Μεντβέντεφ: Αρκετοί λόγοι δίνουν το δικαίωμα στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα

Μεντβέντεφ: Αρκετοί οι λόγοι, που δίνουν το δικαίωμα στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και νυν αναπληρωτής επικεφαλής του συμβουλίου ασφαλείας της χώρας, επανατοποθέτησε το δικαίωμα της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα.

Δήλωσε πως υπάρχουν αρκετοί λόγοι βάσει των οποίων, η Ρωσία έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, συμπεριλαμβανομένης μιας επίθεσης στη χώρα ή καταπάτησης της υποδομής, ως αποτέλεσμα της οποίας οι ρωσικές πυρηνικές αποτρεπτικές δυνάμεις θα παρέλυαν.

Ισχυρίστηκε δε, ότι η Μόσχα μπορεί να χτυπήσει εναντίον ενός εχθρού που χρησιμοποιεί μόνο συμβατικά όπλα, ενώ ο υπουργός Άμυνας του Βλαντιμίρ Πούτιν έχει δηλώσει ότι είναι προτεραιότητα η πυρηνική «ετοιμότητα».

Αυτό καταδεικνύει την «αποφασιστικότητα της Ρωσίας να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία, την κυριαρχία της χώρας μας, να μην δώσει σε κανέναν λόγο να αμφιβάλλει έστω και στο παραμικρό, ότι είμαστε έτοιμοι να δώσουμε επάξια απάντηση σε οποιαδήποτε παραβίαση της χώρας μας, της ανεξαρτησίας της», είπε.

Ωστόσο, πρόσθεσε, πως οι διαπραγματεύσεις - ακόμη και στις πιο δύσκολες καταστάσεις όπως αυτές γύρω από την Ουκρανία - είναι ο προτιμώμενος δρόμος της Μόσχας για να προχωρήσει.

Νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα εκτίμησε ότι η προοπτική να χρησιμοποιήσει η Ρωσία πυρηνικά όπλα είναι «όλο και πιο αληθινή» και χαιρέτισε την επίσκεψη του Αμερικανού πρεσβευτή στη Χιροσίμα, την πρώτη πόλη που είχε πληγεί από επίθεση με πυρηνικά.

«Όταν η πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία είναι όλο και πιο αληθινή θεωρώ ότι η επίσκεψη του πρεσβευτή Εμάνουελ στη Χιροσίμα και η εμπειρία του να βλέπει την πυρηνική πραγματικότητα θα είναι ένα ισχυρό μήνυμα στην διεθνή κοινότητα. Θεωρώ ότι η επίσκεψή μας ήταν ουσιαστική», δήλωσε ο Κισίντα στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Από την πλευρά του ο Μεντβέντεφ σημείωσε ακόμα ότι οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι τα τρία τέταρτα των Ρώσων υποστηρίζουν την απόφαση του Κρεμλίνου να πραγματοποιήσει «στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία και ακόμη περισσότεροι υποστηρίζουν τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μεταξύ άλλων ωστόσο, ο πρώην Ρώσος πρόεδρος, υποβάθμισε και τον οικονομικό αντίκτυπο των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη χώρα.

Είναι «ανόητο» να πιστεύουμε ότι οι δυτικές κυρώσεις κατά των ρωσικών επιχειρήσεων θα μπορούσαν να έχουν οποιαδήποτε επίδραση στην κυβέρνηση της Μόσχας, είπε χαρακτηριστικά.

Οι κυρώσεις θα εδραιώσουν μόνο τη ρωσική κοινωνία και δεν θα προκαλέσουν λαϊκή δυσαρέσκεια, πρόσθεσε μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Η Δύση έχει επιβάλει μια σειρά από κυρώσεις στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, αλλά ένα μήνα μετά τον πόλεμο, το Κρεμλίνο λέει ότι θα συνεχίσει την επίθεση μέχρι να επιτύχει τους στόχους της «αποστρατιωτικοποίησης και αποναζιστικοποίησης» της Ουκρανίας.

Ορισμένες από τις κυρώσεις έχουν στοχεύσει συγκεκριμένα Ρώσους δισεκατομμυριούχους επιχειρηματίες που πιστεύεται ότι είναι κοντά στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Ας αναρωτηθούμε: μπορεί οποιοσδήποτε από αυτούς τους μεγάλους επιχειρηματίες να έχει έστω και την παραμικρή ποσότητα επιρροής της θέσης της ηγεσίας της χώρας;». είπε ο Μεντβέντεφ.

«Σας λέω ανοιχτά: όχι, δεν υπάρχει περίπτωση».

Σημείωσε ακόμα, ότι η ρωσική κυβέρνηση θα πρέπει να βρει «κατάλληλες λύσεις» μόνη της για να τονώσει την ανάπτυξη των βιομηχανιών αεροσκαφών, αυτοκινήτων και πληροφορικής, μεταξύ άλλων.

«Τώρα, θα είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα, αλλά από την άλλη πλευρά, δεν μπορούμε να βασιστούμε σε κανέναν», είπε ο Μεντβέντεφ. «Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να λύσουμε αυτά τα προβλήματα μόνοι μας».

Επιτέθηκε δε, και σε εκείνους τους Ρώσους που μένουν εκτός της χώρας αλλά μίλησαν κατά της εισβολής.

