Η φετινή 66η Διεθνής Μαθηματική Ολυμπιάδα (IMO 2025), που διεξήχθη στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, αποτέλεσε ιστορικό σημείο καμπής για την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά και έναν ακόμα θρίαμβο για τους κορυφαίους μαθητές του κόσμου.
Για πρώτη φορά, μεγάλα γλωσσικά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης διαγωνίστηκαν με τα ίδια προβλήματα με τους ανθρώπινους συμμετέχοντες. Η Google και η OpenAI ανακοίνωσαν ότι τα μοντέλα τους έλυσαν 5 από τα 6 προβλήματα, συγκεντρώνοντας 35 μονάδες, σκορ που αντιστοιχεί σε χρυσό μετάλλιο.
Το αποτέλεσμα του μοντέλου «Gemini Deep Think» της Google επιβεβαιώθηκε από την οργανωτική επιτροπή της IMO, ενώ το μοντέλο της OpenAI (το οποίο δεν συμμετείχε επισήμως) αξιολογήθηκε εσωτερικά και τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν από τον ερευνητή Άλεξ Γουέι.
1/N I’m excited to share that our latest @OpenAI experimental reasoning LLM has achieved a longstanding grand challenge in AI: gold medal-level performance on the world’s most prestigious math competition—the International Math Olympiad (IMO). pic.twitter.com/SG3k6EknaC
— Alexander Wei (@alexwei_) July 19, 2025
Παρότι οι επιδόσεις των ΑΙ μοντέλων είναι εντυπωσιακές, η υπεροχή των κορυφαίων μαθητών παραμένει αδιαμφισβήτητη. Ο βαθμός που απαιτούνταν για το χρυσό μετάλλιο φέτος (35 μονάδες) ήταν ο υψηλότερος στην ιστορία του θεσμού, ενώ περισσότερα από 60 παιδιά σε όλο τον κόσμο πέτυχαν αυτό το όριο ή και υψηλότερα σκορ.
An advanced version of Gemini with Deep Think has officially achieved gold medal-level performance at the International Mathematical Olympiad. 🥇
— Google DeepMind (@GoogleDeepMind) July 21, 2025
It solved 5️⃣ out of 6️⃣ exceptionally difficult problems, involving algebra, combinatorics, geometry and number theory. Here’s how 🧵 pic.twitter.com/6jz1eF56wG
Η Κίνα κατέκτησε την πρώτη θέση με 231 μονάδες και τρεις τέλειες ατομικές βαθμολογίες (42/42), με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νότια Κορέα να ακολουθούν.

Η Ελλάδα κατέλαβε την 34η θέση ανάμεσα σε 110 χώρες
Η Ελλάδα συμμετείχε με έξι μαθητές και κατέλαβε την 34η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 110 χώρες, συγκεντρώνοντας συνολικά 143 μονάδες. Η συγκομιδή περιλάμβανε δύο αργυρά μετάλλια, τρία χάλκινα και μία εύφημη μνεία.
Από την ελληνική συμμετοχή ξεχώρισε ο Κυριάκος Τσουρέκας, που συγκέντρωσε 32 μονάδες και κατέκτησε αργυρό μετάλλιο, μετά το χρυσό που είχε πετύχει το 2024.
Οι υπόλοιποι μαθητές που διακρίθηκαν ήταν οι Νεκτάριος-Ραφαήλ Μπερκουτάκης (αργυρό), Σωκράτης Ηλιάδης, Ανδρέας Καβαλλάρης και Λάζαρος Καραγεωργίου (χάλκινα) και ο Σωτήριος Τζαβούλης (εύφημη μνεία). Η ελληνική ομάδα καθοδηγήθηκε από τον Σίλουανο Μπραζίτικο και τον Αχιλλέα Συνεφακόπουλο.

Παρότι η επίδοση των μοντέλων Gemini και ChatGPT αγγίζει πλέον τα ανθρώπινα επίπεδα, τόσο η Google όσο και η OpenAI απέφυγαν να παρουσιάσουν τις εξελίξεις ως «μάχη ανθρώπου-μηχανής».
Όπως σχολίασε η OpenAI, αρκετοί από τους ερευνητές της είναι πρώην διακριθέντες στην IMO, ενώ η Google ανέφερε ότι η μετάβαση από «ασημένιο» σε «χρυσό» επίπεδο μέσα σε ένα έτος δείχνει την ταχύτητα με την οποία εξελίσσεται η τεχνητή νοημοσύνη.
Ωστόσο, προς το παρόν, οι μαθητές παραμένουν στην κορυφή του παγκόσμιου μαθηματικού ανταγωνισμού.
Με πληροφορίες από Euronews