Οπισθοδρόμηση και απόκλιση από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ χαρακτήρισε η Άνγκελα Μέρκελ τη στάση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Κυπριακό. 

 

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με «αποτυχία των διαπραγματεύσεων», εξαιτίας της τουρκικής στάση, η καγκελάριος σημείωσε ότι είναι αρχή της να μη μιλάει για αποτυχία σε διαπραγματεύσεις. 

 

«Υπάρχει πρόοδος και οπισθοδρόμηση», δήλωσε και σημείωσε ότι «ευτυχώς» έχουν επανεκκινήσει οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όπως και ότι υπήρξε συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο. 

 

«Εμείς πάντα υποστηρίζαμε ότι πρέπει να μείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας ήδη πετύχαμε κάποια μικρότερα βήματα. Αυτά (τα βήματα) γίνονται τώρα πιο δύσκολα, διότι σχετικά με την Κύπρο, ο Τούρκος πρόεδρος, σε απόκλιση από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, εστιάζει αποκλειστικά σε μία λύση δύο κρατών, κάτι το οποίο βεβαίως δεν γίνεται αποδεκτό από την ελληνοκυπριακή πλευρά», συνέχισε η Μέρκελ. 

 

«Εδώ πρέπει να προσπαθήσουμε τώρα να κατευθύνουμε τις συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με πολλή υπομονή- και αυτό είναι δύσκολη δουλειά- στην σωστή κατεύθυνση. Αυτό τώρα ήταν σίγουρα μία οπισθοδρόμηση, αλλά από τέτοιες οπισθοδρομήσεις δεν πρέπει να αποθαρρυνόμαστε», συμπλήρωσε. 

 

«Δεν έβλεπα και εξακολουθώ να μην βλέπω μία ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ακόμη η Γερμανίδα καγκελάριος, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για καλές σχέσεις με την Άγκυρα.

 

«Για αυτόν τον λόγο τάχθηκα υπέρ του -όπως έχει συμφωνηθεί και στη Συμφωνία για το προσφυγικό μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας- να ξεκινήσουμε συζητήσεις για την Τελωνειακή Ένωση με την Τουρκία και έχουμε δώσει εντολή στην Επιτροπή να εργαστεί πάνω σε αυτό το πλαίσιο», πρόσθεσε, απαντώντας σε ερώτηση για την προοπτική ένταξης της Τουρκίας σε συνδυασμό με τη συμφωνία για το προσφυγικό.

 

Η Άνγκελα Μέρκελ υπενθύμισε ότι στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφασίστηκε να δοθούν άλλα 3 δισεκατομμύρια ευρώ στην Τουρκία, ως στήριξη για την δουλειά της με τους πρόσφυγες. 

 

«Και ακριβώς για αυτά τα θέματα είμαι σε συνομιλία με τον κ. Ερντογάν. Δεν πιστεύω ότι θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε τους πρόσφυγες ως πολιτικό εργαλείο, είναι άνθρωποι», τόνισε και σημείωσε για ακόμη μία φορά ότι η Τουρκία «φροντίζει με εξέχοντα τρόπο ιδιαίτερα για Σύρους πρόσφυγες, έχει κάνει πολλά και την έχουμε στηρίξει σε αυτό». 

 

Τέλος, εξέφρασε την επιθυμία να εξελιχθεί περαιτέρω η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, υπογραμμίζοντας ότι αυτό είναι το καλύτερο για τους ανθρώπους.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