

 

Σημειώνεται πως η άλλοτε Βιρμανία πέρασε σχεδόν πέντε δεκαετίες υπό τον ζυγό των στρατιωτικών, προτού αρχίσει το 2010 μια αργή διαδικασία πολιτικής μετάβασης, στο πλαίσιο της οποίας αφέθηκαν ελεύθεροι πολιτικοί κρατούμενοι και ανέλαβε εν μέρει πολιτική κυβέρνηση.

 

Η 75χρονη Αούνγκ Σαν Σου Κι, που πέρασε 15 χρόνια σε κατ' οίκον κράτηση ήταν μεταξύ των αντιφρονούντων που αφέθηκαν ελεύθεροι. Ανέλαβε την εξουσία μετά τις εκλογές του 2015, που είχαν χαρακτηριστεί οι πιο ελεύθερες που διεξήχθησαν ποτέ στη χώρα, εν μέσω ατμόσφαιρας αισιοδοξίας για τον εκδημοκρατισμό της Μιανμάρ.

 

Με πληροφορίες από BBC/CNN