Μεσανατολικό: Αναμονή για την εκεχειρία εν μέσω διεθνών πιέσεων - Δεν κάνει πίσω ο Νετανιάχου

Μεσανατολικό: Η Γαλλία κατέθεσε σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι ΗΠΑ λένε όχι Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Σε «ναυάγιο» οδηγήθηκαν για ακόμα μία μέρα οι διεθνείς παρεμβάσεις για κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους, με την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας να γίνεται όλο και πιο δραματική.

Ωστόσο, οι διεθνείς προσπάθειες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, τη στιγμή μάλιστα που η Χαμάς αποκάλυψε χθες ότι αναμένεται εκεχειρία τις επόμενες 48 ώρες.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης ότι αναμένει το Ισραήλ και οι ένοπλες οργανώσεις της Λωρίδας της Γάζας να καταλήξουν «μέσα στις επόμενες δύο μέρες» σε συμφωνία για εκεχειρία, για τη διακοπή των εχθροπραξιών.

«Πιστεύω ότι οι εν εξελίξει προσπάθειες για μια κατάπαυση του πυρός θα πετύχουν», ανέφερε ο ανώτερος πολιτικός αξιωματούχος της Χαμάς, Μούσα Αμπού Μαρτζούκ κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο λιβανέζικο τηλεοπτικό δίκτυο al-Mayadeen.

«Αναμένω μια εκεχειρία εντός των επόμενων δύο ημερών και η εκεχειρία θα είναι βάσει αμοιβαίας συμφωνίας», είπε.

Η Γαλλία κατέθεσε σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι ΗΠΑ λένε όχι

Η αποστολή των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσε χθες πως η Ουάσινγκτον «δεν θα υποστηρίξει» ενέργειες οι οποίες «πιστεύουμε πως υπονομεύουν τις προσπάθειες για να αποκλιμακωθεί» η βία μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, ερωτηθείσα σχετικά με το σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας που καταρτίστηκε από τη Γαλλία.

Η γαλλική αποστολή διένειμε το κείμενο στα υπόλοιπα 14 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ νωρίτερα χθες.

Το κείμενο απαιτεί να υπάρξει άμεσος τερματισμός των εχθροπραξιών, ενώ καταδικάζει τις «εκτοξεύσεις πυραύλων αδιακρίτως εναντίον περιοχών όπου ζουν άμαχοι», χωρίς να αναφέρεται ονομαστικά στη μία ή στην άλλη πλευρά. Καλεί να προστατευθούν οι άμαχοι και να ξαναρχίσει η ειρηνευτική διαδικασία για την επίλυση του Μεσανατολικού στη βάση των δύο κρατών.

Οι Παλαιστίνιοι οραματίζονται την απόκτηση ανεξάρτητου κράτους στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, εδάφη που κατέλαβε το Ισραήλ το 1967.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας δήλωσε ότι ελπίζει το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας θα διεξαγάγει ψηφοφορία το συντομότερο δυνατόν. Για να εγκριθεί οποιαδήποτε απόφαση, απαιτείται να εξασφαλίσει εννέα ψήφους και να μην ασκηθεί βέτο από κάποιο από τα πέντε κράτη-μόνιμα μέλη (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία).

Οι ΗΠΑ παραδοσιακά προστατεύουν το Ισραήλ, στενό σύμμαχό τους, στον ΟΗΕ. Η αμερικανίδα πρεσβεύτρια Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ είπε στους ομολόγους της την Τρίτη πως μια «δημόσια τοποθέτηση αυτή τη στιγμή» από το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν θα συνέβαλε να αποκλιμακωθεί η σύγκρουση.

Εκπρόσωπος της αμερικανικής αποστολής απάντησε σε ερώτηση για τη γαλλική πρωτοβουλία πως η θέση της Ουάσινγκτον δεν έχει αλλάξει.

«Έχουμε πει με σαφήνεια και συνέπεια ότι επικεντρωνόμαστε σε εντατικές διπλωματικές προσπάθειες που είναι σε εξέλιξη για να τερματιστεί η βία και δεν θα υποστηρίξουμε ενέργειες που πιστεύουμε ότι θα υπονόμευαν τις προσπάθειες να υπάρξει αποκλιμάκωση».

Νετανιάχου: Είμαι αποφασισμένος να συνεχίσω αυτή την επιχείρηση

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε αποφασισμένος να συνεχίσει την επιχείρηση εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας παρότι ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τον παρότρυνε να επιδιώξει «αποκλιμάκωση» έπειτα από δέκα ημέρες αιματηρών εχθροπραξιών.

Γάλλοι διπλωμάτες, που εξήγησαν πως αποφασίστηκε να κατατεθεί το σχέδιο απόφασης μετά την εναντίωση των ΗΠΑ στο να δημοσιοποιηθεί έστω μια ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας, πιστεύουν ότι εάν καρποφορήσει θα αυξήσει την πίεση στα μέρη.

Με την άποψη αυτή συμφωνεί ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. «Θεωρούμε ότι η ενωμένη, ισχυρή φωνή του Συμβουλίου έχει βάρος, όχι μόνο σε αυτή την κρίση, αλλά και σε άλλες ένοπλες συρράξεις», εξήγησε εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα.

Οι νεκροί και από τις δύο πλευρές

Επτά Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων ένας ανάπηρος άνδρας, η έγκυος σύζυγός του και η τρίχρονη κόρη τους, έχασαν τη ζωή τους χθες από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας και ένας ακόμη άνθρωπος υπέκυψε στα τραύματά του, σύμφωνα με το τοπικό υπουργείο Υγείας.

Μετά τον τελευταίο απολογισμό, ο συνολικός αριθμός των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί στον παλαιστινιακό θύλακα από την έναρξη της σύγκρουσης στις 10 Μαΐου μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινιακών ένοπλων ομάδων αυξήθηκε σε 227, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Στο Ισραήλ, οι ρουκέτες από τη Γάζα έχουν αφήσει 12 ανθρώπους νεκρούς, σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΜΠΟΛΑ ΗΠΑ ΚΕΝΥΑ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / NYT: Η κυβέρνηση Τραμπ θα στέλνει στην Κένυα Αμερικανούς που εκτέθηκαν στον Έμπολα

Η προσέγγιση αυτή σηματοδοτεί σημαντική αλλαγή σε σχέση με προηγούμενες αμερικανικές κυβερνήσεις, οι οποίες μετέφεραν πολίτες και υγειονομικούς πίσω στις ΗΠΑ για νοσηλεία σε εξειδικευμένες μονάδες υψηλής ασφάλειας
THE LIFO TEAM
GEN Z JONATHAN HAIDT NYU

Διεθνή / «Προστατεύστε την προσοχή σας»: Το μήνυμα του Jonathan Haidt στους αποφοίτους της Gen Z

Μιλώντας στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, ο κοινωνικός ψυχολόγος κάλεσε τους νέους να προστατεύσουν την προσοχή τους από την ψηφιακή υπερφόρτωση και να επενδύσουν περισσότερο στις πραγματικές εμπειρίες και σχέσεις
THE LIFO TEAM
DANIELLA KLETTE ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

Διεθνή / Στη φυλακή η «πιο καταζητούμενη γυναίκα» της Γερμανίας μετά από δεκαετίες στην παρανομία

Η Daniela Klette, πρώην μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης, ζούσε επί δεκαετίες με ψεύτικη ταυτότητα στο Βερολίνο μέχρι που φωτογραφίες από φεστιβάλ οδήγησαν τις Αρχές στα ίχνη της
THE LIFO TEAM