Μέρκελ: Μπορεί να γίνει πριν τα Χριστούγεννα μία πρώτη διερευνητική συζήτηση με το SPD

Μέρκελ: Μπορεί να γίνει πριν τα Χριστούγεννα μία πρώτη διερευνητική συζήτηση με το SPD Facebook Twitter
1

«Μια πρώτη συνάντηση (με το SPD) σε στενό κύκλο μπορεί να γίνει προ των Χριστουγέννων εάν το συνέδριο των Σοσιαλδημοκρατών συμφωνήσει, έστω και εάν δεν θα πρόκειται οπωσδήποτε για διερευνητικές διαπραγματεύσεις», τόνισε η γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ σε τηλεδιάσκεψη του προεδρείου του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU), όπως γράφει η Frankfurter Rundschau.


Από τις γραμμές του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος υπήρξαν τις τελευταίες μέρες φωνές οι οποίες προέτρεπαν να επισπευστεί ο σχηματισμός κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού, εν τούτοις ο Πέτερ Αλτμάιερ, ο εκτελών προσωρινά χρέη υπουργού Οικονομικών (μετά την εκλογή του Σόιμπλε ως προέδρου της Ομοσπονδιακής Bουλής / Bundestag), σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Bild έδειξε κατανόηση για την κατάσταση η οποία υπάρχει στο SPD και τόνισε πως πρέπει να δοθεί αρκετός χρόνος στους Σοσιαλδημοκράτες.

«Η προσεκτική εξέταση προηγείται της ταχύτητας. Ήδη το 2013 ο μεγάλος συνασπισμός χρειάστηκε χρόνο από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο για να συγκροτηθεί. Δεν θα πρέπει επομένως να πιεστούμε χρονικά. Το SPD βρίσκεται μπροστά σε μια δύσκολη διαδικασία λήψης αποφάσεων για το αν θα συμπράξει σε έναν μεγάλο συνασπισμό. Θα πρέπει να αναμείνουμε με ηρεμία», είπε χαρακτηριστικά στη γερμανική εφημερίδα.


Τέλος, ο Φόλκερ Κάουντερ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU/CSU), δήλωσε σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Welt ότι «υπάρχουν θέματα για τα οποία ένα κόμμα πρέπει να πει ότι δεν μπορούμε να τα προσπεράσουμε. Σε αυτά ανήκει και το θέμα της πολιτικής για το προσφυγικό. Συμφωνήσαμε στη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση για μια ρύθμιση η οποία δίνει μια καλή απάντηση στη μεγάλη πρόκληση του προσφυγικού την οποία και θέλουμε να εφαρμόσουμε».

Ο κ. Κόυντερ σε άλλο σημείο της συνέντευξής του στη συντηρητική γερμανική εφημερίδα τάχθηκε πάντως κατά της συνέχισης της μέχρι τώρα πολιτικής (του μεγάλου συνασπισμού) σε ορισμένα θέματα: «Η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση πρέπει να προωθήσει τον εκσυγχρονισμό της χώρας με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD) σε μεγάλη κλίμακα», είπε και πρότεινε μεταξύ άλλων ένα «συμβόλαιο για την εκπαίδευση». Πέραν τούτου, πρόσθεσε πως «θέλουμε να ενισχύσουμε την έρευνα και την ανάπτυξη επιχειρήσεων με φορολογικά κίνητρα»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Η Μερκελ ειναι η μεγαλυτερη πολιτικος της Ευρωπης, η μονη με θαρρος και ηθος. Εγω θα το γραφω κι εσεις να το σβηνετε. Αυτο θα πει ελευθερια λογου, ετσι δεν ειναι;