Με νέο shutdown απειλεί ο Τραμπ αν δεν εγκριθούν τα κονδύλια για το τείχος

Με νέο shutdown απειλεί ο Τραμπ αν δεν εγκριθούν τα κονδύλια για το τείχος Facebook Twitter
EPA
0

Σε απειλές για ένα νέο shutdown προχώρησε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στην περίπτωση που δεν εγκριθούν τα κονδύλια για την ανέγερση του τείχους στα νότια σύνορα της χώρας.


Αφού ανακοίνωσε ότι επιτεύχθηκε μια προκαταρκτική συμφωνία ώστε να επαναλειτουργήσουν οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απείλησε ότι η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με νέο shutdown στις 15 Φεβρουαρίου, όταν θα σταματήσει η προσωρινή χρηματοδότηση του κράτους.

«Δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να χτίσουμε ένα ισχυρό τείχος ή έναν ατσάλινο φράχτη. Αν δεν καταλήξουμε σε συμφωνία με το Κογκρέσο, είτε θα κλείσει και πάλι η κυβέρνηση στις 15 Φεβρουαρίου, είτε θα χρησιμοποιήσω τις εξουσίες μου για να αντιμετωπίσω αυτήν την επείγουσα κατάσταση», είπε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος απείλησε επίσης ότι αν δεν χορηγηθούν οι πόροι που ζητάει οι αρχές ενδέχεται να αναγκαστούν να απελευθερώσουν «στις κοινότητες» τους μετανάστες που είναι υπό κράτηση.

Ο Τραμπ επέμενε μέχρι τώρα να συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό ένα ποσό ύψους 5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανέγερση του τείχους στα νότια σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, όμως οι Δημοκρατικοί αρνούνταν να εγκρίνουν ένα τέτοιο κονδύλι. Ο πρόεδρος άφησε όμως να εννοηθεί ότι αν το Κογκρέσο δεν συμφωνήσει, μετά τις τρεις εβδομάδες, να χρηματοδοτήσει το τείχος, τότε το shutdown θα επαναληφθεί.

Λίγο νωρίτερα, ο Τραμπ είχε ανακοινώσει ότι η προκαταρκτική συμφωνία προβλέπει τη χρηματοδότηση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών για τρεις εβδομάδες, μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου.

Ο πρόεδρος της Γερουσίας Μιτς Μακόνελ αναμένεται ότι θα υποβάλει προς ψήφιση αυτή τη συμφωνία απόψε. Εφόσον εγκριθεί (χρειάζονται 60 ψήφοι σε σύνολο 100), θα προωθηθεί και στη Βουλή των Αντιπροσώπων που ενδέχεται να την ψηφίσει νωρίς αύριο το πρωί.

Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το κείμενο θα ψηφιστεί και από τα δύο Σώματα και θα επικυρωθεί από τον Τραμπ αμέσως μετά, ώστε να λήξει η πιο μακροχρόνια παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους στην ιστορία της χώρας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΓΑΛΛΙΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ

Διεθνή / Βρετανία και Γαλλία έτοιμες να αναπτύξουν στρατεύματα στην Ουκρανία μετά από ειρηνευτική συμφωνία

«Μετά την κατάπαυση του πυρός, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία θα δημιουργήσουν στρατιωτικούς κόμβους σε όλη την Ουκρανία», δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ
THE LIFO TEAM
ΦΑΝΑΡΙ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ

Διεθνή / Θεοφάνεια στο Φανάρι: Μήνυμα εκκλησιαστικής ενότητας για την Ουκρανία από τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Σε πανηγυρικό κλίμα η Θεία Λειτουργία - Παρευρέθηκαν Κυριάκος Πιερρακάκης, Νίκος Ανδρουλάκης και Σοφία Ζαχαράκη αλλά και ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. Επιφάνιος
THE LIFO TEAM
ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ ΗΠΑ ΣΤΙΒΕΝ ΜΙΛΕΡ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / «Κανείς δεν θα μας πολεμήσει για τη Γροιλανδία»: Προκαλούν εκ νέου οι δηλώσεις του Στίβεν Μίλερ

«Tο πραγματικό ερώτημα είναι με ποιο δικαίωμα η Δανία ισχυρίζεται ότι ελέγχει τη Γροιλανδία» δήλωσε ο Μίλερ, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο
THE LIFO TEAM