Μεξικό και Καναδάς ζητούν να εξαιρεθούν από τους δασμούς στο αλουμίνιο- «Όχι» από Τραμπ

Μεξικό και Καναδάς ζητούν να εξαιρεθούν από τους δασμούς στο αλουμίνιο- «Όχι» από Τραμπ Facebook Twitter
0

Ο Κένεθ Σμιθ, ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του Μεξικού στις συνομιλίες για τη NAFTA, υποστήριξε σήμερα ότι η χώρα του και ο Καναδάς θα πρέπει να εξαιρεθούν από την επιβολή δασμών στον χάλυβα και το αλουμίνιο, μία ημέρα αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει τα μέτρα αυτά την επόμενη εβδομάδα.

Προφανώς πιστεύουμε ότι μέσω της NAFTA και επειδή είμαστε στρατηγικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, θα έπρεπε να εξαιρεθούμε από αυτού του είδους τα μέτρα και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε αυτή τη θέση είπε ο Σμιθ μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Παραμένει ασαφές το αν οι δασμοί αυτοί (ύψους 25% για τον χάλυβα και 10% για το αλουμίνιο) θα ισχύσουν και για τις δύο άλλες χώρες που μαζί με τις ΗΠΑ μετέχουν στη Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελευθέρων Συναλλαγών.

Πέρσι ο Καναδάς ήταν η χώρα με τις μεγαλύτερες εξαγωγές αλουμινίου (2,48 εκατομμύρια τόνους) στις ΗΠΑ, πολύ μπροστά από τη Ρωσία που κατείχε τη δεύτερη θέση με 625.000 τόνους και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με 570.000 τόνους.

Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Καναδά ωστόσο, μιλώντας ανώνυμα στο πρακτορείο Reuters, είπε ότι η χώρα του δεν θεωρεί τίποτα δεδομένο σε ό,τι αφορά την πιθανή εξαίρεσή της από τους δασμούς, ιδίως και μετά το σχόλιο που έκανε ο Τραμπ για τους εμπορικούς πολέμους νωρίτερα σήμερα. Η πηγή αυτή είπε ότι η Οτάβα εξετάζει τι είδους κυρώσεις θα μπορούσε να επιβάλει στις ΗΠΑ στην περίπτωση που στοχοθετηθεί.

Η καναδική κυβέρνηση είχε ήδη προειδοποιήσει από την Πέμπτη ότι θα ανταπαντήσει στα μέτρα της Ουάσινγκτον, εάν χρειαστεί.

ΗΠΑ: Καμία χώρα δεν εξαιρείται από τους τελωνειακούς δασμούς

Καμία χώρα δεν θα εξαιρεθεί από τους τελωνειακούς δασμούς που θα επιβάλει η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, όμως θα εξεταστούν κατά περίπτωση ορισμένες εξαιρέσεις, ανέφερε απόψε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

Ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε με σαφήνεια ότι θα είναι μια γενική απόφαση, χωρίς εξαιρέσεις είπε ο αξιωματούχος αυτός της αμερικανικής κυβέρνησης που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του. Διευκρίνισε όμως ότι θα υπάρξει μια "διαδικασία εξαίρεσης" για ορισμένες περιπτώσεις.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ξεκινά ομοσπονδιακή έρευνα για παραβίαση πολιτικών δικαιωμάτων σχετικά με τον θάνατο του Άλεξ Πρέτι

Διεθνή / ΗΠΑ: Ξεκινά ομοσπονδιακή έρευνα για παραβίαση πολιτικών δικαιωμάτων σχετικά με τον θάνατο του Άλεξ Πρέτι

Πρόκειται για μια αρκετά σημαντική εξέλιξη στην πολύκροτη υπόθεση καθώς η κυβέρνηση Τραμπ είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η έρευνα θα ήταν πολύ πιο περιορισμένη
THE LIFO TEAM
«The Washington Post»: Μια ματιά στην υπαρξιακή κατάρρευση της εφημερίδας του Τζεφ Μπέζος

Διεθνή / «The Washington Post»: H υπαρξιακή κατάρρευση της εφημερίδας του Τζεφ Μπέζος

Η Washington Post χάνει χρήματα, συνδρομητές και - το κυριότερο - την ταυτότητά της. Καθώς οι απολύσεις πληθαίνουν και οι στρατηγικές αλλάζουν διαρκώς, όλο και περισσότεροι μέσα στην εφημερίδα μιλούν για μια υπαρξιακή κρίση χωρίς ξεκάθαρη διέξοδο
THE LIFO TEAM
Ιράν: Ναι σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ, όχι σε υπαγορεύσεις και διαπραγμάτευση για τους πυραύλους

Διεθνή / Ιράν: Ναι σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ, όχι σε υπαγορεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι δεν έχει προγραμματιστεί καμία συνάντηση με τις ΗΠΑ, προειδοποιώντας παράλληλα ότι τέτοιες συνομιλίες δεν μπορούν να διεξαχθούν «υπό καθεστώς απειλών»
THE LIFO TEAM