Μεσανατολικό: Οι ΗΠΑ καταδικάζουν τις «αντισημιτικές» δηλώσεις Ερντογάν

EPA Facebook Twitter
0

Η Ουάσιγκτον κατήγγειλε τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτηρίζοντάς τις «αντισημιτικές» και καλώντας να αποφεύγονται «εμπρηστικά σχόλια που μπορεί να υποκινήσουν ακόμη περισσότερη βία» στη Μέση Ανατολή.

«Οι ΗΠΑ καταδικάζουν σθεναρά τις πρόσφατες αντισημιτικές δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν σχετικά με τον εβραϊκό λαό», ανέφερε ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Ο Τούρκος πρόεδρος, που αυτοπροβάλλεται ως υπερασπιστής της παλαιστινιακής υπόθεσης, επέκρινε τη Δευτέρα το Ισραήλ για τα συνεχιζόμενα πλήγματα που καταφέρνει στη Λωρίδα της Γάζας, εξαπολύοντας βαρύτατους χαρακτηρισμούς περί «δολοφόνων» οι οποίοι «σκοτώνουν παιδιά πέντε κι έξι ετών». «Μόνο όταν ρουφάνε αίμα χορταίνουν», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Οι εχθροπραξίες ξέσπασαν στις 10 Μαΐου, όταν έγινε η πρώτη εκτόξευση ομοβροντίας ρουκετών από τη Χαμάς εναντίον πόλεων του νότιου Ισραήλ, σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους 700 και πλέον Παλαιστίνιους οι οποίοι τραυματίστηκαν σε επεισόδια που σημειώθηκαν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας και τη Δευτέρα με την ισραηλινή αστυνομία στην πλατεία των Τεμενών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, περιοχή που κατέχει – παράνομα με βάση το διεθνές δίκαιο – το Ισραήλ από το 1967. Αφορμή των διαδηλώσεων αυτών ήταν η απειλή αναγκαστικής έξωσης οικογενειών Παλαιστινίων προς όφελος ισραηλινών εποίκων.

Από την έναρξη της νέας σύρραξης, πάνω από 200 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας, ανάμεσά τους τουλάχιστον 59 παιδιά, και πάνω από 1.300 άλλοι έχουν τραυματιστεί.

Από τα φραστικά πυρά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν γλίτωσε ούτε ο Τζο Μπάιντεν, με τον Τούρκο πρόεδρο να δηλώνει «γράφετε ιστορία με χέρια βουτηγμένα στο αίμα».

Ο Τζο Μπάιντεν έχει επαναβεβαιώσει επανειλημμένα την παραδοσιακή αμερικανική στήριξη στο Ισραήλ και στο δικαίωμα του εβραϊκού κράτους να «αμύνεται».

Οι σχέσεις ανάμεσα στη νέα αμερικανική κυβέρνηση και την Τουρκία, εξαρχής τεταμένες, ενδέχεται να γνωρίσουν νέα επιδείνωση, ωστόσο οι πρόεδροι των δύο χωρών δεν αποκλείεται να συναντηθούν στο περιθώριο της συνόδου του NATO στις Βρυξέλλες, τον επόμενο μήνα.

Στο Συμβούλιο του ΟΗΕ συνεχίζει να καταγράφεται αδιέξοδο επί οκτώ ημέρες, χωρίς να έχει υιοθετηθεί ούτε μια απλή ανακοίνωση για τη σύρραξη, εξαιτίας της ένστασης που προβάλλουν οι ΗΠΑ, που θεωρούν μια τέτοια κίνηση αντιπαραγωγική σε αυτό το στάδιο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters    

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΜΠΡΙΖΙΤ ΜΑΚΡΟΝ

Διεθνή / Η πλευρά Μακρόν διαψεύδει ότι το χαστούκι συνδεόταν με μηνύματα του Εμανουέλ Μακρόν σε ηθοποιό

