Στην Αλγερία εκατοντάδες γυναίκες που ασθένησαν από καρκίνο του μαστού και υποβλήθηκαν σε μαστεκτομή αντιμετωπίζουν μία ακόμη πιο θλιβερή -από αυτήν που ήδη βιώνουν- πραγματικότητα: τις εγκαταλείπουν οι σύζυγοι τους, συνήθως μαζί με τα παιδιά που απέκτησαν κατά τη διάρκεια του γάμου τους. 

 

«Μετά τη μαστεκτομή και ενώ βρισκόμουν ακόμη στο στάδιο των χημειοθεραπειών, μου ανακοίνωσε ότι με χωρίζει, γιατί ήμουν πλέον μισή γυναίκα», λέει η Λίντα, ένα από τα θύματα αυτού του αποκαρδιωτικού για τις ασθενείς (και όχι μόνο) φαινομένου.  Οι γυναίκες αυτές είναι και η αιτία της δημιουργίας του μη κερδοσκοπικού ιδρύματος "Nour Doha".

 

Οι υπεύθυνοι του ιδρύματος -γυναίκες στο σύνολό τους- στόχο έχουν τόσο την εξάλειψη του στίγματος της μαστεκτομής, αλλά και την ιατρική και ψυχολογική υποστήριξη των γυναικών που δίνουν αυτή τη σκληρή μάχη. Ακριβώς, επειδή τα ποσοστά διαζυγίων λόγω μαστεκτομών έχουν εκτιναχθεί τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται η απροθυμία πολλών γυναικών να προχωρήσουν στο χειρουργείο.

 

Όπως λέει η υπεύθυνη του ιδρύματος φτάνουν στο σημείο να προτιμούν να χάσουν τη ζωή τους, από το να χάσουν τα στήθη και μαζί με αυτά τον άντρα και τα παιδιά τους.  «Ο καρκίνος με βοήθησε να βγω από έναν γάμο κακοποίησης», καταλήγει η Linda που στάθηκε ξανά στα πόδια της, μετά από αρκετό καιρό στο ίδρυμα...