Η Μελβούρνη, η πόλη που έχει παραμείνει σε lockdown λόγω της πανδημίας το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από κάθε άλλη στον κόσμο, πρόκειται να άρει αυτή την εβδομάδα τις εντολές για παραμονή στο σπίτι, όπως ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι.

 

Την Παρασκευή, οπότε και θα αρθούν μερικοί περιορισμοί, η αυστραλιανή αυτή πόλη των πέντε εκατομμυρίων κατοίκων θα έχει θέσει σε εφαρμογή από το Μάρτιο του 2020 έξι lockdown, συνολικής διάρκειας 262 ημερών ή σχεδόν εννέα μηνών.

 

Αυστραλιανά και άλλα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη περίοδο περιορισμών στον κόσμο, καθώς υπερβαίνει τις 234 ημέρες που έμεινε σε lockdown το Μπουένος Άιρες.

 

Στο μεταξύ, ενώ τα κρούσματα του κορωνοϊού εξακολουθούν να αυξάνονται στην πολιτεία της Βικτόρια, της οποίας πρωτεύουσα είναι η Μελβούρνη, το ποσοστό των εμβολιασμένων με δύο δόσεις εμβολίου θα φτάσει αυτή την εβδομάδα το 70% και θα επιτρέψει τη χαλάρωση των περιορισμών.

 

Όταν ανοίξουν και πάλι χώροι φιλοξενίας και μερικές επιχειρήσεις, θα εξακολουθήσουν να υποδέχονται περιορισμένο αριθμό επισκεπτών. Μεγαλύτερη χαλάρωση των μέτρων, περιλαμβανομένης της επαναλειτουργίας πολλών καταστημάτων λιανικής, θα έρθει όταν έχει εμβολιαστεί πλήρως το 80% των κατοίκων της Βικτόρια, πράγμα που υπολογίζεται ότι θα έχει συμβεί το αργότερο μέχρι τις 5 Νοεμβρίου.

 

Σήμερα η Βικτόρια κατέγραψε 1.838 νέα κρούσματα κορωνοϊού και επτά θανάτους. Η γειτονική Νέα Νότια Ουαλία, η οποία βγήκε την περασμένη εβδομάδα από ένα lockdown 100 ημερών, ανέφερε 301 κρούσματα και 10 θανάτους. Το 80% των κατοίκων της πολιτείας αυτής έχει εμβολιαστεί πλήρως.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