Μεξικό και Καναδάς ζητούν να εξαιρεθούν από τους δασμούς στο αλουμίνιο- «Όχι» από Τραμπ

Μεξικό και Καναδάς ζητούν να εξαιρεθούν από τους δασμούς στο αλουμίνιο- «Όχι» από Τραμπ Facebook Twitter
0

Ο Κένεθ Σμιθ, ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του Μεξικού στις συνομιλίες για τη NAFTA, υποστήριξε σήμερα ότι η χώρα του και ο Καναδάς θα πρέπει να εξαιρεθούν από την επιβολή δασμών στον χάλυβα και το αλουμίνιο, μία ημέρα αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει τα μέτρα αυτά την επόμενη εβδομάδα.

Προφανώς πιστεύουμε ότι μέσω της NAFTA και επειδή είμαστε στρατηγικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, θα έπρεπε να εξαιρεθούμε από αυτού του είδους τα μέτρα και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε αυτή τη θέση είπε ο Σμιθ μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Παραμένει ασαφές το αν οι δασμοί αυτοί (ύψους 25% για τον χάλυβα και 10% για το αλουμίνιο) θα ισχύσουν και για τις δύο άλλες χώρες που μαζί με τις ΗΠΑ μετέχουν στη Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελευθέρων Συναλλαγών.

Πέρσι ο Καναδάς ήταν η χώρα με τις μεγαλύτερες εξαγωγές αλουμινίου (2,48 εκατομμύρια τόνους) στις ΗΠΑ, πολύ μπροστά από τη Ρωσία που κατείχε τη δεύτερη θέση με 625.000 τόνους και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με 570.000 τόνους.

Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Καναδά ωστόσο, μιλώντας ανώνυμα στο πρακτορείο Reuters, είπε ότι η χώρα του δεν θεωρεί τίποτα δεδομένο σε ό,τι αφορά την πιθανή εξαίρεσή της από τους δασμούς, ιδίως και μετά το σχόλιο που έκανε ο Τραμπ για τους εμπορικούς πολέμους νωρίτερα σήμερα. Η πηγή αυτή είπε ότι η Οτάβα εξετάζει τι είδους κυρώσεις θα μπορούσε να επιβάλει στις ΗΠΑ στην περίπτωση που στοχοθετηθεί.

Η καναδική κυβέρνηση είχε ήδη προειδοποιήσει από την Πέμπτη ότι θα ανταπαντήσει στα μέτρα της Ουάσινγκτον, εάν χρειαστεί.

ΗΠΑ: Καμία χώρα δεν εξαιρείται από τους τελωνειακούς δασμούς

Καμία χώρα δεν θα εξαιρεθεί από τους τελωνειακούς δασμούς που θα επιβάλει η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, όμως θα εξεταστούν κατά περίπτωση ορισμένες εξαιρέσεις, ανέφερε απόψε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

Ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε με σαφήνεια ότι θα είναι μια γενική απόφαση, χωρίς εξαιρέσεις είπε ο αξιωματούχος αυτός της αμερικανικής κυβέρνησης που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του. Διευκρίνισε όμως ότι θα υπάρξει μια "διαδικασία εξαίρεσης" για ορισμένες περιπτώσεις.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άντριου: «Θέλει να υποκλινόμαστε» - Οι πιο προκλητικές απαιτήσεις του κατά τη μετακόμιση

Διεθνή / Άντριου: «Θέλει να υποκλινόμαστε» - Οι πιο προκλητικές απαιτήσεις του κατά τη μετακόμιση

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η συμπεριφορά του ενισχύει την εικόνα ενός ανθρώπου που δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα, συνεχίζοντας να λειτουργεί με βάση τα προνόμια του παρελθόντος
THE LIFO TEAM
ΑΛΙ ΛΑΡΙΤΖΑΝΙ ΘΑΝΑΤΟΣ

Διεθνή / Γιατί ο θάνατος του Αλί Λαριτζανί μπορεί να είναι μεγαλύτερο πλήγμα από του Αλί Χαμενεΐ;

Η εξόντωση του Αλί Λαριτζανί δεν αφαιρεί απλώς μια ισχυρή προσωπικότητα από το ιρανικό σύστημα εξουσίας, αλλά απειλεί να διαταράξει τις εύθραυστες ισορροπίες μεταξύ στρατού, πολιτικής και διπλωματίας
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑ ΡΟΜΠΕΡΤ ΚΕΝΕΝΤΙ ΤΖΟΥΝΙΟΡ

Διεθνή / ΗΠΑ: Δικαστής ακυρώνει τα σχέδια του Ρόμπερτ Κένεντι Τζ. για αλλαγές στο πρόγραμμα παιδικών εμβολίων

Δικαστής μπλόκαρε τις αλλαγές του Αμερικανού υπουργού Υγείας στο πρόγραμμα παιδικών εμβολιασμών, αναστέλλοντας παράλληλα τους διορισμούς του σε συμβουλευτική επιτροπή, σε μια απόφαση που χαρακτηρίζεται σημαντική για την προστασία της δημόσιας υγείας και ειδικά των παιδιών
THE LIFO TEAM
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ CHELSEA ΡΟΜΑΝ ΑΜΠΡΑΜΟΒΙΤΣ

Διεθνή / Το Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζεται να κινηθεί νομικά κατά του Ρόμαν Αμπράμοβιτς για τα έσοδα από την πώληση της Chelsea

Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος κατηγορείται ότι έχασε την «τελευταία ευκαιρία» να διαθέσει τα χρήματα για να βοηθήσει τα θύματα του πολέμου στην Ουκρανία
THE LIFO TEAM