Με λένε Στέφανο και ζω στην Αθήνα. Είμαι οροθετικός από το φθινόπωρο του 2007. Πάντα είχα την εντύπωση ότι το HIV δεν με αφορά. Τελικά έκανα λάθος, γιατό το HIV δεν κοιτά φύλο, ηλικία ή μόρφωση. Μπορεί να συμβεί στον καθένα. Όταν ο γιατρός μου ανακοίνωσε τα αποτελέσματα των εξετάσεων, μου είπε ότι η ζωή μου θα συνεχιστεί χωρίς να αλλάξει τίποτα. Φυσικά εκτιμώ την παρηγοριά αυτή από μέρους του, γιατί αυτό δεν συμβαίνει πάντα από όλους.

Στην πορεία όμως ανακάλυψα τι σημαίνει HIV. Θα προσπαθήσω να το περιγράψω μέσα σε λίγες λέξεις: φόβος-παραίτηση-απομόνωση.

Οι παρενέργειες από τα φάρμακα είναι πολλές. Πιο επώδυνες όμως είναι οι «παρενέργειες» από το περιβάλλον που μου προκάλεσαν κατάθλιψη βαριάς μορφής. Η δική μου περίπτωση ίσως θεωρηθεί ακραία. Όμως πιστεύω ότι οι περισσότεροι οροθετικοί έχουμε παρόμοιες διαπιστώσεις:

-Διαπίστωσα ότι ο έρωτας και η προφύλαξη είναι θέματα ταμπού στην Ελλάδα, τόσο στην οικογένεια όσο και στο σχολείο.Η πληροφόρηση που υπάρχει είναι από ελλιπής έως ανύπαρκτη όχι μόνο για το HIV αλλά και για άλλες μεταδοτικές νόσους.

-Κατάλαβα ότι υπάρχει μεγάλη προκατάληψη όχι μόνο από την οικογένεια και τους φίλους αλλά και από πολλούς γιατρούς σχετικά με τον ιό και την μεταδοτικότητά του.

-Συνειδητοποίησα ότι η συγκεκριμένη νόσος περιέχει ένα ανεξήγητο ρατσισμό. Μια άλλη νόσος όπως π.χ. ο καρκίνος έχει άλλη αντιμετώπιση από τον κόσμο.

-Διαπίστωσα ότι «η προκατάληψη που υπάρχει συχνά είναι χειρότερη από τον ίδιο τον ιό».

Με τον καιρό προσπάθησα να δω την ζωή μου με μεγαλύτερη αισιοδοξία. Ίσως γιατί σήμερα υπάρχουν καλύτερα φάρμακα σε σχέση με το παρελθόν. Ίσως γιατί έχω το «προνόμιο» να ζω σε μια μεγάλη πόλη και όχι στην περιφέρεια.

Πιστεύω ότι «όσο πιο μικρός είναι ο κύκλος που ζει κάποιος τόσο πιο μεγάλη είναι η προκατάληψη που νιώθει». Πάνω από όλα όμως αντλώ μεγάλη αισιοδοξία από την ψυχολογική υποστήριξη που έχω από την γιατρό μου και την ψυχολόγο που με παρακολουθούν όσο από άλλα οροθετικά άτομα και φίλους, με τους οποίους μπορώ να μοιραστώ το πρόβλημά μου και ξέρω ότι μπορούν να με καταλάβουν περισσότερο από τον καθένα .

Info : Ο Στέφανος μας μίλησε χάρις στο Kέντρο Ζωής την εθελοντική, μη κυβερνητική οργάνωση με στόχο τη συναισθηματική, ψυχολογική αλλά και πρακτική υποστήριξη των οροθετικών και ασθενών με ΑIDS.

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr