Μέρκελ και Πούτιν συζήτησαν για τις διεθνείς κρίσεις και τις διμερείς σχέσεις

Μέρκελ και Πούτιν συζήτησαν για τις διεθνείς κρίσεις και τις διμερείς σχέσεις Facebook Twitter
EPA
0

Τρεις ώρες διήρκεσε η χθεσινή συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ με τον Ρώσο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Στην κορυφή της ατζέντας, στο ανάκτορο του Μέζεμπεργκ, βρέθηκαν η ουκρανική και η συριακή κρίση και η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Πριν την έναρξη των συνομιλιών στο Βρανδεμβούργο, οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την επιθυμία τους για την επίλυση των όποιων διενέξεων και διαφορών. 

Το τετ α τετ ξεκίνησε περίπου στις 20:00 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) και τελείωσε στις 23:00.

«Έχουμε ευθύνη και για αυτό πρέπει να εργαστούμε προκειμένου να βρούμε λύσεις», τόνισε η Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, αναφερόμενη στην επίλυση κρίσεων όπως στην Συρία και στην Ουκρανία και δήλωσε πρόθυμη να συνεργαστεί με τον κ. Πούτιν.

Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, η Καγκελάριος εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει σύντομα κινητικότητα, ενώ σημείωσε ότι θέλει να μιλήσει με τον Ρώσο Πρόεδρο για την πιθανή εγκατάσταση μιας δύναμης κυανοκράνων του ΟΗΕ για την επίβλεψη εκεχειρίας. «Από κοινού με τη Γαλλία, η Γερμανία επιθυμεί να συνεχίσει τον διαμεσολαβητικό της ρόλο μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας» πρόσθεσε.

Η σύγκρουση στην Συρία αποτελεί σημαντικό θέμα των συνομιλιών, επισήμανε η Καγκελάριος και έκανε λόγο για την ανάγκη να μην υπάρξει ανθρωπιστική καταστροφή στην Ιντλίμπ. Θέλουμε να συνεργαστούμε στην πολιτική διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, μέρος της οποίας πρέπει να είναι και μια συνταγματική μεταρρύθμιση και εκλογές, εξήγησε.

Από την πλευρά του ο Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε την Ευρώπη να συνεισφέρει στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της Συρίας.

«Είναι σημαντικό να διευρύνουμε την ανθρωπιστική παράμετρο της συριακής διαμάχης, ιδιαίτερα δε την ανθρωπιστική βοήθεια για τον συριακό λαό», δήλωσε και πρόσθεσε ότι πρέπει να παρασχεθεί βοήθεια στις περιοχές εκείνες της Συρίας όπου θα μπορούσαν να επιστρέψουν οι πρόσφυγες από το εξωτερικό. Οι πρόσφυγες αυτοί δεν βρίσκονται μόνο στην Ευρώπη, αλλά εκατομμύρια Σύροι βρίσκονται και στις γειτονικές χώρες, Ιορδανία, Λίβανο και Τουρκία, ανέφερε ο Ρώσος Πρόεδρος.

«Αυτό είναι ενδεχομένως ένα μεγάλο βάρος για την Ευρώπη. Για την επιστροφή των προσφύγων όμως πρέπει να γίνουν "απλά" πράγματα στην Συρία, όπως η επαναλειτουργία της παροχής νερού και των ιατρικών υπηρεσιών», δήλωσε.

Ανάμεσα στα θέματα που συζήτησαν στο Μέζεμπεργκ οι δύο ηγέτες, είναι ο αγωγός Nord Stream 2 μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας, ο οποίος δέχεται κριτική από τις ΗΠΑ και ανατολικά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και η συμφωνία για τα πυρηνικά με το Ιράν.

