Μετά τον Κόλπο του Μεξικού, ο Τραμπ μετονομάζει και τον Περσικό Κόλπο

Μετά τον Κόλπο του Μεξικού, ο Τραμπ μετονομάζει τον Περσικό Κόλπο Facebook Twitter
Ο Ντόναλντ Τραμπ / Φωτ: EPA, αρχείου
0

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να ανακοινώσει ότι οι ΗΠΑ θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν την ονομασία «Αραβικός Κόλπος» ή «Κόλπος της Αραβίας» αντί για τον καθιερωμένο όρο «Περσικός Κόλπος», σύμφωνα με το Associated Press.

Το πρακτορείο ειδήσεων επικαλείται δύο Αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, οι οποίοι πρόσθεσαν ότι η ανακοίνωση θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, κατά την επίσημη επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ στη Σαουδική Αραβία.

Η αντίδραση του Ιράν στην απόφαση του Τραμπ

Η κίνηση αυτή έχει ήδη προκαλέσει την οργή της Τεχεράνης, με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, Αμπάς Αραγτσί, να καταγγέλλει δημόσια την προσπάθεια «πολιτικής χειραγώγησης» ενός ιστορικά καθιερωμένου γεωγραφικού όρου. Όπως έγραψε στην πλατφόρμα X, «η ονομασία των υδάτινων οδών της Μέσης Ανατολής δεν υποδηλώνει κυριότητα, αλλά έναν κοινό σεβασμό για την πολιτισμική κληρονομιά της ανθρωπότητας».

Ο Ιρανός αξιωματούχος προειδοποίησε ότι μια τέτοια πρωτοβουλία δεν έχει καμία νομική ή γεωγραφική ισχύ και το μόνο που θα καταφέρει είναι να εξοργίσει «όλους τους Ιρανούς, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, εντός και εκτός συνόρων».

Γιατί η ονομασία του Κόλπου αποτελεί σημείο αντιπαράθεσης

Η ονομασία του Κόλπου έχει αποτελέσει σημείο αντιπαράθεσης εδώ και δεκαετίες. Το Ιράν, στο παρελθόν γνωστό ως Περσία, επιμένει στη διατήρηση της ιστορικής ονομασίας «Περσικός Κόλπος», που χρησιμοποιείται παγκοσμίως από τον 16ο αιώνα. Αντίθετα, πολλές αραβικές χώρες προτιμούν τον όρο «Αραβικός Κόλπος», όπως και ο αμερικανικός στρατός, ο οποίος εδώ και χρόνια χρησιμοποιεί αυτή την ονομασία σε χάρτες και ανακοινώσεις του.

Το θέμα έχει αποκτήσει και έντονη πολιτισμική διάσταση για τους Ιρανούς, οι οποίοι συνδέουν το όνομα με την ιστορία της Περσικής Αυτοκρατορίας. Κατά την πρώτη προεδρική του θητεία, το 2017, ο Τραμπ είχε ήδη χρησιμοποιήσει δημόσια τον όρο «Arabian Gulf», προκαλώντας τότε την ειρωνική αντίδραση του Ιρανού προέδρου Χασάν Ρουχανί, που του είχε συστήσει «να μελετήσει λίγη γεωγραφία».

Τυπικά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ μπορεί να τροποποιήσει την ορολογία που χρησιμοποιεί η αμερικανική κυβέρνηση, χωρίς όμως να έχει τη δικαιοδοσία να επιβάλει αυτή την αλλαγή σε διεθνές επίπεδο.

Μετά τον Κόλπο του Μεξικού, ο Τραμπ μετονομάζει τον Περσικό Κόλπο Facebook Twitter
Σήμερα, στο Google Maps των ΗΠΑ η τοποθεσία εμφανίζεται ως «Persian Gulf (Arabian Gulf)» / Φωτ: Google Maps

Την ευθύνη για την ονοματοδοσία των θαλάσσιων περιοχών έχει η Διεθνής Υδρογραφική Οργάνωση, στην οποία συμμετέχουν και οι ΗΠΑ. Είναι σύνηθες, πάντως, διαφορετικά κράτη να χρησιμοποιούν διαφορετικές ονομασίες για το ίδιο γεωγραφικό σημείο σε δικές τους επίσημες αναφορές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα έχει δημιουργήσει εντάσεις και στο παρελθόν. Το 2012, το Ιράν είχε απειλήσει με νομικές ενέργειες την Google, επειδή απέφυγε να δώσει όνομα στον Κόλπο στους διαδικτυακούς της χάρτες. Σήμερα, στο Google Maps των ΗΠΑ εμφανίζεται ως «Persian Gulf (Arabian Gulf)», ενώ η Apple χρησιμοποιεί αποκλειστικά τον όρο «Persian Gulf».