«Μπορεί να είστε δυσαρεστημένοι με ορισμένες αποφάσεις των αρχών, να επικρίνετε τις αρχές - αυτό είναι φυσιολογικό. Αλλά δεν μπορείτε να πάρετε θέση ενάντια στο κράτος σε μια τόσο δύσκολη κατάσταση, γιατί αυτό είναι προδοσία».

Υπενθυμίζεται ότι χιλιάδες άνθρωποι συνελήφθησαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα σε διαδηλώσεις σε όλη τη Ρωσία κατά της εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία, σύμφωνα με ανεξάρτητη ομάδα παρακολούθησης διαδηλώσεων.

Με πληροφορίες του Rueters/Guardian/EconomicTimes

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αργεντινή: Ο Μιλέι αναγνωρίζει την «καθαρή ήττα» του στις τοπικές εκλογές

Διεθνή / Αργεντινή: Ο Μιλέι αναγνωρίζει την «καθαρή ήττα» του στις τοπικές εκλογές

Ο Χαβιέρ Μιλέι υποσχέθηκε να «επιταχύνει» τις μεταρρυθμίσεις του, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με εντεινόμενη δυσαρέσκεια εξαιτίας σκανδάλου και της πολιτικής του όσον αφορά τις δημόσιες δαπάνες
LIFO NEWSROOM
Ιρανός ΥΠΕΞ: Η Τεχεράνη θα δεχτεί περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμά της με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων

Διεθνή / Ιράν: Ο όρος για να δεχτεί περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμά του

Απευθυνόμενος στη Γαλλία, τη Βρετανία και τη Γερμανία, την αποκαλούμενη ομάδα Ε3, ο Ιρανός ΥΠΕΞ τονίζει: «Αν δεν αδράξουν αυτό το παράθυρο ευκαιρίας οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές»
LIFO NEWSROOM
Η «τελευταία προειδοποίηση» του Τραμπ στη Χαμάς να δεχθεί τη συμφωνία για τους ομήρους

Διεθνή / Η «τελευταία προειδοποίηση» του Τραμπ στη Χαμάς να δεχθεί τη συμφωνία για τους ομήρους

«Προειδοποίησα τη Χαμάς για τις συνέπειες που θα έχει η άρνησή της, αυτή είναι η τελευταία προειδοποίηση, δεν θα υπάρξει άλλη» τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ για τη συμφωνία περί ανταλλαγής ομήρων
LIFO NEWSROOM
Διακοπές ίντερνετ σε Μέση Ανατολή και Ασία μετά από κομμένα υποθαλάσσια καλώδια

Διεθνή / Διακοπές ίντερνετ σε Μέση Ανατολή και Ασία μετά από κομμένα υποθαλάσσια καλώδια

​​​​​​​Microsoft και NetBlocks επιβεβαιώνουν βλάβες σε καλωδιακά συστήματα στην Ερυθρά Θάλασσα – Χώρες όπως η Ινδία, το Πακιστάν και τα ΗΑΕ επηρεάστηκαν με χαμηλές ταχύτητες και διακοπές.
LIFO NEWSROOM
Κάρλο Ακούτις: Πώς γίνεται κάποιος άγιος – και πώς ο πρώτος millennial άγιος το κατάφερε

Διεθνή / Κάρλο Ακούτις: Πώς γίνεται κάποιος άγιος – και πώς ο πρώτος millennial άγιος το κατάφερε

Ο 15χρονος Κάρολο Ακούτις, που πέθανε από λευχαιμία το 2006, αγιοκατατάχθηκε από τον Πάπα Λέοντα. Ακολουθώντας όλα τα στάδια της Καθολικής Εκκλησίας, έγινε ο πρώτος άγιος της γενιάς των millennials
LIFO NEWSROOM
Χάος στο Λονδίνο: 425 συλλήψεις σε διαδήλωση υπέρ της Palestine Action – «Μας χτυπούσαν, μας έφτυναν» λέει η αστυνομία

Διεθνή / Χάος στο Λονδίνο: 425 συλλήψεις σε διαδήλωση υπέρ της Palestine Action – «Μας χτυπούσαν, μας έφτυναν» λέει η αστυνομία

Η αστυνομία καταγγέλλει βία και οι διαδηλωτές μιλούν για καταστολή - Το πρώτο κύμα συλλήψεων σημειώθηκε μόλις 12 λεπτά μετά την επίσημη έναρξη της πορείας
LIFO NEWSROOM
Φωτιά στο κυβερνητικό κτίριο στο Κίεβο: Ο μεγαλύτερος ρωσικός αεροπορικός βομβαρδισμός από την αρχή του πολέμου

Διεθνή / Φωτιά στο κυβερνητικό κτίριο στο Κίεβο: Ο μεγαλύτερος ρωσικός αεροπορικός βομβαρδισμός από την αρχή του πολέμου

Πέρα από την πρωτεύουσα, εκρήξεις συγκλόνισαν την κεντρική πόλη Κρεμεντσούκ, όπου σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος, καθώς και την Κριβίι Ριχ, στόχος χτυπημάτων σε υποδομές μεταφορών και πόλης
LIFO NEWSROOM