Σύμφωνα με νέο βιβλίο, η Μπριζίτ Μακρόν «έχασε την ψυχραιμία της» κατά τη διάρκεια πτήσης του προεδρικού ζεύγους όταν είδε μήνυμα στο κινητό του Γάλλου προέδρου από Γαλλοϊρανή ηθοποιό
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ

Διεθνή / Politico: Η Ταϊβάν είναι το βασικό «αγκάθι» στις συνομιλίες Τραμπ-Σι

Το ζήτημα της Ταϊβάν παραμένει ιδιαίτερα ευαίσθητο, καθώς η Κίνα τη θεωρεί μέρος της επικράτειάς της, ενώ οι ΗΠΑ διατηρούν πολιτική «στρατηγικής ασάφειας», αναγνωρίζοντας την ξεχωριστή της υπόσταση
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΚΟΛΠΟΣ ΤΟΥ ΟΜΑΝ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ

Διεθνή / Ιρανικές δυνάμεις κατέλαβαν πλοίο-«πλωτό οπλοστάσιο» στον Κόλπο του Ομάν

Τέτοιου είδους πλοία δραστηριοποιούνται συνήθως στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Άντεν και τον Κόλπο του Ομάν, λειτουργώντας ως σημεία ανεφοδιασμού για ένοπλες ομάδες ασφαλείας που συνοδεύουν εμπορικά πλοία σε επικίνδυνες θαλάσσιες διαδρομές.
THE LIFO TEAM
ΚΟΥΒΑ ΗΠΑ ΜΠΛΑΚΑΟΥΤ ΚΑΥΣΙΜΑ

Διεθνή / Η Κούβα ανακοίνωσε ότι εξαντλήθηκαν τα καύσιμα για ηλεκτροπαραγωγή - Έως και 22 ώρες χωρίς ρεύμα

Η κατάσταση προκάλεσε νέες διαδηλώσεις στην κουβανική πρωτεύουσα, με εκατοντάδες ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τα συνεχή μπλακ άουτ και τις ελλείψεις καυσίμων
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΚΙΝΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Ιρανικά μέσα αναφέρουν ότι η Τεχεράνη επέτρεψε τη διέλευση κινεζικών πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ

Ένα κινεζικό υπερδεξαμενόπλοιο που μετέφερε 2 εκατομμύρια βαρέλια ιρακινού αργού πετρελαίου διέσχισε τα Στενά χθες Τετάρτη, σύμφωνα με δεδομένα παρακολούθησης πλοίων
THE LIFO TEAM
Ο Pedro Pascal πέταξε economy για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των private jets

Διεθνή / Ο Πέδρο Πασκάλ πέταξε οικονομική θέση για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των ιδιωτικών τζετ

Πρώην πιλότοι και ακτιβιστές καλούν τους σταρ να σταματήσουν να φτάνουν στις Κάννες με ιδιωτικά αεροπλάνα, μετά από στοιχεία που δείχνουν ότι πέρυσι 750 τέτοιες πτήσεις προς το φεστιβάλ κατανάλωσαν περίπου 2 εκατομμύρια λίτρα κηροζίνης. Ως αντίπαλο παράδειγμα δείχνουν τον Πέδρο Πασκάλ, που είχε ταξιδέψει στην οικονομική θέση.
THE LIFO TEAM
Η Ιαπωνία έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη non-binary νομική αναγνώριση

Διεθνή / Η Ιαπωνία έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη non-binary νομική αναγνώριση

Το Ανώτερο Δικαστήριο της Οσάκα έκρινε ότι το οικογενειακό μητρώο της Ιαπωνίας, που αναγνωρίζει μόνο «άνδρες» και «γυναίκες», παραβιάζει την αρχή της ισότητας. Η απόφαση δεν αλλάζει ακόμη άμεσα το σύστημα, αλλά ανοίγει έναν κρίσιμο δρόμο για τη νομική αναγνώριση non-binary ατόμων στη χώρα.
THE LIFO TEAM