Με απέλαση επιθεωρητών του ΟΗΕ για τα πυρηνικά απειλεί το Ιράν - Αν δεν αρθούν οι κυρώσεις σε βάρος του

Με απέλαση επιθεωρητών του ΟΗΕ για τα πυρηνικά απειλεί το Ιράν - Αν δεν αρθούν οι κυρώσεις σε βάρος του Facebook Twitter
Με απέλαση επιθεωρητών του ΟΗΕ για τα πυρηνικά απειλεί το Ιράν - Αν δεν αρθούν οι κυρώσεις σε βάρος του (EPA/Αρχείο)
0

Το Ιράν θα απελάσει τους επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) του ΟΗΕ αν δεν αρθούν οι κυρώσεις σε βάρος του μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου, ημερομηνία που όρισε το σκληροπυρηνικό κοινοβούλιο της χώρας, δήλωσε σήμερα ένας βουλευτής.

Το ιρανικό κοινοβούλιο τον περασμένο Νοέμβριο ψήφισε έναν νόμο που υποχρεώνει την κυβέρνηση να σταματήσει τις επιθεωρήσεις στις πυρηνικές εγκαταστάσεις και να αυξήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου πέραν του ορίου που έχει τεθεί από τη διεθνή πυρηνική συμφωνία του 2015, εφόσον δεν αρθούν οι κυρώσεις.

Το αρμόδιο όργανο παρακολούθησης του Συμβουλίου του Ιράν ενέκρινε το νόμο στις 2 Δεκεμβρίου και η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα τον εφαρμόσει.

«Σύμφωνα με τον νόμο, αν οι Αμερικανοί δεν άρουν τις οικονομικές, τραπεζικές και πετρελαϊκές κυρώσεις μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου ασφαλώς και θα απελάσουμε τους επιθεωρητές της ΙΑΕΑ από τη χώρα και θα σταματήσουμε την εθελοντική εφαρμογή του Επιπρόσθετου Πρωτοκόλλου», είπε ο βουλευτής Αχμάντ Αμιραμπαντί Φαραχανί.

Τα σχόλια, δε, που αναφέρονται σε κείμενα που διέπουν την αποστολή και τις δραστηριότητες της ΙΑΕΑ διατυπώθηκαν από διάφορα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Την Δευτέρα η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι ξανάρχισε τον εμπλουτισμό ουρανίου σε ποσοστό 20% σε μια υπόγεια πυρηνική εγκατάσταση, κατά παράβαση της πυρηνικής συμφωνίας.

Το γεγονός αυτό ενδεχομένως να περιπλέξει τις προσπάθειες του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να ενταχθεί και πάλι η χώρα στη συμφωνία αυτή, από την οποία αποχώρησε το 2018 ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ.

Η Τεχεράνη διαβεβαιώνει συχνά ότι μπορεί να αναστρέψει πολύ γρήγορα τις παραβιάσεις της, εφόσον αρθούν οι κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισραηλινοί έποικοι πυρπόλησαν σπίτια και φορτηγά στη Δυτική Όχθη — Τέσσερις τραυματίες

Διεθνή / Ισραηλινοί έποικοι πυρπόλησαν σπίτια και φορτηγά στη Δυτική Όχθη — Τέσσερις τραυματίες

Οι IDF ανέφεραν πως στρατιώτες έσπευσαν σε δύο χωριά, όπου δεκάδες κουκουλοφόροι επιτέθηκαν σε Παλαιστινίους, τραυματίζοντας τέσσερις κατοίκους, ενώ έβαλαν φωτιά σε σπίτια και οχήματα
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Εμπόδιο στην επίτευξη εκεχειρίας οι μαχητές της Χαμάς που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα τούνελ της Ράφα

Διεθνή / Γάζα: Οι μαχητές της Χαμάς που είναι εγκλωβισμένοι στα τούνελ της Ράφα αποτελούν εμπόδιο στην πρόοδο της εκεχειρίας

Η Χαμάς έχει δηλώσει πως οι μαχητές της δεν πρόκειται να παραδοθούν και απαιτεί να τους επιτραπεί ασφαλής αποχώρηση, αίτημα που το Ισραήλ έχει απορρίψει
LIFO NEWSROOM
Οι Ταλιμπάν του Πακιστάν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας στο Ισλαμαμπάντ – 12 νεκροί

Διεθνή / Οι Ταλιμπάν του Πακιστάν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας στο Ισλαμαμπάντ – 12 νεκροί

Η οργάνωση Ταλιμπάν του Πακιστάν δήλωσε ότι στόχος ήταν «δικαστές και αξιωματούχοι των μη ισλαμικών νόμων» και απειλώντας με νέες επιθέσεις έως την επιβολή της σαρία
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Τα πιθανά εμπόδια στη ψηφοφορία της Βουλής των Αντιπροσώπων για τον τερματισμό του shutdown

Διεθνή / ΗΠΑ: Τα πιθανά εμπόδια στη ψηφοφορία της Βουλής των Αντιπροσώπων για τον τερματισμό του shutdown

Η μάχη για τον τερματισμό του shutdown στις ΗΠΑ μεταφέρεται στο Κάτω Σώμα του Κογκρέσου, όπου οι Ρεπουμπλικανοί επιχειρούν να περάσουν τον προϋπολογισμό με οριακή πλειοψηφία
LIFO NEWSROOM