Μέρκελ: Ο Γκορμπατσώφ άλλαξε τη ζωή μου ριζικά, δεν θα το ξεχάσω ποτέ αυτό

Η Άνγκελα Μέρκελ με τον Μιχαήλ Γκορμπατσώφ Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο Μιχαήλ Γκορμπατσώφ έγραψε την ιστορία του κόσμου και «άλλαξε τη ζωή μου ριζικά», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ, «αποχαιρετώντας» τον τελευταίο ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 91 ετών

«Έδειξε με το παράδειγμά του πώς ένας μόνο πολιτικός μπορεί να αλλάξει τον κόσμο προς το καλύτερο», επεσήμανε η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας. «Ο Μιχαήλ Γκορμπατσώφ άλλαξε και τη δική μου ζωή ριζικά. Δεν θα το ξεχάσω ποτέ αυτό», συμπλήρωσε. 

Χωρίς «το θάρρος» του τελευταίου ηγέτη της ΕΣΣΔ, «η ειρηνική εξέγερση στη Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας δεν θα ήταν δυνατή», τόνισε η Μέρκελ, η οποία μεγάλωσε στην Ανατολική Γερμανία. 

«Ακόμη και σήμερα μπορώ να νιώσω ξανά τον φόβο που αισθανόμουν με πολλούς ανθρώπους το 1989, αυτόν του να μην ξέρεις αν θα ξεκινήσουν ξανά τα άρματα μάχης όπως το 1953, όταν φωνάξαμε “Εμείς είμαστε ο λαός”», σημείωσε αναφερόμενη σε διαδηλώσεις πολιτών που ήταν αντίθετοι στο κομμουνιστικό καθεστώς.

«Ωστόσο αυτήν τη φορά, σε αντίθεση με το 1953, δεν ξεκίνησε κανένα άρμα μάχης, δεν έπεσε κανένας πυροβολισμός. Αντί γι' αυτό, ο Μιχαήλ Γκορμπατσώφ απηύθυνε στη γηράσκουσα ηγεσία της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας τη φράση “Η ζωή τιμωρεί αυτόν που φτάνει πολύ αργά”. Επιπλέον, επέτρεψε στην επανενωμένη Γερμανία να γίνει μέλος του NATO», υπενθύμισε η πρώην καγκελάριος.

«Δεν έχω ξεχάσει τις εικόνες από τη συνάντησή του με τον καγκελάριο Χέλμουτ Κολ στον Καύκασο το 1990, η οποία κατέστησε δυνατή την ενοποίηση της Γερμανίας με ειρήνη και ελευθερία. Είθε η μνήμη των ιστορικών του επιδόσεων να επιτρέψει να υπάρξει μια παύση, κυρίως σε αυτές τις τρομερές εβδομάδες και μήνες του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας», κατέληξε η Μέρκελ. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Explainer: Γιατί ο Μπάλντουιν κατηγορείται για ανθρωποκτονία 18 μήνες μετά;

Explainer / Explainer: Γιατί ο Μπάλντουιν κατηγορείται για ανθρωποκτονία 18 μήνες μετά;

Αυτό που συνέβη τον Οκτώβριο του ’21 με τον θάνατο της κινηματογραφίστριας Χαλίνα Χάτσινς από αληθινά πυρά, θεωρείται από πολλούς κάτι που έτσι κι αλλιώς θα συνέβαινε. Το θέμα είναι «γιατί» -όπως αποκαλύπτεται από mail παραίτησης μέλους του συνεργείου- και πόση ευθύνη έχουν γι’ αυτό οι πλατφόρμες streaming.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