Στο Μεξικό, πυροβόλησαν και σκότωσαν τη νεαρή influencer του TikTok, Valeria Marquez, ενώ έκανε live.
Η Valeria Marquez δολοφονήθηκε μέσα στο κομμωτήριο όπου εργαζόταν, στην πόλη Zapopan, από άνδρα που εισέβαλε μέσα και την πυροβόλησε, σύμφωνα με την εισαγγελία της πολιτείας Jalisco, η οποία διερευνά την υπόθεση ως γυναικοκτονία.
Η influencer απευθυνόταν στους ακολούθους της στο TikTok σε ζωντανή μετάδοση από το κομμωτήριο όταν κάποιος μπήκε μέσα για να παραδώσει ένα μικρό δέμα. «Είναι ένα μικρό γουρουνάκι!» αναφώνησε η 23χρονη influencer ομορφιάς καθώς απευθύνθηκε στους ακολούθους της και ξετύλιξε το λούτρινο, χαμογελώντας.


Λίγη αργότερα, η influencer βρέθηκε νεκρή στην καρέκλα της ενώ η ζωντανή μετάδοση συνεχιζόταν. Το βίντεο τελείωσε μόνο όταν ένα άλλο άτομο σήκωσε το τηλέφωνό της, με το πρόσωπό του να φαίνεται στιγμιαία στους ακολούθους της.
Ο θάνατος της Marquez, influencer με πάνω από 100.000 ακολούθους στο Instagram, προκαλεί ανησυχία. Μόλις λίγες μέρες νωρίτερα, μια άλλη γυναίκα, υποψήφια δήμαρχος στην πολιτεία Βερακρούζ, πυροβολήθηκε επίσης, θανάσιμα κατά τη διάρκεια μιας ζωντανής μετάδοσης, μαζί με τρία άλλα άτομα.


Το 2020, το ένα τέταρτο των γυναικών που δολοφονήθηκαν στο Μεξικό, διερευνήθηκαν ως γυναικοκτονίες. Πέρυσι, υπήρξαν 847 αναφερόμενες περιπτώσεις γυναικοκτονιών σε εθνικό επίπεδο και 162 τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με στοιχεία της μεξικανικής κυβέρνησης.
«Το 2022, περίπου 4.000 γυναίκες δολοφονήθηκαν στο Μεξικό, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 12% όλων των ανθρωποκτονιών εκείνο το έτος», δήλωσε στο CNN η διευθύντρια του Human Rights Watch Americas, Juanita Goebertus.
Με πληροφορίες από CNN