Μεξικό: Εκατοντάδες μετανάστες κατευθύνονται προς τις ΗΠΑ

Μεξικό: Εκατοντάδες μετανάστες κατευθύνονται προς τις ΗΠΑ Facebook Twitter
EPA
0

Εκατοντάδες μετανάστες του «καραβανιού» που κατευθύνεται προς τις ΗΠΑ, ξεκίνησαν εκ νέου σήμερα για να φτάσουν στα σύνορα, όμως οι περισσότεροι από τους 5.500 ανθρώπους από χώρες της Κεντρικής Αμερικής παραμένουν στην πρωτεύουσα του Μεξικού ελπίζοντας ότι θα εξασφαλίσουν λεωφορεία για να συνεχίσουν την πορεία τους.


Το βράδυ της Πέμπτης, αφού ζήτησαν ματαίως από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) να θέσει στη διάθεσή τους 150 λεωφορεία, οι μετανάστες συμφώνησαν να συνεχίσουν την πορεία τους. Στη συνέλευσή τους πάντως, ήταν εμφανές ότι διαφωνούν για τη στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθήσουν.

Το πρωί, λίγοι από αυτούς αναχώρησαν και πάλι, σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου. «Φεύγουμε επειδή δεν μπορούμε να μείνουμε εδώ και να περιμένουμε. Μας λένε ψέματα (...) πεινάμε, δεν έχουμε νερό να πλυθούμε», είπε μια γυναίκα από την Ονδούρα που ταξιδεύει μαζί με τα δύο παιδιά της, ηλικίας 4 και 7 ετών.


Οι τοπικές αρχές έθεσαν σήμερα στη διάθεσή τους έναν συρμό του μετρό για να τους μεταφέρει στα σύνορα της Πολιτείας του Μεξικού. Από εκεί σκοπεύουν να συνεχίσουν, κάνοντας ότο-στοπ, στον αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στο Κουερετάρο. Πρόκειται για έναν δρόμο που χρησιμοποιούν πολλές νταλίκες μεταφοράς εμπορευμάτων. «Ευχαριστούμε Μεξικό!» φώναζαν κάποιοι από αυτούς μπαίνοντας στα βαγόνια.


«Έχω ρούχα, παιχνίδια για τα παιδιά μου και τη φωτογραφία της μακαρίτισσας της γυναίκας μου», είπε ένας άνδρας που ταξιδεύει με τα δίδυμα παιδιά του, ηλικίας 10 ετών. «Για αυτά θέλω να πάω στις ΗΠΑ. Προτιμώ να πεθάνω παρά να τους προσφέρω μια άσχημη ζωή», πρόσθεσε.


Η διαδρομή που θα πρέπει να ακολουθήσουν υπήρξε αντικείμενο έντονης διαμάχης στη συνέλευση της Πέμπτης.

«Εμείς οι μητέρες που έχουμε παιδιά λέμε ότι η πιο ασφαλής διαδρομή είναι μέσω της Τιχουάνα. Πολλοί θέλουν να πάνε από αλλού, επειδή δεν έχουν παιδιά», σχολίασε μια γυναίκα.


Η Τιχουάνα, στις ακτές του Ειρηνικού, στο βορειοδυτικό Μεξικό, απέχει περίπου 2.800 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα. Είναι η πιο μακρινή διαδρομή και ένα σημείο εισόδου στις ΗΠΑ που επιτηρείται πολύ αυστηρά.

Το καραβάνι αναχώρησε από την Ονδούρα στις 13 Οκτωβρίου, προκαλώντας την οργή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος χαρακτηρίζει «εισβολή» την προσπάθειά τους να φτάσουν στις ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΝΑΡΚΕΣ ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ

Διεθνή / Τραμπ: «Εάν το Ιράν δεν αφαιρέσει τις νάρκες από τα Στενά του Ορμούζ, θα υπάρξουν συνέπειες άνευ προηγουμένου»

Η προειδοποίηση Τραμπ, το μήνυμα Νετανιάχου «προς τον λαό του Ιράν» και η στάση της Τεχεράνης εν μέσω των κλιμακούμενων εντάσεων στη Μέση Ανατολή
THE LIFO TEAM
ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΪΝ ΑΝΤΡΙΟΥ

Διεθνή / Αρχεία Έπσταϊν: Η πρώην βοηθός του Άντριου ετοιμάζεται να καταθέσει στην Αστυνομία

Η Σάρλοτ Μάνλεϊ φέρεται να οργάνωσε την επίσκεψη μιας μασέζ – φίλης της Μάξγουελ – στο Παλάτι για λογαριασμό του Άντριου, με έξοδα που χρεώθηκαν στον τραπεζικό λογαριασμό του Μπάκιγχαμ
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΠΟΥ ΒΡΟΧΗ

Διεθνή / Ιράν: Προειδοποίηση ΠΟΥ για τη «μαύρη βροχή» και τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία

Πώς συνδέονται οι χημικές ενώσεις που απελευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα μετά τις επιθέσεις σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αναπνευστικών προβλημάτων και ίσως ορισμένων μορφών καρκίνου
THE LIFO TEAM
ΚΥΠΡΟΣ ΓΑΛΛΙΑ ΜΑΚΡΟΝ

Διεθνή / Πληροφορίες ότι το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» φτάνει ανοικτά της Κύπρου

Παράλληλα, φέρεται να ακολουθεί και ελικοπτεροφόρο τελευταίας τεχνολογίας που μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 35 ελικόπτερα και έως 450 στρατιώτες, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για εκκενώσεις πολιτών
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΟΥΙΛΙΑΜ

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον - Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Βίντεο από τα γιουχαΐσματα συγκεντρωμένου πλήθους εναντίον τους

Το πριγκιπικό ζεύγος δέχθηκε έντονες αποδοκιμασίες με αφορμή τη μεγαλύτερη βασιλική συγκέντρωση στο Λονδίνο μετά τη σύλληψη του Άντριου - Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από το Αββαείο του Ουέστμινστερ
THE LIFO TEAM