«Με τη Ρωσία μοιραζόμαστε βαθιά στρατηγικά συμφέροντα» λέει ο νέος ηγέτης της Συρίας

«Με τη Ρωσία μοιραζόμαστε βαθιά στρατηγικά συμφέροντα» λέει ο νέος ηγέτης της Συρίας Facebook Twitter
Ο νέος ηγέτης της Συρίας, Άχμεντ αλ Σάραα, γνωστός επίσης με το ψευδώνυμο Μοχάμεντ αλ Τζολάνι / Φωτ.: ΕΡΑ
0

Ο νέος ηγέτης της Συρίας, Άχμεντ αλ Σάραα, δήλωσε την Κυριακή (29/12) στην τηλεόραση Al Arabiya ότι η χώρα του και η Ρωσία μοιράζονται «βαθιά στρατηγικά συμφέροντα», εκφράζοντας την επιθυμία του να ανοικοδομήσει τους δεσμούς με τον στενό σύμμαχο του ανατραπέντος Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Η Ρωσία είναι μια σημαντική χώρα και θεωρείται η δεύτερη ισχυρότερη χώρα στον κόσμο» δήλωσε ο Σάραα, γνωστός επίσης με το ψευδώνυμο Μοχάμεντ αλ Τζολάνι, σημειώνοντας ότι «όλα τα όπλα της Συρίας είναι ρωσικής προέλευσης και πολλά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας διαχειρίζονται από Ρώσους εμπειρογνώμονες». «Δεν θέλουμε να φύγει η Ρωσία από τη Συρία με τον τρόπο που κάποιοι επιθυμούν» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Μπασάρ αλ Άσαντ κατέφυγε στη Ρωσία καθώς οι αντάρτες πλησίαζαν τη Δαμασκό και η αβεβαιότητα καλύπτει το μέλλον της ναυτικής βάσης της Μόσχας στην Ταρτούς και της αεροπορικής βάσης Χμεϊμίμ, αμφότερες στις μεσογειακές ακτές της Συρίας. Περίπου μία εβδομάδα μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ, η μεταβατική κυβέρνηση της Συρίας κάλεσε τη Ρωσία να επανεξετάσει την παρουσία της στη χώρα.

Ο Άχμεντ αλ Σάραα δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνησή του βρίσκεται σε συνομιλίες με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), οι οποίες διοικούνται κυρίως από κουρδικές μονάδες. «Στόχος μας είναι να επιλύσουμε τα ζητήματα στα βορειοανατολικά και τελικά να τους ενσωματώσουμε στις κυβερνητικές ένοπλες δυνάμεις» είπε, προσθέτοντας ότι «οι Κούρδοι είναι αναπόσπαστο κομμάτι της σύνθεσης της Συρίας και ο διαμελισμός είναι εκτός συζήτησης».

Εν τω μεταξύ, ο αλ Σάραα αμφισβήτησε τον συνεχιζόμενο ρόλο του Ιράν, προτρέποντας την Τεχεράνη να επανεξετάσει τις περιφερειακές πολιτικές της, ενώ αναγνώρισε ότι ορισμένοι Σύριοι επιθυμούν μια πιο εποικοδομητική ιρανική συμβολή. Ο στρατιωτικός βραχίονας της νέας διακυβέρνησης φέρεται να έλαβε μέτρα «για την ασφάλεια όλων των ιρανικών εγκαταστάσεων» μετά την πτώση Άσαντ, αν και ο αλ Σάραα εξέφρασε απογοήτευση για την έλλειψη θετικών σημάτων από την Τεχεράνη.

Με πληροφορίες από AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΓΑΛΛΙΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ

Διεθνή / Βρετανία και Γαλλία έτοιμες να αναπτύξουν στρατεύματα στην Ουκρανία μετά από ειρηνευτική συμφωνία

«Μετά την κατάπαυση του πυρός, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία θα δημιουργήσουν στρατιωτικούς κόμβους σε όλη την Ουκρανία», δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ
THE LIFO TEAM
ΦΑΝΑΡΙ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ

Διεθνή / Θεοφάνεια στο Φανάρι: Μήνυμα εκκλησιαστικής ενότητας για την Ουκρανία από τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Σε πανηγυρικό κλίμα η Θεία Λειτουργία - Παρευρέθηκαν Κυριάκος Πιερρακάκης, Νίκος Ανδρουλάκης και Σοφία Ζαχαράκη αλλά και ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. Επιφάνιος
THE LIFO TEAM
ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ ΗΠΑ ΣΤΙΒΕΝ ΜΙΛΕΡ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / «Κανείς δεν θα μας πολεμήσει για τη Γροιλανδία»: Προκαλούν εκ νέου οι δηλώσεις του Στίβεν Μίλερ

«Tο πραγματικό ερώτημα είναι με ποιο δικαίωμα η Δανία ισχυρίζεται ότι ελέγχει τη Γροιλανδία» δήλωσε ο Μίλερ, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο
THE LIFO TEAM