Μάθιου Πάλμερ: Έχουμε 10 πολεμικά πλοία και 130 αεροσκάφη στην Ανατολική Μεσόγειο

Μάθιου Πάλμερ: Έχουμε 10 πολεμικά πλοία και 130 αεροσκάφη στην Ανατολική Μεσόγειο Facebook Twitter
0

Η ανεύρεση των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο αυξάνει τη σημασία της Ανατολικής Μεσογείου ανέφερε ο αρμόδιος για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις των ΗΠΑ, Μάθιου Πάλμερ.


Ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ σε συνέντευξη του στο τουρκοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων, επισήμανε ότι, «στην περιοχή βρίσκονται 10 αμερικανικά πολεμικά πλοία, 130 αεροσκάφη του Ναυτικού και της Αεροπορίας και περίπου 9.000 Αμερικανοί Πεζοναύτες». Οι ΗΠΑ, ανέφερε, δεν θέλουν όμως βάση στην Κύπρο, όπως η Γαλλία.

«Εμείς βλέπουμε την περιοχή ως μια περιοχή με αυξανόμενη σημασία για τα ενεργειακά. Θεωρούμε ότι οι ενεργειακοί πόροι της περιοχής μπορούν να προσφέρουν ποικιλία στην εισαγωγή ενέργειας, στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Επιπλέον ως ΗΠΑ μας ενδιαφέρουν και άλλα ζητήματα στην περιοχή, όπως ο αγώνας ενάντια στην τρομοκρατία, ενάντια στα ναρκωτικά, το εμπόριο λευκής σαρκός και το μεταναστευτικό».


Ο Μάθιου Πάλμερ τόνισε πως η λύση του Κυπριακού είναι ακόμα προτεραιότητα για τις ΗΠΑ και η χώρα του στηρίζει την διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, ωστόσο η απόφαση για την συζήτηση ενός νέου μοντέλου ανήκει στους δύο ηγέτες.

Όπως ανέφερε, οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλευτεί τους της φυσικούς πόρους. «Μαζί με αυτό, υπερασπιζόμαστε ότι στο πλαίσιο μιας λύσης θα πρέπει να υπάρχει ένας ακριβοδίκαιος διαμοιρασμός των υδρογονανθράκων. Σε αυτό το πλαίσιο στηρίζουμε τις προσπάθειες λύσης. Πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι μιλάμε για μια διαδικασία που θα πάρει χρόνια. Απέχουμε χρόνια από το να αποδώσουν σε χρήματα οι υδρογονάνθρακες. Γι' αυτό υπάρχει μπροστά μας χρόνος για διαπραγματεύσεις. Εμείς έχουμε την ελπίδα ότι οι υδρογονάνθρακες θα προτρέψουν τις πλευρές για μια λύση».

Αναφερόμενος στην Κυπριακή Δημοκρατία, ο Μάθιου Πάλμερ είπε ότι είναι στρατηγικός εταίρος για τις ΗΠΑ και θέλουν να εμβαθύνουν και να δυναμώσουν αυτή τη σχέση. Σημείωσε ωστόσο ότι στην περιοχή «φίλοι και εταίροι είναι και οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία για τις ΗΠΑ», λέγοντας ότι «έχουν τακτικές επαφές με τους Τουρκοκύπριους ηγέτες ενώ η Τουρκία εδώ και δεκάδες χρόνια είναι σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή». «Προσδίδουμε αξία στις σχέσεις μας με την Τουρκία. Είναι σημαντική και επωφελής. Το ίδιο και η Τουρκία. Εργαζόμαστε από κοντά για τον αγώνα ενάντια στο ΡΚΚ, ιδιαίτερα στο Ιράκ. Εργαζόμαστε μαζί και για την επίτευξη σταθερότητας στην Συρία και για ένα καλύτερο μέλλον για τον συριακό λαό».

