Με νέο shutdown απειλεί ο Τραμπ αν δεν εγκριθούν τα κονδύλια για το τείχος

Με νέο shutdown απειλεί ο Τραμπ αν δεν εγκριθούν τα κονδύλια για το τείχος Facebook Twitter
EPA
0

Σε απειλές για ένα νέο shutdown προχώρησε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στην περίπτωση που δεν εγκριθούν τα κονδύλια για την ανέγερση του τείχους στα νότια σύνορα της χώρας.


Αφού ανακοίνωσε ότι επιτεύχθηκε μια προκαταρκτική συμφωνία ώστε να επαναλειτουργήσουν οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απείλησε ότι η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με νέο shutdown στις 15 Φεβρουαρίου, όταν θα σταματήσει η προσωρινή χρηματοδότηση του κράτους.

«Δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να χτίσουμε ένα ισχυρό τείχος ή έναν ατσάλινο φράχτη. Αν δεν καταλήξουμε σε συμφωνία με το Κογκρέσο, είτε θα κλείσει και πάλι η κυβέρνηση στις 15 Φεβρουαρίου, είτε θα χρησιμοποιήσω τις εξουσίες μου για να αντιμετωπίσω αυτήν την επείγουσα κατάσταση», είπε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος απείλησε επίσης ότι αν δεν χορηγηθούν οι πόροι που ζητάει οι αρχές ενδέχεται να αναγκαστούν να απελευθερώσουν «στις κοινότητες» τους μετανάστες που είναι υπό κράτηση.

Ο Τραμπ επέμενε μέχρι τώρα να συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό ένα ποσό ύψους 5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανέγερση του τείχους στα νότια σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, όμως οι Δημοκρατικοί αρνούνταν να εγκρίνουν ένα τέτοιο κονδύλι. Ο πρόεδρος άφησε όμως να εννοηθεί ότι αν το Κογκρέσο δεν συμφωνήσει, μετά τις τρεις εβδομάδες, να χρηματοδοτήσει το τείχος, τότε το shutdown θα επαναληφθεί.

Λίγο νωρίτερα, ο Τραμπ είχε ανακοινώσει ότι η προκαταρκτική συμφωνία προβλέπει τη χρηματοδότηση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών για τρεις εβδομάδες, μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου.

Ο πρόεδρος της Γερουσίας Μιτς Μακόνελ αναμένεται ότι θα υποβάλει προς ψήφιση αυτή τη συμφωνία απόψε. Εφόσον εγκριθεί (χρειάζονται 60 ψήφοι σε σύνολο 100), θα προωθηθεί και στη Βουλή των Αντιπροσώπων που ενδέχεται να την ψηφίσει νωρίς αύριο το πρωί.

Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το κείμενο θα ψηφιστεί και από τα δύο Σώματα και θα επικυρωθεί από τον Τραμπ αμέσως μετά, ώστε να λήξει η πιο μακροχρόνια παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους στην ιστορία της χώρας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΛΙΒΑΝΟΣ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ

Διεθνή / Λίβανος: Oι πολίτες επιστρέφουν μετά την εύθραυστη εκεχειρία αντικρίζοντας εικόνες καταστροφής

«Μου είπαν ότι το σπίτι μου έχει καταστραφεί, αλλά ήθελα να το δω με τα μάτια μου» - Κτίρια έχουν ισοπεδωθεί, δρόμοι έχουν καταστραφεί και πολλές κατοικίες είχαν καεί ή υποστεί σοβαρές ζημιές από αεροπορικά πλήγματα
THE LIFO TEAM
ΙΤΑΛΙΑ ΤΖΟΡΤΖΙΑ ΜΕΛΟΝΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ

Διεθνή / Ιταλία: Μπόνους σε δικηγόρους για να πείθουν τους μετανάστες-πελάτες τους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους

Το ακριβές ποσό δεν καθορίζεται στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μελόνι, ωστόσο σύμφωνα με εκτιμήσεις του ιταλικού Τύπου ανέρχεται περίπου στα 615 ευρώ
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΠΥΡΑΥΛΟΙ ΒΙΝΤΕΟ

Διεθνή / Ιράν: «Ανανεώνουμε το οπλοστάσιό μας ταχύτερα από πριν» - Βίντεο από υπόγειες πυραυλικές εγκαταστάσεις

Βίντεο που κυκλοφόρησε στα social media, απαθανατίζει τον διοικητή της Αεροδιαστημικής Δύναμης των Φρουρών της Επανάστασης, να επιθεωρεί υπόγειες πυραυλικές εγκαταστάσεις άγνωστης τοποθεσίας
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΚΡΙΣΗ ΕΥΡΩΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ

Διεθνή / Η κρίση στο Ιράν παραμερίζει τα οικονομικά προβλήματα της Ευρώπης από την ατζέντα της Συνόδου Κορυφής

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή αναμένεται να ανατρέψει τα σχέδια των ηγετών να συζητήσουν την οικονομία και τον προϋπολογισμό της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα
THE LIFO TEAM
ΙΣΠΑΝΙΑ ΠΕΔΡΟ ΣΑΝΤΣΕΘ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Ο Πέδρο Σάντσεθ καλεί την ΕΕ να διακόψει τη Συμφωνία Σύνδεσης με το Ισραήλ εντός 48 ωρών

Κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος, την Κυριακή, ο Ισπανός πρωθυπουργός και η υποψήφια των Σοσιαλιστών, Μαρία Χεσούς Μοντέρο επιβεβαίωσαν ότι θα ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να τερματίσει τη Συμφωνία Σύνδεσης με το Ισραήλ
THE LIFO TEAM