Μαυροβούνιο: Διαδηλώσεις και ένταση κατά της ενθρόνισης του νέου Μητροπολίτη

Μαυροβούνιο: Διαδηλώσεις κατά της ενθρόνισης του νέου Μητροπολίτη Facebook Twitter
AP
0

Xιλιάδες διαδηλωτές χρησιμοποίησαν ελαστικά, πέτρες και οχήματα για να αποκλείσουν τους δρόμους που οδηγούν στην πόλη Cetinje του Μαυροβουνίου, για να εμποδίσουν την τελετή ενθρόνισης του νέου επικεφαλής της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Οι διαμαρτυρίες αντικατοπτρίζουν τις εντάσεις στη χώρα, η οποία παραμένει βαθιά διχασμένη ως προς τους δεσμούς της με τη Σερβία, με άλλους να υποστηρίζουν στενότερους δεσμούς με το Βελιγράδι και άλλους να αντιτίθενται σε κάθε φιλοσερβική συμμαχία.

Το Μαυροβούνιο διαχωρίστηκε από τη Σερβία το 2006, αλλά η εκκλησία του δεν απέκτησε αυτονομία και παρέμεινε υπό τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, καθιστώντας το σύμβολο σερβικής επιρροής.

Οι αντίπαλοι της ενθρόνισης του Μητροπολίτη Ιωαννίκιου στην κορυφαία ιερατική θέση, γνωστή ως Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Αρχιεπίσκοπος Cetinje, προσπέρασαν τα αστυνομικά οδοφράγματα νωρίτερα σήμερα, παίρνοντας τον έλεγχο των δρόμων που οδηγούσαν στην πόλη.


Κάποια στιγμή η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων, αλλά αυτό δεν κατάφερε να διαλύσει τους διαδηλωτές που δήλωσαν ότι θα κρατήσουν τα οδοφράγματα όλη τη νύχτα.

Οι διαδηλωτές έριξαν επίσης έναν φράχτη που είχε βάλει η αστυνομία γύρω από το μοναστήρι στο Cetinje, όπου υποτίθεται ότι θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Κυριακής η τελετή ενθρόνισης.

«Βρισκόμαστε σήμερα στα οδοφράγματα επειδή βαρεθήκαμε από το Βελιγράδι να αρνείται το έθνος μας και να μας λέει ποια είναι τα θρησκευτικά μας δικαιώματα», δήλωσε η διαμαρτυρόμενη Αντζέλα Ιβάνοβιτς στο Reuters.

«Όλες οι εκκλησίες που χτίστηκαν στο Μαυροβούνιο ανήκουν στους ανθρώπους και στο κράτος του Μαυροβουνίου» πρόσθεσε.

Η ενθρόνιση του Μητροπολίτη Ιωαννίκιου στο μεσαιωνικό μοναστήρι της Γέννησης της Υπεραγίας Θεοτόκου στο Cetinje, είχε προκαλέσει  διαμαρτυρίες στους εθνικιστικούς κύκλους του Μαυροβουνίου.

Το κίνημα, που αυτοαποκαλείται «κομήτες», έχει πραγματοποιήσει επανειλημμένα διαδηλώσεις μπροστά στην έδρα του Πατριαρχείου Σερβίας στο Μαυροβούνιο, αποκαλώντας τους κληρικούς της Σερβικής Εκκλησίας «φορείς της φιλοσερβικής πολιτικής στο Μαυροβούνιο» και «το χέρι του επίσημου Βελιγραδίου».

Αντίθετα, στην πρωτεύουσα Ποντγκόριτσα, χιλιάδες συγκεντρώθηκαν για να χαιρετήσουν τον Σέρβο Πατριάρχη που έφτασε το απόγευμα του Σαββάτου.

Κανένας από τους αξιωματούχους της εκκλησίας δεν έκανε λόγο για το ενδεχόμενο μεταφοράς της ημερομηνίας ή του τόπου της τελετής ενθρόνισης.

Με πληροφόιρες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιταλία: Νομοσχέδιο για τη σεξουαλική αγωγή ως «φραγμός» στη «woke ιδεολογία φύλου»

Διεθνή / Ιταλία: Νομοσχέδιο για τη σεξουαλική αγωγή ως «φραγμός» στη «woke ιδεολογία φύλου»

Ο υφυπουργός Παιδείας υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο, ενώ κατηγόρησε την Αριστερά ότι θέλει «να φέρνει drag queens και πορνοστάρ στα σχολεία για να μιλούν για σεξουαλική ρευστότητα και παρένθετη μητρότητα»
LIFO NEWSROOM
Το Σαν Φρανσίσκο μηνύει 10 πολυεθνικές για  τα «εθιστικά» υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα

Διεθνή / Το Σαν Φρανσίσκο μηνύει 10 πολυεθνικές για  τα «εθιστικά» υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα

Η αγωγή ισχυρίζεται ότι οι εταιρείες γνώριζαν ότι τα προϊόντα τους ήταν «επικίνδυνα για κατανάλωση» και χρησιμοποιούσαν «παραπλανητικές τακτικές» για να τα προωθήσουν
LIFO NEWSROOM
New York Times: Προσφεύγουν κατά του Πενταγώνου για τους νέους περιορισμούς στον Τύπο

Διεθνή / New York Times: Προσφεύγουν κατά του Πενταγώνου για τους νέους περιορισμούς στον Τύπο

Πρόσφατα τέθηκαν σε ισχύ νέοι όροι διαπιστεύσεων που απαγορεύουν στους δημοσιογράφους να ζητούν πληροφορίες οι οποίες δεν έχουν εγκριθεί εκ των προτέρων από την πολιτική ηγεσία
LIFO NEWSROOM