«Η Γερμανία στηρίζει την συμφωνία», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Μέρκελ, κάνοντας ωστόσο και λόγο για ανησυχητικές ενέργειες από την πλευρά του Ιράν.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η «Μαύρη Βουνοπλαγιά» της Γροιλανδίας: Δυνατότητες, προκλήσεις, γεωστρατηγική σημασία

Διεθνή / Η «Μαύρη Βουνοπλαγιά» της Γροιλανδίας: Δυνατότητες, προκλήσεις, γεωστρατηγική σημασία

Εξαιρετικά πολύτιμα μέταλλα σπάνιων γαιών «κρύβονται» σε βουνό της Γροιλανδίας - ΗΠΑ, Κίνα και Δανία στο παιχνίδι που παίζεται με φιλοδοξίες και περιβαλλοντικές ανησυχίες
LIFO NEWSROOM
Υεμένη: Οι Χούτι θα επιτίθενται σε πλοία εταιρειών που έχουν δοσοληψίες με το Ισραήλ, ανεξαρτήτως εθνικότητας ή σημαίας

Διεθνή / Υεμένη: Οι Χούτι θα επιτίθενται σε πλοία εταιρειών που έχουν δοσοληψίες με το Ισραήλ, ανεξαρτήτως εθνικότητας ή σημαίας

Οι Χούτι υποστήριξαν ότι οι επιθέσεις θα πραγματοποιούνται στο πλαίσιο αυτής που βάφτισαν ως τέταρτη φάση των στρατιωτικών επιχειρήσεών τους εναντίον του Ισραήλ, σε ένδειξη αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας
LIFO NEWSROOM
Το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου επωφελήθηκε από τη δουλεία και ήταν καταφύγιο για θεωρίες της λευκής υπεροχής

Διεθνή / Το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου επωφελήθηκε από τη δουλεία και ήταν καταφύγιο για θεωρίες της λευκής υπεροχής

Έρευνα αποκαλύπτει ότι ένα από τα παλαιότερα και πιο διάσημα πανεπιστήμια της Βρετανίας είχε «υπερβολικά μεγάλο» ρόλο στη δημιουργία ρατσιστικών επιστημονικών θεωριών, σύμφωνα με έρευνα
LIFO NEWSROOM
Η ιδιότυπη συμμαχία Τραμπ-Ερντογάν δοκιμάζεται: Συρία, Ισραήλ και τα F-35 στο επίκεντρο

Διεθνή / Η ιδιότυπη συμμαχία Τραμπ-Ερντογάν δοκιμάζεται: Συρία, Ισραήλ και τα F-35 στο επίκεντρο

Η «εξαιρετική» σχέση Τραμπ-Ερντογάν περνά δύο κρίσιμες δοκιμασίες: τις εντάσεις στη Συρία με το Ισραήλ και το μπλοκαρισμένο deal για τα F-35 - Ο ρόλος των ΗΠΑ, της Ρωσίας και του Κογκρέσου
LIFO NEWSROOM
Στροφή του Πούτιν σε διώξεις για διαφθορά: Aπόπειρα απόκρυψης στρατιωτικών αποτυχιών;

Διεθνή / Στροφή του Πούτιν σε διώξεις για διαφθορά: Aπόπειρα απόκρυψης στρατιωτικών αποτυχιών;

Αυξάνονται οι υποθέσεις διαφθοράς κατά Ρώσων αξιωματούχων, την ώρα που ο Πούτιν επιχειρεί να κατευνάσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια για τις αποτυχίες στον πόλεμο με την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Τι άφησε πίσω του ο Χαλκ Χόγκαν

Διεθνή / Τι άφησε πίσω του ο Χαλκ Χόγκαν

Ο Χαλκ Χόγκαν, ο άνθρωπος που ανέδειξε την επαγγελματική πάλη, πέθανε σε ηλικία 71 ετών. Η κληρονομιά του ωστόσο παραμένει αμφιλεγόμενη, με ρατσιστικά σχόλια, κατάχρηση εξουσίας και μια δικαστική υπόθεση που συγκλόνισε τη δημοσιογραφία
LIFO NEWSROOM