Μεξικό: 45 επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας

Μεξικό: 45 επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας Facebook Twitter
Το Μεξικό, όπου οι πολίτες θα κληθούν να εκλέξουν τον νέο πρόεδρο της χώρας την 1η Ιουλίου, θεωρείται μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες στον κόσμο για τους δημοσιογράφους: πάνω από 100 έχουν δολοφονηθεί από το 2000. Από την αρχή του τρέχοντος έτους, έχουν δολοφονηθεί τουλάχιστον πέντε. (EPA/SASHENKA GUTIERREZ)
0

Σε πολλαπλασιασμό των επιθέσεων εναντίον των δημοσιογράφων στο Μεξικό συνέβαλε η προεκλογική εκστρατεία, όπως κατήγγειλαν τη Δευτέρα δύο οργανώσεις υπεράσπισης της ελευθεροτυπίας, που έχουν καταγράψει 45 κρούσματα μέσα στους πρώτους πέντε μήνες της χρονιάς.

Ο πραγματικός αριθμός των επιθέσεων εναντίον δημοσιογράφων από την 1η Ιανουαρίου μέχρι την 31η Μαΐου ενδέχεται να είναι ακόμη πιο υψηλός, καθώς «πολλοί δημοσιογράφοι προτιμούν να σιωπούν για να προστατεύσουν την ασφάλειά τους σε επικίνδυνες περιοχές», τόνισε η Μπαλμπίνα Φλόρες, η αντιπρόσωπος στο Μεξικό της μη κυβερνητικής οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF), κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου.

Το Μεξικό, όπου οι πολίτες θα κληθούν να εκλέξουν τον νέο πρόεδρο της χώρας την 1η Ιουλίου, θεωρείται μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες στον κόσμο για τους δημοσιογράφους: πάνω από 100 έχουν δολοφονηθεί από το 2000. Από την αρχή του τρέχοντος έτους, έχουν δολοφονηθεί τουλάχιστον πέντε.

Στην πλειονότητά τους, αυτά τα εγκλήματα μένουν ατιμώρητα.

Την 15η Μαΐου, την ημέρα που συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τη δολοφονία του δημοσιογράφου-ερευνητή Χαβιέρ Βαλδές το 2017, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για να απαιτήσουν δικαιοσύνη, παρά τη σύλληψη ενός από τους φερόμενους ως δράστες.

Ο φόνος αυτού του διάσημου ρεπόρτερ, ιδρυτή της εβδομαδιαίας εφημερίδας Ριοδόσε, συνεργάτη της ημερήσιας εφημερίδας Λα Χορνάδα και του Γαλλικού Πρακτορείου, προκάλεσε κύμα αγανάκτησης διεθνώς.

Από τις 45 καταγεγραμμένες επιθέσεις, οι 16 είχαν στόχους γυναίκες και 29 άνδρες, ενώ άλλες 4 μέσα ενημέρωσης.

Στην πλειονότητά τους, επρόκειτο για απειλές, άσκηση σωματικής βίας και εκστρατείες κατασυκοφάντησης.

Ο μήνας με τον βαρύτερο απολογισμό μέχρι στιγμής φέτος ήταν ο Μάιος, αλλά η εκπρόσωπος της RSF προειδοποίησε πως «όταν η εκλογική διαδικασία πλησιάζει στο τέλος της, οι επιθέσεις αυξάνονται».

Σύμφωνα με την έρευνα των οργανώσεων, βασικοί δράστες των επιθέσεων είναι πολιτικές συμμαχίες που διεκδικούν την εξουσία σε διάφορες περιοχές του Μεξικού, σε πολλές από τις οποίες έχει παρεισφρήσει το οργανωμένο έγκλημα.

«Ο Τύπος είναι κίνδυνος για τους διεφθαρμένους πολιτικούς», τόνισε η Σάρα Μεντιόλα, διευθύντρια της ΜΚΟ Propuesta Cívica.

Οι δύο οργανώσεις προέτρεψαν τις αρχές και τα μέσα ενημέρωσης να δημιουργήσουν πρωτόκολλα ασφάλειας για τους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της κάλυψης εκλογικών αναμετρήσεων και έπειτα από αυτή.

Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας προεκλογικής εκστρατείας επίσης καταγράφηκε ρεκόρ επιθέσεων εναντίον πολιτικών, ιδίως υποψήφιων για τοπικά αιρετά αξιώματα.

Σύμφωνα τα στοιχεία της εταιρείας συμβούλων Etellekt, από τον Σεπτέμβριο έχουν δολοφονηθεί τουλάχιστον 113.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

FBI ΚΑΣ ΠΑΤΕΛ

Διεθνή / The Atlantic: Ο διευθυντής του FBI «αγνοείται» - Ανησυχία για τη συμπεριφορά του Πατέλ

Περιστατικά υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, απουσίες χωρίς εξήγηση και έντονη αστάθεια στη συμπεριφορά του φέρεται να προκαλούν ανησυχία στο εσωτερικό του FBI και της κυβέρνησης Τραμπ
THE LIFO TEAM
Η Δεξιά δεν μισεί κάθε queer σώμα. Μισεί αυτό που τη ξεσκεπάζει

Διεθνή / Ο «κανονικός γκέι» της αμερικανικής Δεξιάς και η βία απέναντι σε όλους τους άλλους

Η ιστορία γύρω από τον σύζυγο της Κρίστι Νόεμ δεν έφερε στην επιφάνεια μόνο άλλη μία υπόθεση πολιτικής υποκρισίας. Ξανάνοιξε κάτι παλιό και πολύ βρόμικο: η Δεξιά μπορεί να ανεχθεί τον «κανονικό» γκέι, τον διακριτικό, τον αρκετά ανδρικό, τον σωστά ντυμένο. Αυτό που δεν αντέχει είναι το queer σώμα που εκθέτει ότι η αρρενωπότητά της δεν είναι φύση αλλά σκηνοθεσία.
THE LIFO TEAM
ΤΖΟΡΤΖΙΑ ΜΕΛΟΝΙ ΙΤΑΛΙΑ ΣΙΛΒΙΑ ΣΑΛΙΣ ΓΕΝΟΒΑ

Διεθνή / Ιταλία: Καθώς η επιρροή της Μελόνι εξασθενεί, η προοδευτική Σίλβια Σάλις κερδίζει έδαφος στη Γένοβα

Πάνω από 20.000 άνθρωποι γέμισαν την κεντρική Piazza Matteotti στη Γένοβα το περασμένο Σαββατοκύριακο για μια δωρεάν συναυλία της βραβευμένης techno DJ Σάρλοτ ντε Βίτ. Ανάμεσά τους, η δήμαρχος της πόλης, Σίλβια Σάλις.
THE LIFO TEAM