Μια εκτεταμένη επίθεση χάκερ βρίσκεται σε εξέλιξη στις ΗΠΑ, με στόχους δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικούς οργανισμούς. 

 

Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο έγινε ο πρώτος αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ που κατηγορεί ανοιχτά και επισήμως τη Ρωσία για κυβερνοεπιθέσεις σε αμερικανικό έδαφος. 

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, μία μαζική επίθεση κυβερνο-κατασκόπων βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη σε βάρος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και του ιδιωτικού τομέα. «Είναι μία πολύ σημαντική επιχείρηση και νομίζω είναι μία υπόθεση που μπορούμε να πούμε αρκετά καθαρά πως οι Ρώσοι συνδέονται με αυτή την δραστηριότητα», δήλωσε ο Πομπέο στην εκπομπή The Mark Levin Show.

 

Και το δικό του τμήμα χτυπήθηκε από τους χάκερ, καθώς μακραίνει η λίστα ομοσπονδιακών υπηρεσιών που έγιναν ή γίνονται στόχοι. 


Η νέα, εκτεταμένη ηλεκτρονική εισβολή αποκαλύφθηκε πρώτη φορά το περασμένο Σαββατοκύριακο, και κάθε μέρα εντοπίζονται ίχνη σε περισσότερα τμήματα, μεταξύ των οποίων το Νομισματοκοπείο, την υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας, τα υπουργεία Ενέργειας και Μεταφορών και το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας.

 

Ο Πομπέο δήλωσε πως δεν μπορούσε να δώσει περισσότερες πληροφορίες για τις επιθέσεις, καθώς οι έρευνες είναι σε εξέλιξη. «Αλλά αρκεί να σας πω ότι ήταν μία σημαντική προσπάθεια για χρήση λογισμικού τρίτων, ώστε να εισαγάγουν κώδικες μέσα σε κυβερνητικά συστήματα και, όπως τώρα φαίνεται, και σε εταιρείες ιδιωτών σε όλο τον κόσμο». 

 

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας απέφυγε να προσδιορίσει ποιο τμήμα της ρωσική κυβέρνησης υποπτεύεται, αλλά Αμερικανοί αξιωματούχοι που επικαλείται η Washington Post μεταφέρουν ανώνυμα πως κατά πάσα πιθανότητα ευθύνεται η Υπηρεσία Πληροφοριών SVR που διαδέχθηκε την KGB. 

 

Η SVR είχε διοργανώσει μια εκτεταμένη επιχείρηση κατασκοπείας την διετία 2014-2015, με στόχους το Στέιτ Νιπάρτμεντ, το Πεντάγωνο και δίκτυα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του Λευκού Οίκου. 

 

Με πληροφορίες από Washington Post

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr