Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ότι στηρίζει την επίθεση του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη, μετά την είδηση ότι ενέκρινε την πώληση όπλων στο Ισραήλ.

 

«Γράφεις ιστορία με τα αιματοβαμμένα σου χέρια», είπε ο Ερντογάν πριν από λίγο. «Μας αναγκάζετε να το πούμε αυτό. Επειδή δεν μπορούμε πλέον να μείνουμε σιωπηλοί σε αυτό (που συμβαίνει)» πρόσθεσε.

 

«Σήμερα είδαμε την υπογραφή του Μπάιντεν σχετικά με τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος αναφερόμενος στις πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ ενέκριναν προμήθεια όπλων ύψους 735 εκατ. δολ. στην ισραηλινή κυβέρνηση.

 

«Τα παλαιστινιακά εδάφη πλημμυρίζουν από διωγμούς, βάσανα και αίμα, όπως πολλά άλλα εδάφη που έχασαν την ειρήνη με το τέλος των Οθωμανών. Και το υποστηρίζετε αυτό», είπε ο Ερντογάν απευθυνόμενος στον Αμερικανό ομόλογό του.

 

Τα σχόλια του Τούρκου προέδρου αποτελούν μια από τις σφοδρότερες επιθέσεις του στον Μπάιντεν από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιανουάριο.

 

Ο Ερντογάν έχει περάσει τους τελευταίους μήνες προσπαθώντας να διορθώσει τις σχέσεις με την Ουάσιγκτον και να επικοινωνήσει με άλλους Δυτικούς συμμάχους. Ωστόσο, σήμερα προχώρησε σε απευθείας επίθεση στο πρόσωπό του.

 

Ο Τούρκος Πρόεδρος, έχει κερδίσει υποστήριξη σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή υπερασπιζόμενος την παλαιστινιακή πλευρά. Είχε κατηγορήσει το Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα για «τρομοκρατία» και ορκίστηκε να συγκεντρώσει τον κόσμο στην άμυνα της Γάζας.

 

Την ίδια ώρα η διοίκηση Μπάιντεν ενέκρινε την πιθανή πώληση όπλων, ύψους 735 εκατομμυρίων δολαρίων στο Ισραήλ και πηγές του Κογκρέσου δήλωσαν τη Δευτέρα ότι δεν αναμένεται να αντιταχθούν στην απόφαση οι Αμερικανοί γερυσοαστές, παρά τη βία μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων μαχητών.

 

Τρεις άνθρωποι του Κογκρέσου, σύμφωνα με το Reuters, δήλωσαν ότι το Σώμα ενημερώθηκε επίσημα για την προβλεπόμενη εμπορική πώληση, στις 5 Μαΐου, ως μέρος της τακτικής διαδικασίας επανεξέτασης πριν τις μεγάλες συμφωνίες πώλησης όπλων στο εξωτερικό.

 

Όπως ανέφερε πρώτη η Washington Post, το Κογκρέσο ενημερώθηκε για την προγραμματισμένη πώληση τον Απρίλιο, ως μέρος της κανονικής διαδικασίας μιας άτυπης επανεξέτασης, πριν από την επίσημη ενημέρωση στις 5 Μαΐου.

 

Σύμφωνα με τη νομοθεσία των ΗΠΑ, η επίσημη ενημέρωση ανοίγει ένα παράθυρο 15 ημερών για το Κογκρέσο να αντιταχθεί στην πώληση, η οποία δεν αναμένεται ωστόσο, παρά τη συνεχιζόμενη βία στην περιοχή.

 

Η πώληση των Joint Direct Attack Munitions, ή JDAMs, που έγινε από την Boeing Co (BA.N), θεωρήθηκε ρουτίνα τότε, πριν από την έναρξη των σκληρότερων εχθροπραξιών στην περιοχή τα τελευταία χρόνια.

 

Δεν υπήρχαν αντιρρήσεις τότε από τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικανικούς επικεφαλής των αρμόδιων επιτροπών, που εξετάζουν τέτοιες πωλήσεις, ανέφεραν οι πηγές.

 

Ερωτηθείς για σχολιασμό, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε ότι το υπουργείο απαγορεύεται σύμφωνα με την ομοσπονδιακή νομοθεσία και τους κανονισμούς να σχολιάζει ή να επιβεβαιώνει λεπτομέρειες σχετικά με τη δραστηριότητα αδειοδότησης, που σχετίζεται με τις άμεσες εμπορικές πωλήσεις, όπως η συμφωνία JDAM.

 

«Παραμένουμε βαθιά ανήσυχοι για την τρέχουσα βία και εργαζόμαστε για την επίτευξη βιώσιμης ηρεμίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

 

Η ισχυρή υποστήριξη προς το Ισραήλ αποτελεί βασική αξία τόσο των Δημοκρατικών όσο και των Ρεπουμπλικάνων μελών του Κογκρέσου των ΗΠΑ, παρά τις εκκλήσεις μερικών από τους πιο προοδευτικούς Δημοκρατικούς να λάβουν αυστηρότερη στάση απέναντι στην κυβέρνηση Νετανιάχου.

 

Η νομοθεσία των ΗΠΑ επιτρέπει στο Κογκρέσο να αντιταχθεί στις πωλήσεις όπλων, αλλά είναι απίθανο να το πράξει σε αυτήν την περίπτωση.

 

Επειδή το Ισραήλ συγκαταλέγεται ανάμεσα σε λίγες χώρες, των οποίων οι στρατιωτικές συμφωνίες έχουν εγκριθεί στο πλαίσιο μιας ταχείας διαδικασίας, το τυπικό παράθυρο για αντιρρήσεις θα κλείσει προτού οι βουλευτές μπορέσουν να εγκρίνουν ένα ψήφισμα αποδοχής, ακόμα κι αν είχαν την πρόθεση.

 

Με πληροφορίες του AFP/Reuters

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr