Μετά τις μπαλαρίνες, οι μουσικοί της Όπερας του Παρισιού: Διαδήλωση με Προκόφιεφ κατά του συνταξιοδοτικού

Μετά τις μπαλαρίνες, οι μουσικοί της Όπερας του Παρισιού: Διαδήλωση με Προκόφιεφ κατά του συνταξιοδοτικού Facebook Twitter
Διαδήλωσαν κατά του συνταξιοδοτικού με μία συναυλία έξω από την Όπερα της Βαστίλλης
1

Επί περίπου ένα μήνα η ορχήστρα της Όπερας του Παρισιού είχε σιγήσει. Ωστόσο, σήμερα, οι μουσικοί έδωσαν παράσταση στα σκαλοπάτια της όπερας της Βαστίλης, διαμαρτυρόμενοι στην προωθούμενη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Μακρόν.

Το τμήμα εγχόρδων της ορχήστρας εκτέλεσε το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Προκόφιεφ ενώ πίσω τους ένα πανό έγραφε «Σε απεργία η Όπερα του Παρισιού».

Οι μουσικοί αντιδρούν στη δρομολογούμενη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό που προωθεί η κυβέρνηση του Μακρόν. Όπως λένε, δουλεύουν υπερβολικά πολλές ώρες, συχνά και τα Σαββατοκύριακα και δεν θέλουν να ανέβει το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησής τους.

Οι πανεθνικές απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν παραλύσει τις δημόσιες μεταφορές και τα μαθήματα στα δημόσια σχολεία.

«Είναι η ευκαιρία μας να φέρουμε λίγη θετικότητα και να δείξουμε πως η δουλειά μας είναι να παίζουμε μουσική. Είναι θλιβερό για εμάς να βρισκόμαστε σε απεργία σχεδόν ένα μήνα και να έχουμε ακυρώσει 45 παραστάσεις» τόνισε ο Κριστόφ Γκριντέλ, εκπρόσωπος του σωματείου που δουλεύει στην όπερα, προσθέτοντας πως επιθυμία όλων είναι η κυβέρνηση να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τα συνδικάτα και να επανεξετάσει την απόφασή της.

Λίγες ημέρες πριν, σε μία ανάλογη διαμαρτυρία κατά του συνταξιοδοτικού, οι μπαλαρίνες της Συμφωνικής Ορχήστρας του Παρισιού χόρεψαν χθες τη «Λίμνη των Κύκνων» στην είσοδο της Όπερας Γκαρνιέ.

Πίσω τους ήταν πανό με το σύνθημα «Πολιτισμός σε κίνδυνο» ενώ εκατοντάδες θεατές παρακολούθησαν την αυτοσχέδια παράσταση διαμαρτυρίας.

Αμετακίνητος ο Μακρόν

 

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του επέμεινε ότι θα προωθήσει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, παρά τις απεργίες που έχουν κηρύξει τα συνδικάτα τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο Μακρόν είπε ότι αναμένει από την κυβέρνησή του να καταλήξει σύντομα σε μια συμβιβαστική λύση με τα συνδικάτα, όμως χωρίς να υποχωρήσει από τις βασικές αρχές που έχουν παρουσιάσει οι υπουργοί.

Τα συνδικάτα προσπαθούν να πείσουν την κυβέρνηση να εγκαταλείψει το σχέδιο αυτό, προχωρώντας σε πανεθνικές απεργίες που έχουν παραλύσει τις δημόσιες μεταφορές από τις 5 Δεκεμβρίου.

Με πληροφορίες από BBC/FRANCE24/ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
ΤΟΥΣ ΑΞΙΖΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΗΛΩΣΗ!Τους εύχομαι ολόψυχα να κερδίσουν τους δίκαιους αγώνες τους!Εδώ οι μόνες, αντίστοιχες διαμαρτυρίες μουσικών και χορευτών που θα πιάσουν τόπο (και αυτός με κουτουρού αντίκτυπο, όχι επί της ουσίας), είναι των μπουζουκομάγαζων!.....η μόνη σχέση και γνώση που έχει ο μέσος Έλληνας με τις κλασικές πολιτισμικές τέχνες (κλασική μουσική και χορός) είναι οι βιολιτζίδες των νησιώτικων και οι χορεύτριες Pole Dancing!...

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