Μάθιου Πάλμερ: Έχουμε 10 πολεμικά πλοία και 130 αεροσκάφη στην Ανατολική Μεσόγειο

Μάθιου Πάλμερ: Έχουμε 10 πολεμικά πλοία και 130 αεροσκάφη στην Ανατολική Μεσόγειο Facebook Twitter
0

Η ανεύρεση των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο αυξάνει τη σημασία της Ανατολικής Μεσογείου ανέφερε ο αρμόδιος για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις των ΗΠΑ, Μάθιου Πάλμερ.


Ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ σε συνέντευξη του στο τουρκοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων, επισήμανε ότι, «στην περιοχή βρίσκονται 10 αμερικανικά πολεμικά πλοία, 130 αεροσκάφη του Ναυτικού και της Αεροπορίας και περίπου 9.000 Αμερικανοί Πεζοναύτες». Οι ΗΠΑ, ανέφερε, δεν θέλουν όμως βάση στην Κύπρο, όπως η Γαλλία.

«Εμείς βλέπουμε την περιοχή ως μια περιοχή με αυξανόμενη σημασία για τα ενεργειακά. Θεωρούμε ότι οι ενεργειακοί πόροι της περιοχής μπορούν να προσφέρουν ποικιλία στην εισαγωγή ενέργειας, στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Επιπλέον ως ΗΠΑ μας ενδιαφέρουν και άλλα ζητήματα στην περιοχή, όπως ο αγώνας ενάντια στην τρομοκρατία, ενάντια στα ναρκωτικά, το εμπόριο λευκής σαρκός και το μεταναστευτικό».


Ο Μάθιου Πάλμερ τόνισε πως η λύση του Κυπριακού είναι ακόμα προτεραιότητα για τις ΗΠΑ και η χώρα του στηρίζει την διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, ωστόσο η απόφαση για την συζήτηση ενός νέου μοντέλου ανήκει στους δύο ηγέτες.

Όπως ανέφερε, οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλευτεί τους της φυσικούς πόρους. «Μαζί με αυτό, υπερασπιζόμαστε ότι στο πλαίσιο μιας λύσης θα πρέπει να υπάρχει ένας ακριβοδίκαιος διαμοιρασμός των υδρογονανθράκων. Σε αυτό το πλαίσιο στηρίζουμε τις προσπάθειες λύσης. Πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι μιλάμε για μια διαδικασία που θα πάρει χρόνια. Απέχουμε χρόνια από το να αποδώσουν σε χρήματα οι υδρογονάνθρακες. Γι' αυτό υπάρχει μπροστά μας χρόνος για διαπραγματεύσεις. Εμείς έχουμε την ελπίδα ότι οι υδρογονάνθρακες θα προτρέψουν τις πλευρές για μια λύση».

Αναφερόμενος στην Κυπριακή Δημοκρατία, ο Μάθιου Πάλμερ είπε ότι είναι στρατηγικός εταίρος για τις ΗΠΑ και θέλουν να εμβαθύνουν και να δυναμώσουν αυτή τη σχέση. Σημείωσε ωστόσο ότι στην περιοχή «φίλοι και εταίροι είναι και οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία για τις ΗΠΑ», λέγοντας ότι «έχουν τακτικές επαφές με τους Τουρκοκύπριους ηγέτες ενώ η Τουρκία εδώ και δεκάδες χρόνια είναι σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή». «Προσδίδουμε αξία στις σχέσεις μας με την Τουρκία. Είναι σημαντική και επωφελής. Το ίδιο και η Τουρκία. Εργαζόμαστε από κοντά για τον αγώνα ενάντια στο ΡΚΚ, ιδιαίτερα στο Ιράκ. Εργαζόμαστε μαζί και για την επίτευξη σταθερότητας στην Συρία και για ένα καλύτερο μέλλον για τον συριακό λαό».

Με πληροφορίες από Cyprustimes 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΑΡΚ ΖΟΥΚΕΡΜΠΕΡΓΚ ΔΙΚΗ FACEBOOK

Διεθνή / Στο εδώλιο ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ: Άρχισε η δίκη «σταθμός» - Έδωσε την ίδια απάντηση πάνω από 12 φορές

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο οποίος ίδρυσε το Facebook όταν ήταν φοιτητής το 2004, κατέθεσε για την υπόθεση εθισμού στην τεχνολογία, μετά από αγωγές εναντίον της Meta και του YouTube
THE LIFO TEAM
ΚΟΥΒΑ ΑΒΑΝΑ ΙΣΠΑΝΙΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Διεθνή / Ισπανία: Στέλνει ανθρωπιστική βοήθεια στην Κούβα, εν μέσω κρίσης καυσίμων και απορριμμάτων στην Αβάνα

Στην Αβάνα, η έλλειψη πετρελαίου έχει αρχίσει να παραλύει ακόμη και την αποκομιδή απορριμμάτων, με τους δρόμους να γεμίζουν σκουπίδια και τις αρχές να προχωρούν σε έκτακτα μέτρα
THE LIFO TEAM