Με πληροφορίες από Cyprustimes 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πορτογαλία: Η κρίση στα νοσοκομεία οδηγεί σε αύξηση των γεννήσεων μέσα στα ασθενοφόρα

Διεθνή / Πορτογαλία: Η κρίση στα νοσοκομεία οδηγεί σε αύξηση των γεννήσεων μέσα στα ασθενοφόρα

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου καλείται η Πυροσβεστική Υπηρεσία για την μεταφορά μίας εγκύου, όπως και εκείνες όπου πυροσβέστες αναγκάζονται να αναλάβουν τον ρόλο του μαιευτήρα
LIFO NEWSROOM
Ζευγάρι στη Γαλλία απήγαγε και βασάνιζε 45χρονη: Την είχαν σε υπόγειο 5 χρόνια και την έπλεναν με χλωρίνη

Διεθνή / Ζευγάρι στη Γαλλία απήγαγε και βασάνιζε 45χρονη: Την είχαν σε υπόγειο 5 χρόνια και την έπλεναν με χλωρίνη

Η 45χρονη γυναίκα «εξαφανίστηκε» για τις αρχές από τον Απρίλιο του 2022, όταν εκδόθηκε το διαζύγιό της, κοιμόταν σε μια ξαπλώστρα, έκανε την ανάγκη της σε ένα δοχείο ή σε πλαστικές σακούλες
LIFO NEWSROOM
Ληστεία στο Λούβρο: Η πρόεδρος του μουσείου ζητά να εγκατάσταση αστυνομικού τμήματος

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: Η πρόεδρος του μουσείου ζητά εγκατάσταση αστυνομικού τμήματος

Η πρόεδρος του Λούβρου ζητά αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας μετά τη μεγάλη ληστεία ιστορικών κοσμημάτων. Σχέδιο για νέο αστυνομικό τμήμα και εκσυγχρονισμό βιντεοεπιτήρησης
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ ισχυρίζεται πως η αμερικανική κυβέρνηση του χρωστά 230 εκατ. δολάρια - «Μηνύω τον εαυτό μου»

Διεθνή / Ο Τραμπ ισχυρίζεται πως η αμερικανική κυβέρνηση τού χρωστά 230 εκατ. δολάρια - «Μηνύω τον εαυτό μου»

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο πρόκειται για αποζημίωση λόγω ομοσπονδιακών ερευνών, στις οποίες υπεβλήθη κατά τη διάρκεια και μετά την πρώτη του θητεία
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Ποιες οι υποχρεώσεις της χώρας απέναντι στη Γάζα και τους Παλαιστινίους, σύμφωνα με το Διεθνές Δικαστήριο

Διεθνή / Ισραήλ: Ποιες οι υποχρεώσεις του απέναντι στη Γάζα και τους Παλαιστινίους, σύμφωνα με το Διεθνές Δικαστήριο

Το Ισραήλ δεν συμμετείχε στη σημερινή ακροαματική διαδικασία, ωστόσο Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε σε δημοσιογράφους πως πρόκειται για μια «κατάχρηση του διεθνούς δικαίου»
LIFO NEWSROOM
Η Ρωσία χτύπησε νηπιαγωγείο στο Κίεβο με πυραύλους και drone: Έξι νεκροί, μεταξύ των οποίων παιδιά

Διεθνή / Ουκρανία: Η Ρωσία επιτέθηκε με πυραύλους και drone - Έξι νεκροί, μεταξύ των οποίων παιδιά από πλήγμα σε νηπιαγωγείο

Οι νέες ρωσικές επιθέσεις με drone και βαλλιστικούς πυραύλους έχουν σκοτώσει επτά ανθρώπους στην Ουκρανία, ενώ η διπλωματική διαδικασία μεταξύ Τραμπ και Πούτιν μπλοκάρεται
LIFO NEWSROOM
Χάρι και Μέγκαν ζητούν παγκόσμια απαγόρευση στην τεχνητή υπερνοημοσύνη

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ ζητούν παγκόσμια απαγόρευση στην τεχνητή υπερνοημοσύνη

Υπέγραψαν δήλωση που καλεί κυβερνήσεις και εταιρείες να σταματήσουν προσωρινά την έρευνα προς αυτή την κατεύθυνση, μέχρι να υπάρξει ευρεία επιστημονική συναίνεση για το πώς μπορεί να αναπτυχθεί με ασφάλεια και να παραμείνει υπό έλεγχο
LIFO NEWSROOM