Η κίνηση του Τραμπ έρχεται λίγους μήνες αφού ο Αμερικανός πρόεδρος διέταξε τη μετονομασία του Κόλπου του Μεξικού σε «Gulf of America».

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Kellogg's, Coca-Cola και μπύρα Brewdog στα ρωσικά ράφια παρά τις κυρώσεις

Διεθνή / Kellogg's, Coca-Cola και μπύρα Brewdog στα ρωσικά ράφια παρά τις κυρώσεις - Το «παραθυράκι» των εισαγωγών

Η Ρωσία είναι η οικονομία με τις περισσότερες κυρώσεις στον κόσμο, αλλά περισσότερα από τρία χρόνια μετά την υποτιθέμενη απομόνωσή της τα ράφια εξακολουθούν να είναι γεμάτα με δυτικά προϊόντα
LIFO NEWSROOM
Σουδάν: Τουρκία και ΗΑΕ κλιμακώνουν τη σύγκρουση με drone και έμμέσες παρεμβάσεις

Διεθνή / Σουδάν: Τουρκία και ΗΑΕ κλιμακώνουν τη σύγκρουση με drone και έμμεσες παρεμβάσεις

Η σύγκρουση στο Σουδάν μετατρέπεται σε περιφερειακή κρίση, με την Τουρκία να στηρίζει τον κυβερνητικό στρατό με drones και τα ΗΑΕ να ενισχύουν παραστρατιωτικές δυνάμεις. Αναλυτές προειδοποιούν για περαιτέρω αποσταθεροποίηση
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Ανεξέλεγκτο το νέο «σύστημα θαλάσσιων ταξί» μεταναστών στη Μάγχη: Ανήμπορη η γαλλική αστυνομία

Διεθνή / Ανεξέλεγκτο το νέο «σύστημα θαλάσσιων ταξί» μεταναστών στη Μάγχη: Ανήμπορη η γαλλική αστυνομία

Η γαλλική αστυνομία αδυνατεί να αναχαιτίσει την αύξηση των παράνομων διελεύσεων προς τη Βρετανία μέσω «θαλάσσιων ταξί» - Νέες τακτικές από κυκλώματα διακινητών και αυξημένος κίνδυνος για γυναίκες και παιδιά
LIFO NEWSROOM
Θα επιτεθούν οι ΗΠΑ κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν;

Διεθνή / Η βόμβα GBU 57 και τα βομβαρδιστικά B-2: Θα επιτεθούν οι ΗΠΑ κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν;

Οι ΗΠΑ ενισχύουν τη στρατιωτική τους παρουσία στη Μέση Ανατολή, τηρώντας μία ασάφεια ως προς την πιθανότητα να επιτεθούν κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, καθώς ο Τραμπ εξετάζει την επέμβαση στον πόλεμο Ισραήλ-Ιράν
LIFO NEWSROOM
Ρωσία και Μέση Ανατολή: Η αντίδραση στην επιχείρηση «Rising Lion» του Ισραήλ και οι στρατηγικές επιπτώσεις

Ανάλυση / Ρωσία και Μέση Ανατολή: Η αντίδραση στην επιχείρηση «Rising Lion» του Ισραήλ και οι στρατηγικές επιπτώσεις

Η Ρωσία χαρακτηρίζει την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή «επικίνδυνη» αλλά βλέπει και οφέλη, ενώ η στρατηγική της θέση δοκιμάζεται εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και της σύγκρουσης Ισραήλ-Ιράν
LIFO NEWSROOM
Κλιμακώνεται ο πόλεμος Ισραήλ - Ιράν: Ο Τραμπ απαιτεί «άνευ όρων παράδοση» της Τεχεράνης

Διεθνή / Κλιμακώνεται ο πόλεμος Ισραήλ - Ιράν: Ο Τραμπ απαιτεί «άνευ όρων παράδοση» της Τεχεράνης

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να στοχοποιεί κρίσιμες ιρανικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων εγκαταστάσεων που σχετίζονται με το πυρηνικό πρόγραμμα και συστημάτων εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων
LIFO NEWSROOM
Οι ΗΠΑ στέλνουν μαχητικά αεροσκάφη στη Μέση Ανατολή καθώς κλιμακώνεται η σύγκρουση Ισραήλ–Ιράν

Διεθνή / Οι ΗΠΑ στέλνουν μαχητικά αεροσκάφη στη Μέση Ανατολή ενώ κλιμακώνεται η σύγκρουση Ισραήλ–Ιράν

Εξετάζεται και η ανάπτυξη πολεμικών πλοίων ικανών να αναχαιτίζουν βαλλιστικούς πυραύλους στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως ανέφερε αξιωματούχος του Πενταγώνου
LIFO NEWSROOM