Μεξικό: Εκατοντάδες μετανάστες κατευθύνονται προς τις ΗΠΑ

Μεξικό: Εκατοντάδες μετανάστες κατευθύνονται προς τις ΗΠΑ Facebook Twitter
EPA
0

Εκατοντάδες μετανάστες του «καραβανιού» που κατευθύνεται προς τις ΗΠΑ, ξεκίνησαν εκ νέου σήμερα για να φτάσουν στα σύνορα, όμως οι περισσότεροι από τους 5.500 ανθρώπους από χώρες της Κεντρικής Αμερικής παραμένουν στην πρωτεύουσα του Μεξικού ελπίζοντας ότι θα εξασφαλίσουν λεωφορεία για να συνεχίσουν την πορεία τους.


Το βράδυ της Πέμπτης, αφού ζήτησαν ματαίως από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) να θέσει στη διάθεσή τους 150 λεωφορεία, οι μετανάστες συμφώνησαν να συνεχίσουν την πορεία τους. Στη συνέλευσή τους πάντως, ήταν εμφανές ότι διαφωνούν για τη στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθήσουν.

Το πρωί, λίγοι από αυτούς αναχώρησαν και πάλι, σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου. «Φεύγουμε επειδή δεν μπορούμε να μείνουμε εδώ και να περιμένουμε. Μας λένε ψέματα (...) πεινάμε, δεν έχουμε νερό να πλυθούμε», είπε μια γυναίκα από την Ονδούρα που ταξιδεύει μαζί με τα δύο παιδιά της, ηλικίας 4 και 7 ετών.


Οι τοπικές αρχές έθεσαν σήμερα στη διάθεσή τους έναν συρμό του μετρό για να τους μεταφέρει στα σύνορα της Πολιτείας του Μεξικού. Από εκεί σκοπεύουν να συνεχίσουν, κάνοντας ότο-στοπ, στον αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στο Κουερετάρο. Πρόκειται για έναν δρόμο που χρησιμοποιούν πολλές νταλίκες μεταφοράς εμπορευμάτων. «Ευχαριστούμε Μεξικό!» φώναζαν κάποιοι από αυτούς μπαίνοντας στα βαγόνια.


«Έχω ρούχα, παιχνίδια για τα παιδιά μου και τη φωτογραφία της μακαρίτισσας της γυναίκας μου», είπε ένας άνδρας που ταξιδεύει με τα δίδυμα παιδιά του, ηλικίας 10 ετών. «Για αυτά θέλω να πάω στις ΗΠΑ. Προτιμώ να πεθάνω παρά να τους προσφέρω μια άσχημη ζωή», πρόσθεσε.


Η διαδρομή που θα πρέπει να ακολουθήσουν υπήρξε αντικείμενο έντονης διαμάχης στη συνέλευση της Πέμπτης.

«Εμείς οι μητέρες που έχουμε παιδιά λέμε ότι η πιο ασφαλής διαδρομή είναι μέσω της Τιχουάνα. Πολλοί θέλουν να πάνε από αλλού, επειδή δεν έχουν παιδιά», σχολίασε μια γυναίκα.


Η Τιχουάνα, στις ακτές του Ειρηνικού, στο βορειοδυτικό Μεξικό, απέχει περίπου 2.800 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα. Είναι η πιο μακρινή διαδρομή και ένα σημείο εισόδου στις ΗΠΑ που επιτηρείται πολύ αυστηρά.

Το καραβάνι αναχώρησε από την Ονδούρα στις 13 Οκτωβρίου, προκαλώντας την οργή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος χαρακτηρίζει «εισβολή» την προσπάθειά τους να φτάσουν στις ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

FBI ΚΑΣ ΠΑΤΕΛ

Διεθνή / The Atlantic: Ο διευθυντής του FBI «αγνοείται» - Ανησυχία για τη συμπεριφορά του Πατέλ

Περιστατικά υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, απουσίες χωρίς εξήγηση και έντονη αστάθεια στη συμπεριφορά του φέρεται να προκαλούν ανησυχία στο εσωτερικό του FBI και της κυβέρνησης Τραμπ
THE LIFO TEAM
Η Δεξιά δεν μισεί κάθε queer σώμα. Μισεί αυτό που τη ξεσκεπάζει

Διεθνή / Ο «κανονικός γκέι» της αμερικανικής Δεξιάς και η βία απέναντι σε όλους τους άλλους

Η ιστορία γύρω από τον σύζυγο της Κρίστι Νόεμ δεν έφερε στην επιφάνεια μόνο άλλη μία υπόθεση πολιτικής υποκρισίας. Ξανάνοιξε κάτι παλιό και πολύ βρόμικο: η Δεξιά μπορεί να ανεχθεί τον «κανονικό» γκέι, τον διακριτικό, τον αρκετά ανδρικό, τον σωστά ντυμένο. Αυτό που δεν αντέχει είναι το queer σώμα που εκθέτει ότι η αρρενωπότητά της δεν είναι φύση αλλά σκηνοθεσία.
THE LIFO TEAM
ΤΖΟΡΤΖΙΑ ΜΕΛΟΝΙ ΙΤΑΛΙΑ ΣΙΛΒΙΑ ΣΑΛΙΣ ΓΕΝΟΒΑ

Διεθνή / Ιταλία: Καθώς η επιρροή της Μελόνι εξασθενεί, η προοδευτική Σίλβια Σάλις κερδίζει έδαφος στη Γένοβα

Πάνω από 20.000 άνθρωποι γέμισαν την κεντρική Piazza Matteotti στη Γένοβα το περασμένο Σαββατοκύριακο για μια δωρεάν συναυλία της βραβευμένης techno DJ Σάρλοτ ντε Βίτ. Ανάμεσά τους, η δήμαρχος της πόλης, Σίλβια Σάλις.
THE LIFO TEAM