Μία από τις εικόνες για τις οποίες θα θυμόμαστε σίγουρα τους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, είναι η αγκαλιά των αδελφών Μάσο.

 

Ο Μοχάμεντ και ο Αλάα κατάγονται αμφότεροι από την Συρία, αλλά στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση αγωνίζονται κάτω από διαφορετικές σημαίες. Ενώ ο Μοχάμαντ εκπροσωπεί τη Συρία, ο Αλαα συμμετέχει στους αγώνες την Ολυμπιακή ομάδα των προσφύγων. Η φωτογραφία τους από την τελετή έναρξης έκανε τον γύρο ολόκληρο του κόσμου. 

 

Από το 2015, τόσο ο Μοχάμαντ όσο και ο Αλαα, κατοικοεδρεύουν στην Γερμανία μετά από ένα μακρύ και άκρως επικίνδυνο ταξίδι. Και οι δύο εγκατέλειψαν ως πρόσφυγες την πατρίδα τους, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον. Ο ένας αγωνίζεται τώρα και πάλι με τα «χρώματα» της πατρίδας του: ο 28χρονος Μοχάμαντ θα αγωνιστεί στο τριάθλο. Ο 21χρονος Αλάα όμως θα κολυμπήσει στο Τόκιο με την ομάδα των προσφύγων.

 

«Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε την απήχηση που θα είχε η φωτογραφία», δήλωσε ο διευθυντής επικοινωνίας της συριακής αποστολής», Σαφουάν Αλ Χίντι, που διευκρίνισε ότι ο Αλλαα επέλεξε να συμμετάσχει στην ομάδα προσφύγων.

 

Οι δύο αθλητές ζουν μαζί στη Γερμανία και έφθασαν μαζί στο Τόκιο. Τα περισσότερα μέλη της οικογένειάς τους όμως, ζουν ακόμη στην Συρία.