Μεξικό: 45 επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας

Μεξικό: 45 επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας Facebook Twitter
Το Μεξικό, όπου οι πολίτες θα κληθούν να εκλέξουν τον νέο πρόεδρο της χώρας την 1η Ιουλίου, θεωρείται μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες στον κόσμο για τους δημοσιογράφους: πάνω από 100 έχουν δολοφονηθεί από το 2000. Από την αρχή του τρέχοντος έτους, έχουν δολοφονηθεί τουλάχιστον πέντε. (EPA/SASHENKA GUTIERREZ)
0

Σε πολλαπλασιασμό των επιθέσεων εναντίον των δημοσιογράφων στο Μεξικό συνέβαλε η προεκλογική εκστρατεία, όπως κατήγγειλαν τη Δευτέρα δύο οργανώσεις υπεράσπισης της ελευθεροτυπίας, που έχουν καταγράψει 45 κρούσματα μέσα στους πρώτους πέντε μήνες της χρονιάς.

Ο πραγματικός αριθμός των επιθέσεων εναντίον δημοσιογράφων από την 1η Ιανουαρίου μέχρι την 31η Μαΐου ενδέχεται να είναι ακόμη πιο υψηλός, καθώς «πολλοί δημοσιογράφοι προτιμούν να σιωπούν για να προστατεύσουν την ασφάλειά τους σε επικίνδυνες περιοχές», τόνισε η Μπαλμπίνα Φλόρες, η αντιπρόσωπος στο Μεξικό της μη κυβερνητικής οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF), κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου.

Το Μεξικό, όπου οι πολίτες θα κληθούν να εκλέξουν τον νέο πρόεδρο της χώρας την 1η Ιουλίου, θεωρείται μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες στον κόσμο για τους δημοσιογράφους: πάνω από 100 έχουν δολοφονηθεί από το 2000. Από την αρχή του τρέχοντος έτους, έχουν δολοφονηθεί τουλάχιστον πέντε.

Στην πλειονότητά τους, αυτά τα εγκλήματα μένουν ατιμώρητα.

Την 15η Μαΐου, την ημέρα που συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τη δολοφονία του δημοσιογράφου-ερευνητή Χαβιέρ Βαλδές το 2017, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για να απαιτήσουν δικαιοσύνη, παρά τη σύλληψη ενός από τους φερόμενους ως δράστες.

Ο φόνος αυτού του διάσημου ρεπόρτερ, ιδρυτή της εβδομαδιαίας εφημερίδας Ριοδόσε, συνεργάτη της ημερήσιας εφημερίδας Λα Χορνάδα και του Γαλλικού Πρακτορείου, προκάλεσε κύμα αγανάκτησης διεθνώς.

Από τις 45 καταγεγραμμένες επιθέσεις, οι 16 είχαν στόχους γυναίκες και 29 άνδρες, ενώ άλλες 4 μέσα ενημέρωσης.

Στην πλειονότητά τους, επρόκειτο για απειλές, άσκηση σωματικής βίας και εκστρατείες κατασυκοφάντησης.

Ο μήνας με τον βαρύτερο απολογισμό μέχρι στιγμής φέτος ήταν ο Μάιος, αλλά η εκπρόσωπος της RSF προειδοποίησε πως «όταν η εκλογική διαδικασία πλησιάζει στο τέλος της, οι επιθέσεις αυξάνονται».

Σύμφωνα με την έρευνα των οργανώσεων, βασικοί δράστες των επιθέσεων είναι πολιτικές συμμαχίες που διεκδικούν την εξουσία σε διάφορες περιοχές του Μεξικού, σε πολλές από τις οποίες έχει παρεισφρήσει το οργανωμένο έγκλημα.

«Ο Τύπος είναι κίνδυνος για τους διεφθαρμένους πολιτικούς», τόνισε η Σάρα Μεντιόλα, διευθύντρια της ΜΚΟ Propuesta Cívica.

Οι δύο οργανώσεις προέτρεψαν τις αρχές και τα μέσα ενημέρωσης να δημιουργήσουν πρωτόκολλα ασφάλειας για τους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της κάλυψης εκλογικών αναμετρήσεων και έπειτα από αυτή.

Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας προεκλογικής εκστρατείας επίσης καταγράφηκε ρεκόρ επιθέσεων εναντίον πολιτικών, ιδίως υποψήφιων για τοπικά αιρετά αξιώματα.

Σύμφωνα τα στοιχεία της εταιρείας συμβούλων Etellekt, από τον Σεπτέμβριο έχουν δολοφονηθεί τουλάχιστον 113.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αξιωματούχος ΟΗΕ: «Το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο εμποδίζοντας τη βοήθεια στη Γάζα»

Διεθνή / Αξιωματούχος ΟΗΕ: «Το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο εμποδίζοντας τη βοήθεια στη Γάζα»

«Τα αποθέματά μας θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες ολόκληρου του πληθυσμού για περίπου τρεις μήνες, αλλά παραμένουν εκτός της Γάζας», δήλωσε ανώτερο στέλεχος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ «σχεδόν αποφάσισε» για τη Βενεζουέλα – Αεροπλανοφόρο και 15.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην περιοχή

Διεθνή / Ο Τραμπ «σχεδόν αποφάσισε» για τη Βενεζουέλα – Αεροπλανοφόρο και 15.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην περιοχή

Ο Νικολάς Μαδούρο έχει θέσει τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας σε ύψιστο συναγερμό, ενώ δυτικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ αναφέρουν ότι δεν έχουν ενημερωθεί για τις ακριβείς προθέσεις της Ουάσιγκτον
LIFO NEWSROOM
Joyce Carol Oates: Η κορυφαία Αμερικανίδα συγγραφέας αποδόμησε τον Μασκ χωρίς να τον κατονομάσει

Διεθνή / Joyce Carol Oates: Η κορυφαία Αμερικανίδα συγγραφέας αποδόμησε τον Μασκ χωρίς να τον κατονομάσει

Ο Μασκ αντέδρασε οργισμένα στις αιχμές της Oates, αποκαλώντας τις «ψεύτικες» και τη συγγραφέα «κακεντρεχή», ενώ υποβάθμισε και το έργο της με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς.
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - «Beast Land»: Ο MrBeast εγκαινίασε θεματικό πάρκο στη Σαουδική Αραβία

Διεθνή / «Beast Land»: Ο MrBeast εγκαινίασε θεματικό πάρκο στη Σαουδική Αραβία

Η κίνηση εντάσσεται στη Vision 2030 του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, που στοχεύει στη διαφοροποίηση της οικονομίας από το πετρέλαιο και στον πλήρη μετασχηματισμό της σαουδαραβικής κοινωνίας
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Άντριου: O πραγματικός λόγος πίσω από την απόφαση να εγκαταλείψει το Royal Lodge

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: O πραγματικός λόγος πίσω από την απόφαση να εγκαταλείψει το Royal Lodge

Τι είναι αυτό που πραγματικά τον έπεισε να εγκαταλείψει επιτέλους το Royal Lodge, την ώρα που υπήρχαν πολλαπλές οικογενειακές και πολιτικές πιέσεις και ο ίδιος θεωρούσε ότι μια δημόσια αποχώρηση θα μπορούσε να εκληφθεί ως παραδοχή ενοχής
LIFO NEWSROOM