Με ένα κουτάκι Coca-Cola και μια κονσέρβα σούπας ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ δικαιολογεί τους δασμούς στις εισαγωγές

Με ένα κουτάκι Coca-Cola και μια κονσέρβα σούπας ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ δικαιολογεί τους δασμούς στις εισαγωγές Facebook Twitter
CNBC
1

Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, εφοδιασμένος με ένα κουτάκι Coca-Cola και μια κονσέρβα σούπας Cambell επιχείρησε σήμερα να αποδείξει ότι η επιβολή δασμών στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα θα έχει ελάχιστες συνέπειες για τους Αμερικανούς καταναλωτές.

«Θα ήθελα να υπογραμμίσω τις περιορισμένες επιπτώσεις» είπε ο Ουίλμπουρ Ρος στο τηλεοπτικό κανάλι CNBC.

«Ιδού μια κονσέρβα σούπας Campbell. Περιέχει χάλυβα αξίας περίπου 2,6 σεντς. Αν επιβληθεί αύξηση (σ.σ. δασμός) 25%, αυτό αντιστοιχεί στα έξι δέκατα του εκατοστού της τιμής» του προϊόντος, υπολόγισε.

Η σούπα Cambell είναι γνωστή παγκοσμίως κυρίως χάρη στον Άντι Γουόρχολ που αποθανάτισε την κονσέρβα σε έναν από τους γνωστότερους πίνακές του.

Ο υπουργός είπε ότι πλήρωσε 1,99 δολάρια για την κονσέρβα. «Ποιος λοιπόν θα επηρεαστεί τόσο πολύ από τα έξι δέκατα του εκατοστού;» διερωτήθηκε.

Την ίδια «επίδειξη» έκανε ο Ρος και με το κουτάκι της Coca-Cola που περιέχει αλουμίνιο αξίας τριών σεντς και στοιχίζει 1,49 δολάρια. Αν επιβληθούν δασμοί στο αλουμίνιο, ύψους 10%, η τιμή του αναψυκτικού θα αυξηθεί κατά τρία δέκατα του εκατοστού.

«Και όλη αυτή η υστερία για το τίποτα» κατέληξε ο υπουργός, ενώ οι αντιδράσεις σε όλον τον κόσμο συνεχίζονται.

Απαντώντας στις απειλές για αντίποινα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Καναδά και τις ανησυχίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, ο Ουίλμπουρ Ρος είπε: «Τα αντίποινα δεν είναι τόσο απλά όσο λένε οι άνθρωποι που φωνάζουν ότι ο ουρανός είναι έτοιμος να πέσει».

Επικαλέστηκε ως παράδειγμα την αμερικανική σόγια, οι εξαγωγές της οποίας απειλούνται με αντίποινα από την Κίνα και εξήγησε ότι ο μοναδικός λόγος που εξηγεί την επιτυχία της αμερικανικής σόγιας είναι ότι οι ΗΠΑ όχι μόνο είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς στον κόσμο αλλά και, επιπλέον, το προϊόν πωλείται σε ασυναγώνιστη τιμή.

Το να επιβάλουν συνεπώς δασμούς οι άλλες χώρες στη σόγια, θα σήμαινε ότι το προϊόν θα τους στοίχιζε ακριβότερα.

«Κατά συνέπεια, πιστεύω ότι πρόκειται για τακτικές εκφοβισμού εκ μέρους εκείνων που θέλουν να διατηρηθεί το στάτους-κβο, από εκείνους που εξαφάνισαν τις θέσεις εργασίας από αυτή τη χώρα, που άφησαν πίσω τους τεράστια εμπορικά ελλείμματα», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - AFP

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΤΡΑΜΠ ΑΝΤΙΠΡΟΤΑΣΗ ΕΕ

Διεθνή / Ουκρανία: Ποιες χώρες ετοιμάζουν αντιπρόταση στο σχέδιο 28 σημείων του Τραμπ - Οι «κόκκινες γραμμές»

Τι λένε τρεις πηγές στο Reuters - Πίεση Τραμπ στον Ζελένσκι να υπογράψει - «Παρόμοιες εγγυήσεις ασφαλείας με αυτές στο Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ» έχει το αμερικανικό σχέδιο
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Διεθνή / Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Η ηγεσία της Ακτοφυλακής έχει δεσμευτεί ότι τα σύμβολα «παραμένουν αντίθετα με τις αξίες του σώματος», όμως το πώς θα εφαρμόζεται στην πράξη το νέο καθεστώς παραμένει ανοιχτό
LIFO NEWSROOM
G20 ΣΥΝΟΔΟΣ

Διεθνή / Χωρίς Τραμπ και Πούτιν η σύνοδος της G20: Έκκληση να τερματίσουν «τις συγκρούσεις που προκαλούν τόσο θάνατο»

Η κυβέρνηση Τραμπ μποϊκοτάρει τελείως τις συνομιλίες, καθώς κατηγορεί την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής ότι καταπιέζει τους λευκούς γαιοκτήμονες
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Διεθνή / Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Την ίδια ώρα, εισαγγελείς στο Μιλάνο έχουν ξεκινήσει έρευνα για Ιταλούς υπηκόους που ενδέχεται να συμμετείχαν σε αυτές τις δολοφονικές «εκδρομές»
LIFO NEWSROOM
Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι - «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι: «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Απρόσμενα θετικό το κλίμα της συνάντησης - «Συμφωνήσαμε σε περισσότερα από όσα περιμέναμε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος - Τι απάντησε για τον χαρακτηρισμό «φασίστας» που του αποδίδει ο Μαμντάνι
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Όταν ο Φίλης έχει ακριβώς τα ίδια επιχειρήματα για την αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα (μακαρόνια) με τους δασμούς που επιβάλλει η κυβέρνηση Τραμπ σε ατσάλι και αλουμίνιο:priceless...